Costul unei lucrari de montare a pavelelor difera in functie de volumul de lucru necesar si de tipul de trafic ce se desfasoara pe suprafata pavata, putand sa ajunga si pana la 2.500 de lei pentru 100 mp, conform datelor Symmetrica, unul dintre cei mai mari producatori locali de pavele si borduri vibropresante.
“Suprafata pavata a unei curti este cuprinsa, in medie, intre 100 si 200 de metri patrati. Astfel, romanii platesc cel putin 2.500 de lei daca vor sa monteze un pavaj pietonal, in acest caz manopera avand un cost de circa 25 de lei pe metrul patrat”, sustine Sebastian Bobu, director executiv in cadrul Symmetrica.
Acesta a adaugat ca, in cazul unui pavaj carosabil, montajul porneste de la 50 de lei pe metrul patrat.

“Costul montajului reprezinta in acest moment circa 20% din valoarea unui proiect ce include nu doar pavelele, ci si bordurile, terasamentele si materialele auxiliare”, a subliniat reprezentantul companiei.

1 din 3 romani apeleaza la montatori nespecializati

Unul din trei romani aleg sa iti amenajeze gradina cu pavele cu ajutorul unor montatori nespecializati din dorinta de a face economii, potrivit Symmetrica, unul dintre cei mai mari producatori locali de pavele si borduri vibropresate. Acestia nu inteleg insa ca, in acest fel, lucrarile efectuate au o durata de viata mai scurta si atrag cu sine cheltuieli ridicate pe termen lung.

“In cazul proiectelor de mare anvergura, fie publice, fie private, sunt intotdeauna contractate echipe specializate de montatori. Cu toate acestea, clientii persoane fizice sunt tentati sa realizeze montajul independent sau cu montatori neprofesionisti, acest lucru nefiind recomandat deoarece pot aparea probleme ulterioare”, a declarat Sebastian Bobu, director executiv al Symmetrica.

Potrivit afirmatiilor sale, desi montajul pavelelor nu presupune un grad de dificultate ridicat, exista anumite etape in executia unei lucrari ce pot fi realizate doar cu ajutorul unor echipamente si unelte specifice, iar un nivel optim de calitate nu poate fi obtinut decat de catre muncitorii calificati si cu experienta.

„Este foarte important ca toate etapele unei lucrari sa fie atent executate: de la sapatura pamantului si pregatirea stratului suport, pana la montajul propriu-zis al pavelelor. Daca stratul suport nu este executat corect, lucrarea se poate degrada intr-o perioada de timp scurta. Asfel, avantajul montajului specializat consta in durabilitatea lucrarii”, a adaugat Sebastian Bobu.

Pasi pentru o montare corecta a pavelelor

Primul aspect care trebuie luat in considerare pentru a asigura executia unei lucrari de calitate il reprezinta trasarea terenului pe care vor fi montate pavelele.

„O trasare corespunzatoare, cu pante de scurgere a apei si cu o compactare corecta a stratului suport asigura posibilitatea realizarii unei lucrari de calitate ridicata”, a subliniat Sebastian Bobu.

In functie de tipul suprafetei pavate (carosabila, pietonala sau mixta) si de criteriile estetice ale fiecarui client se calculeaza grosimea stratului suport (balast, piatra sparta, beton) si se gasesc cele mai optime solutii de dirijare si scurgere a apei din precipitatii.

Infiintata in 1994, Symmetrica este o companie 100% romaneasca, producatoare de pavele, borduri si rigole vibropresate pietonale si carosabile, intr-o gama variata de forme si culori.

Prima fabrica Symmetrica a fost inaugurata in 1999 la Veresti, judetul Suceava, urmata apoi de unitatile de productie de la Podu Iloaiei, judetul Iasi (2010), si Bolintin Vale, in apropiere de Bucuresti (2011). In 2012, compania a deschis doua noi unitati de productie, la Prejmer, judetul Brasov si la Sintereag, judetul Bistrita.

Principalele proiecte pentru care Symmetrica a livrat pavele si borduri se numara Arena Nationala, parcul balnear din statiunea Vatra Dornei, magazine Carrefour, Lidl, Penny Market, parcari cu pavele ecologice in Bucuresti etc. De asemenea, produsele companiei au fost folosite pentru reabilitatea de strazi, trotuare si parcuri ecologice din intreaga tara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri