Presedintele Traian Basescu solicita Parlamentului reexaminarea legii privind aprobarea Memorandumului de intelegere incheiat intre statul roman si Rompetrol, semnat la Bucuresti la 15 februarie, in sensul respingerii acestei legi.
Presedintele a retrimis spre reexaminare in Parlament Legea de aprobare a Memorandumului de intelegere incheiat intre statul roman si The Rompetrol Group N.V., prin care KazMunaiGaz rascumpara de la Ministerul Economiei cu 200 milioane dolari un pachet de 26,69% din actiunile Rompetrol Rafinare, scrie Mediafax.

"Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a semnat marti, 2 iulie a.c., cererea de reexaminare a Legii privind aprobarea Memorandumului de intelegere incheiat intre statul roman si The Rompetrol Group N.V. semnat la Bucuresti la 15 februarie 2013, pe care a trimis-o Parlamentului Romaniei, in temeiul Articolului 77 alineatul (2) din Constitutia Romaniei", precizeaza un comunicat de presa transmis de Presedintie.

In scrisoarea privind reexaminarea trimisa de seful statului catre Vasile Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, prin care solicita respingerea acestei legi, se arata ca cele doua parti semnatare isi asuma un angajament de cumparare din partea The Rompetrol Group N.V. a unui pachet minoritar de actiuni reprezentand 26,6959% din capitalul social al Rompetrol Rafinare S.A., detinut in prezent de Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) in schimbul a 200 de milioane dolari SUA.

"Ca o premisa a implementarii tranzactiei mai-sus amintite, OPSPI va face demersuri utile si necesare pentru ca toate procesele aflate pe rolul instantelor judecatoresti si masurile administrative initiate impotriva S.C. «Rompetrol Rafinare» - S.A. sa inceteze. De asemenea, cele doua parti stabilesc constituirea unui fond de investitii kazah-roman, sub forma unei societati cu structura actionariatului 80% The Rompetrol Group si 20% statul roman, care va investi in proiecte din domeniul energetic. Asadar, legea supusa reexaminarii are un caracter individual, ea fiind conceputa nu pentru aplicarea ei la un numar nedeterminat de cazuri concrete, ci intr-un singur caz prestabilit expres, pentru realizarea tranzactiei cu The Rompetrol Group N.V., o societate cu sediul in Strawinskylaan 807, Amsterdam, Olanda. Aceasta solutie legislativa nu reglementeaza o relatie sociala generala, ci o prealabila intelegere, adica un acord de vointa intre The Rompetrol Group N.V. si Guvern", argumenteaza presedintele Basescu in cererea de reexaminare.

De asemnea, seful statului arata ca "in situatia de fata, stingerea litigiilor respective se putea realiza pe calea unei tranzactii intre Ministerul Finantelor Publice si The Rompetrol Group N.V., printr-o hotarare adoptata de Guvern, potrivit competentei sale de administrare a proprietatii statului".

"Totusi, Guvernul a ales calea unei initiative legislative, pe care a depus-o in Parlament. In urma adoptarii de catre Parlament a proiectului de lege amintit, puterea legislativa a incalcat dispozitiile Articolului 1 alineatul (4) din Constitutia Romaniei, deoarece si-a arogat competenta de legiferare, cu incalcarea principiului separatiei si echilibrului puterilor in stat", mai afirma presedintele Basescu.

Premierul Victor Ponta aprecia saptamana trecuta, in vizita oficiala de la Astana, ca Romania spera ca va fi pentru Kazahstan un partener special in Uniunea Europeana si locul preferat de investitii in economie, adaugand ca fondul de investitii de un miliard de dolari convenit de Guvern cu Rompetrol poate asigura dezvoltare economica si locuri de munca in Romania.

"Am avut vointa politica de a lua o decizie si de a finaliza diferendul care exista intre Guvernul Romaniei si grupul Rompetrol. Cred ca am facut foarte bine si ca mesajul cel mai clar este ca impreuna trebuie sa ne gandim in viitor cum dezvoltam relatiile noastre economice. Am incredere ca acel fond de investitii de un miliard de dolari convenit de Guvern si Rompetrol va crea dezvoltare economica si locuri de munca in Romania.Cu sprijinul autoritatilor din Kazahstan, si firmele romanesti de IT, din domeniul productiei de energie sau al infrastructurii pot avea acces la piata de aici si pot participa la dezvoltarea economica", a afirmat Ponta.

Curtea Constitutionala (CC) a respins saptamana trecuta cu majoritate de voturi, obiectia de necunostitutionalitate asupra legii privind aprobarea Memorandumului de intelegere incheiat intre statul roman si Rompetrol, formulata de opozitie. Obiectia de neconstitutionalitate formulata de 80 deputati a fost respinsa pe motiv ca este neintemeiata, se precizeaza intr-un comunicat remis de CC.

In 29 mai, Mircea Toader a anuntat ca opozitia a atacat la Curtea Constitutionala legea respectiva.

Plenul Camerei Deputatilor a aprobat, in 21 mai, cu 233 de voturi "pentru", 63 de voturi "impotriva" si 26 de abtineri, proiectul de lege privind memorandumul incheiat intre statul roman si grupul Rompetrol.

Deputatii PPDD si PDL au anuntat atunci ca au votat impotriva acestui memorandum, intrucat considera ca va aduce prejudicii statului roman.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, declara, in 9 mai, ca daca Parlamentul nu este de acord cu prevederile memorandumului pentru Rompetrol toate intelegerile vor fi anulate si se va merge pe formula "ori totul ori nimic" si sustinea ca statul ar fi fructificat orice alta sansa de a obtine mai multi bani.

Guvernul a anuntat ca statul va incasa 200 milioane dolari prin rascumpararea de catre compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan a unui pachet de 26,69% din actiunile Rompetrol Rafinare (RRC), iar 25 milioane dolari din suma totala reprezinta prima convenita pentru dobandirea de catre grupul Rompetrol a majoritatii absolute de vot la Rompetrol Rafinare.

Statul roman isi va mentine o participatie nediluabila de 18% pe o perioada de trei ani, iar dupa expirarea acestei perioade va avea posibilitatea sa implementeze o noua procedura de privatizare pentru vanzarea acesteia. In aceasta perioada, conform intelegerii, nu va interveni nicio reducere sau diluare a participatiei OPSPI la capitalul social al Rompetrol Rafinare.

La finalul acestei perioade, grupul Rompetrol este de acord sa participe in cadrul "oricarei proceduri de privatizare" prin care OPSPI va vinde actiunile ramase si sa ofere un pret care sa reflecte "valoarea justa" a acestor actiuni, valoare care va fi determinata la momentul vanzarii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri