“Piata constructiilor nu mai este astazi cea mai stralucita industrie”, o spune chiar seful Somaco Grup Prefabricate, unul dintre cei mai importanti producatori de materiale destinate lucrarilor civile si industriale din Romania si totodata unul dintre cei mai importanti producatori de beton celular autoclavizat de pe plan local.

Industria constructiilor din Romania a fost unul din sectoarele care a avut cel mai mult de suferit ca urmare a declansarii crizei, fiind in prezent estimata la circa 9 miliarde de euro, cu mult sub valoarea inregistrata in anii de boom.

Gabriel Colobatiu (foto), directorul general Somaco Grup Prefabricare, sustine ca industria prefabricatelor, estimata la 140 de milioane de euro, ocupa o fasie foarte mica din piata, fiind mult sub media europeana in ceea ce priveste consumul de produse.

“Exista un potential urias de crestere in piata, dar trebuie deblocate finantarile si trebuie construite drumuri. Companiile private care distribuie energie electrica au redus programul de investitii cu 30% fata de anul trecut, ceea ce a lovit direct producatorii de prefabricate. Aici am putut observa clar o scadere. Anul acesta nu am reusit sa vindem nici 100 de metri cubi pentru proiectele de infrastructura rutiera, fie ca vorbim despre podete, poduri, grinzi de pod sau aripi de pod. Nefiind lucrari adjudecate, nu ai unde sa livrezi”, spune seful Somaco pentru wall-street.ro.

Efervescenta politica de anul trecut a franat piata constructiilor

Gabriel Colobatiu sustine ca a existat o efervescenta politica in timpul campaniei electorale de anul trecut.

“Schimbarile de guvern, piata, alegeri, blocaje de finantari sau presuspendari care au franat piata constructiilor. Piata constructiilor este o componenta importanta a industriei. Nu se intampla nimic nici pana azi dupa alegeri. Suntem blocati de catre autoritati, iar semnale de revenire nu exista in acest moment. Din punct de vedere macroeconomic piata constructiilor nu a dat semnale de revenire, sustine seful grupului Somaco.

Daca optimist vorbind piata ar ramane la nivelul de anul trecut atunci constructorii ar trebui sa fie mai mult decat multumiti, mai spune acesta.

“Ar fi bine daca s-ar pastra rezultatele de anul trecut. In primele sase luni ale anului nu am observat schimbari majore. Anul trecut, un consumator mare de prefabricate a fost coridorul IV – au ramas insa putine lucrari care mai inglobeaza astfel de materiale pe loturile care mai sunt in lucru”, sustine Gabriel Colobatiu.

Conform datelor Somaco, piata de prefabricate s-a ridicat anul trecut la 140 de milioane de euro in valoare si aproximativ 300.000 metri cubi fara pavaje.

Statul, principalul vinovat de situatia din piata si de neplata arieratelor

Una din principalele cauze care a dus la o scadere a volumului de constructii a fost reprezentata de intarizerile de plata ale statului.

“Statul are aceeasi politica de a nu-si plati arieratele si de a intarzia plata companiilor de constructii. Guvernul, autoritatile locale, consiliile judetene sau locale -care au proiecte de diferite anverguri – toate pot folosi prefabricate. Privatii continua sa faca investitii. Spatiile comerciale si de birouri au inregistrat un ritm de crestere mai bun fata de celelalte proiecte, la fel si centrele logistice, obiectivele industriale – care folosesc prefabricate sau structuri metalice. Infrastructura si lucrarile civile sunt aproape blocate”, a completat Colobatiu.

Seful Somaco apreciza ca au exitat si vor exista in continuare companii de constructii, unele chiar mari, care au intrat in insolventa din cauza intarzierii platii arieratelor de catre stat, dar spune ca exista si companii private care au preluat in acest timp modelul statului de a deveni rau-platnici.

“Din pacate exista si unii privati (antreprenori – n.red) care au luat modelul statului si incep sa devina rau-platnici si se ocupa de lucruri mai putin corecte in business, dar cu timpul vor fi eliminati. Niciun furnizor nu va continua sa lucreze cu astfel de privati. Ma surprinde tendinta dezvoltatorilor de proiecte mari de a selecta antreprenori lipsiti de profesionalism, care de la bun inceput nu sunt in stare sa duca la bun sfarsit proiectul constractat sau care de la bun inceput isi propun sa «tepuiasca»”, mai spune directorul general al companiei.

El apreciaza ca riscul de neincasare in piata este extrem de mare.

“Noi am preferat sa nu intram intr-un business daca era cel mai mic risc de neincasare. Urmarim actionariatul, cautam incidentele bancare. Daca ceva ni se pare nepotrivit, renuntam. Intarzierile de plata a arieratelor pe segmentul prefabricatelor se ridica intre 6-9 luni”.

Somaco Grup Prefabricate tinteste pentru acest an o evolutie a business-ului de 10%, in conditiile in care piata ar putea consemna o stagnare sau chiar un declin.

Dupa un ritm sustinut de crestere al ultimilor ani, cu evolutii ce au depasit si pragul de 30% in plina criza, grupul Somaco, detinut in totalitate de fondul de investitii Oresa Ventures, se asteapta la o evolutie cuprinsa intre 8-10% a veniturilor, la 27,5 milioane de euro, conform datelor companiei oferite wall-street.ro.

Fondul de investitii suedez Oresa Ventures a preluat de la Somaco SA cele mai mari trei fabrici de prefabricate din beton de la Roman, Buzau si Adjud, tranzactia fondului, derulata in 2008, ridicandu-se la 32,5 milioane de euro.

In ultimii patru ani, Somaco Grup Prefabricate a investit peste 12 milioane de euro pentru extinderea capacitatii de productie si a gamei de produse, pentru retehnologizare si instruirea personalului, fiind unul dintre cei mai dinamici investitori de pe piata materialelor de constructii.

Pentru acest an, reprezentantii companiei si-au bugetat investiti de peste 1,5 milioane de euro in lansaera de noi produse, modernizarea si cresterea capacitatii fabricilor dar si in marketing.

Somaco Grup Prefabricate exporta doar BCA in Republica Moldova, circa 10% din productie fiind destinata pietei vecine.

Produsele companiei sunt comercializate prin intermediul a peste 100 de distribuitori dar si prin reteaua D-I-Y Dedeman si depozitul de materiale pentru constructii Arabesque, ambele aducand aproape 20% din venituri grupului.

Principalii concurenti ai Somaco Grup Prefabricate pe piata locala sunt Celco, Prefab dar si Xella Romania – prin brandul Ytong.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri