Piata de tamplarie PVC este in prezent sustinuta intr-o mare masura de lucrarile de termoreabilitare derulate de catre stat, intr-un mediu de afaceri in care producatorii de profil se plang de intarzierile cu care primesc banii ca urmare a proiectelor realizate.
Aurel Voicu (foto), directorul general Gealan Romania, filiala locala a unuia dintre cei mai mari producatori de tamplarie PVC la nivel mondial spune ca una din principalele probleme cu care se confrunta in prezent piata este lipsa moralitatii dintre antreprenori.

“Daca s-ar reinventa moralitatea intre antreprenori am rezolva problema in piata de tamplarie PVC. In acest moment in piata nu exista finantare sau este la un nivel inca foarte scazut, iar lupta se da in principal pe segmentul de renovari”, a precizat Voicu intr-un eveniment cu presa.

El apreciaza insa ca statul ar putea plati datoriile si ca exista cateva semnale de recuperare, insa inca timide.

“Statul ar putea plati datoriile, dar sunt semnale confuze venite din partea autoritatilor. Banii trebuiau recuperati intai in luna martie, apoi a fost amanat pana in mai, iar din nou avem un termen pentru aceasta vara. Amanarile de plata pot depasi chiar un an”, spune acesta.

Chiar si asa, Vlaicu subliniaza ca in continuare lipsesc comenzile pentru reabilitare.

“Ele exista, dar lipseste o finantare – ceea ce face ca piata sa fie blocata. Piata este sustinuta de reabilitari si renovari iar in acest an putem asista la o scadere a valorii acesteia”, apreciaza Aurel Vlaicu.

Conform datelor oferite de reprezentantul Gealan, piata de tamplarie PVC s-a ridicat anul trecut la circa 100 de milioane de euro.

Voicu a tinut sa sublinieze ca la nivelul anului trecut ponderea lucrarilor de reabilitare in business-ul Gealan s-a ridicat la cel mult 15%, pentru acest an estimand o scadere.

Intrebat daca tot fondul de locuinte va fi refacut in totalitate pana in 2020, avand in vedere ritmul actual de lucru pentru termoreabilitare, seful Gealan spune ca din punctul de vedere al producatorilor de tamplarie PVC acest lucru se poate realiza, problema tinand in special de autoritati si de institutiile financiare.

“Problema nu este legata de sisteme (tamplarie PVC – n.red), ci de sistem. Bancile si statul vor trebui sa reporneasca finantarea pentru ca lucrarile sa fie duse la bun sfarsit. Daca ne raportam la ritmul actual de termoreabilitare, cel mult 25% din fondul locativ va fi finalizat pana in 2020”, estimeaza Vlaicu.

Gealan este cel mai mare producator de tamplarie PVC de pe plan local, cu o cota de piata de circa 30% si afaceri ce anul trecut au depasit 28 de milioane de euro.

Pentru acest an, reprezentantii companiei estimeaza o evolutie de 10% a business-ului, la circa 30 de milioane de euro.

Principalii concurenti ai Gealan de pe piata locala de tamplarie PVC sunt Rehau si VEKA.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri