Procurorul DNA a cerut instantei supreme condamnarea lui Relu Fenechiu si a celorlalti inculpati din dosarul "Transformatorul" la pedepse cu inchisoarea cu executare orientate spre maxim, pentru infractiunile de care acestia sunt acuzati pedeapsa maxima fiind de 15 ani.
De asemenea, procurorul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) care a participat la termenul de joi al dosarului "Transformatorul" a cerut instantei supreme ca inculpatii sa plateasca despagubiri civile. Astfel, procurorul a cerut ca Ioan Turbatu, Relu Fenechiu, Lucian Fenechiu si Mihai Bogdan Damian sa plateasca, in solidar, 3,3 milioane de lei, plus TVA, iar Ion Marghidan, in solidar cu Relu Fenechiu, Lucian Fenechiu si Mihai Bogdan Damian, alti 2,2 milioane de lei, scrie Mediafax.

De asemenea, procurorul a cerut ca Petru Andronache sa plateasca, in solidar cu Relu Fenechiu, LucianFenechiu si Mihai Bogdan Damian, 5,3 milioane de lei, plus TVA.

Procurorul a mai cerut instantei sa mentina sechestrul asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale inculpatilor.

La ora transmiterii acestei stiri, avocatul Gheorghita Mateut prezenta pledoariile finale pentru Relu Fenechiu, LucianFenechiu si Mihai Bogdan Damian.

Completul care judeca dosarul "Transformatorul", formata din presedintele Francisca Vasile, Ilie Iulian Dragomir si Mirela Sorina Popescu, a respins, la termenul de joi, toate probele si exceptiile invocate de avocatii lui ReluFenechiu si ai celorlalti inculpati.

Instanta a constatat cercetarea judecatoreasca incheiata si a anuntat ca, dupa ramanerea in pronuntare, verdictul in acest caz va fi dat pe 12 iulie, la ora 15.00.

Premierul Victor Ponta declara ca nu exclude sa preia ca interimar conducerea Ministerului Transporturilor in cazul in care Relu Fenechiu va fi condamnat de instanta, dar a precizat ca ar regreta inlocuirea acestuia.

Atat Ponta, cat si presedintele PNL, Crin Antonescu, au declarat de mai multe ori ca spera ca pe 4 iulie, la termenul de judecata, Relu Fenechiu sa fie declarat nevinovat, dar ca acesta va fi inlocuit din postul de ministru daca judecatorii vor emite o decizie de condamnare.

Deputatul PNL Relu Fenechiu a fost trimis in judecata de procurorii DNA in iunie 2012, in dosarul cunoscut ca "Transformatorul", fiind acuzat ca prin firmele sale a vandut transformatoare si intreruptoare uzate si vechi la preturi de produse noi catre Sucursala de Intretinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a institutiei.

In acest dosar, alaturi de Fenechiu sunt judecati fratele acestuia, Lucian Fenechiu, actionar sau administrator la aceleasi firme, si Mihai Bogdan Damian, asociat unic si administrator la SC Euro Plus SRL Iasi si actionar al SC Fene Grup SA, pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata si continuata si complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial.

Procurorii anticoruptie i-au trimis in judecata si pe Ioan Turbatu, director general al SISEE Moldova in perioada 2002 - 2004, pentru abuz in serviciu in forma calificata si continuata, Ion Marghidan, director general al SISEE Moldova in perioada 2004 - 2005, pentru abuz in serviciu in forma calificata si continuata si abuz in serviciu contra intereselor publice daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial, in forma continuata, Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova in perioada 2002 - 2005, pentru abuz in serviciu in forma calificata continuata si abuz in serviciu contra intereselor publice daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial, in forma continuata.

Potrivit DNA, pe langa achizitiile normale de echipamente si piese de schimb, in perioada 2002 - 2005, SISEE Moldova a realizat si achizitii de la un grup de patru firme - SC La Rocca SRL, SC Tehnorom SRL, SC Fene Grup SA si SC Euro Plus SRL - fara sa respecte prevederile legislatiei cu privire la achizitiile publice, in conditii de favorizare a acestor firme, de la care s-au cumparat, la preturi de produse noi, transformatoare si intreruptoare uzate si vechi, fabricate in anii 1970 - 1980, potrivit procurorilor.

Totodata, procurorii au aratat ca 99,98 la suta dintre produsele respective au ramas permanent in stocul SISEE Moldova, devenind in final achizitii de produse vechi, folosite, fara justificare economica, inutile si cauzatoare de prejudicii bugetului societatii, facute cu scopul de a favoriza firmele ce le livrau.

Potrivit rechizitoriului, prejudiciul total este de 7.529.594,1 lei (6.327.390 de lei plus TVA) si reprezinta valoarea echipamentelor necorespunzatoare achizitionate. Prejudiciul este rezultatul a 46 acte materiale, derulate in perioada 2002 - 2005, fiecare act material insemnand o achizitie publica efectuata de SISEE Moldova de la firmele SC La Rocca SRL, SC Fene Grup SA, SC Euro Plus SRL si SC Tehnorom SRL.

Filiala de Intretinere si Servicii Energetice "Electrica Serv" SA - SISE Electrica Moldova s-a constituit parte civila in aceasta cauza, pentru suma reprezentand valoarea prejudiciului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri