In urma cu trei ani investea 10.000 de euro in primul sau cabinet dentar. Avea 26 de ani. In prezent, Ionut Leahu detine trei clinici stomatologice in Bucuresti de la care asteapta afaceri de 250.000 de euro in acest an. Doctor si antreprenor in egala masura, acesta vorbeste intr-un interviu acordat wall-street.ro despre ce l-a determinat sa refuze Germania, tara in care se castiga si de trei ori mai bine, in favoarea Romaniei.
Ionut Leahu, 29 de ani, a absolvit Facultatea de Medicina Dentara din cadrul UMF Carol Davila Bucuresti. Ulterior, a urmat un program de master in implantologia dentara - Master Course of Implant Dentistry – in Nurnberg, Germania, si multiple cursuri si specializari in tara si in strainatate, pe estetica dentara, endodontie si protetica.

Primul cabinet a fost deschis pe fundatia unei clinici stomatologice vechi din Popesti Leordeni, in ianuarie 2010, imediat dupa terminarea facultatii. Investitia initiala a fost de 10.000 euro, bani care au fost folositi pentru consumabile si renovarea spatiului, iar aparatura a fost luata in chirie. Investitia in primul sediu a fost amortizata in 6 luni.

“Fiind vorba de un cabinet nou, prima problema a fost lipsa pacientilor. O alta, pe care o intampin si azi, lipsa de informare si de interes a oamenilor fata de sanatatea dentara. Cred cu tarie ca este mult mai bine sa previi decat sa tratezi. Pacientul ar economisi astfel si timp si bani. Toate problemele dentare grave pot fi evitate sau tratate mult mai usor daca sunt descoperite la timp. In acest moment derulam si o campanie de preventie dentara in firme”, explica Ionut Leahu.

In conditiile in care majoritatea pacientilor veneau in special din Bucuresti a aparut ideea unui nou cabinet, deschis in zona Floreasca. In prezent, Ionut Leahu detine trei clinici in Capitala si un laborator de tehnica dentara. Valoarea totala a investitiilor se ridica la circa 250.000 de euro.

In 2012 cifra de afaceri s-a situat la nivelul de 125.000 euro, pentru acest an proprietarul clinicilor estimand o dublare a veniturilor pe fondul deschiderii locatiei din Piata Victoriei.

In prezent in companie lucreaza 20 de angajati si colaboratori.

Cati bani plateste in medie un pacient

“Valoarea medie a unui bon fiscal este greu de evaluat, in general pacientii nostri au planuri de tratament complexe, iar plata se face in functie de plan”, spune Ionut Leahu. Exista insa pacienti care achita intre 1.000 si 10.000 de lei pe o singura incasare, potrivit acestuia.

Preturile ridicate la serviciile stomatologice si lipsa de educatie fac din Romania codasa Europei in privinta ingrijirii orale. Mai bine de jumatate dintre romani (66%) nu merg nici macar o data pe an la dentist, arata un Eurobarometru publicat in toamna lui 2011. Spre comparatie, majoritatea olandezilor (83%) isi fac un control stomatologic cel putin o data pe an.

Mai mult decat atat, romanii se claseaza pe ultimele locuri si la consumul de pasta de dinti pe cap de locuitori – mai putin de 2 tuburi pe an. Studiile mai arata ca aproape 20% dintre romani nu se spala pe dinti nici macar o data pe zi.



In Romania o plomba costa intre 30 si 50 de euro, in timp ce in Ungaria ajunge la 100 de euro, o albire dentara costa la noi intre 250 si 700 de euro, iar in Ungaria pretul ajunge pana la 1.000 de euro.

Pe de alta parte, principalul subiect de discutie la intalnirile cu alti medici dentisti este incepand cu 2008 criza financiara, completeaza Leahu.

“In continuare este o criza majora si in acest domeniu. Numarul persoanelor care isi pot permite sa mearga la dentist a inregistrat o scadere destul de mare. Automat si piata, ca si valoare totala, a scazut, iar concurenta a devenit acerba. Din pacate, aceasta concurenta nu duce in domeniul nostru si la o crestere a calitatii. Sa poti sa oferi calitate, trebuie sa ai incasari pe masura”, afirma Ionut Leahu.

Unde se castiga cel mai bine din stomatologie

“Am fost invitat sa raman in Germania. Trebuie sa recunosc ca un program de 6 ore pe zi si castiguri de 3 ori mai mari sunt tentante pentru oricine. Motivul pentru care am decis sa raman este ca sunt roman, si vreau sa practic meseria pe care mi-am ales-o aici, in propria tara. Daca vom pleca toti, pe romani cine ii mai trateaza? Ce viitor va avea aceasta tara? Eu imi doresc sa contribui in mod real la imbunatatirea acestuia. Imi pare rau ca altii nu. Si mai am un scop de la bun inceput: sa elimin diferentele de calitate intre serviciile stomatologice pe care le oferim noi in Romania si cele oferite de colegii nostri din alte tari”, spune Ionut Leahu.

Potrivit datelor Colegiului Medicilor, Romania a devenit cel mai mare exportator de absolventi de medicina (inclusiv din domeniul stomatologiei) din Europa, cu peste 8.000 de specialisti plecati deja din 2007 incoace. Deficitul va putea fi cu greu acoperit, in conditiile in care alti 3.000 se pregatesc sa plece, iar numarul absolventilor este de 4.000-5.000 pe an.

Piata serviciilor stomatologice este deosebit de fragmentata la nivel national. Doar in Capitala si in marile orase exista lanturi de clinici dentare. La fel ca intreg sistemul medical, segmentul stomatologic se confrunta cu migratia medicilor catre alte state unde sunt mai bine platiti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri