Piata D-I-Y (Do-it-Yourself) de anul trecut a fost dominata categoric de principalii jucatori locali, afacerile Dedeman, depozitului de materiale pentru constructii Arabesque si retailerulului sibian Ambient depasind pentru prima data pragul de un miliard de euro.
Cu exceptia Dedeman, Ambient ,nemtilor de la Hornbach si francezilor de la Leroy Merlin, intreaga piata a avut de suferit in 2012, cu scaderi ce in anumite situatii au depasit si pragul de 20 de procente de la un an la celalalt.

In topul scaderilor pe piata de bricolaj se numara retailerul francez Mr. Bricolage, cu trei magazine la nivelul tarii si circa 240 de angajati, care a raportat o scadere a business-ului de 21%, de la 17 milioane de euro in 2011, la 14 milioane de euro in 2012, conform datelor publicate pe site-ului Ministerului de Finante.

Desi isi pastreaza pozitia secunda in top, Arabesque, cel mai mare depozit de materiale de constructii din Romania, controlat de catre omul de afaceri galatean Cezar Ropotan, a raportat o pierdere de 14% a veniturilor, de la 400 de milioane de euro in 2011, la circa 350 de milioane la nivelul anului trecut. In ceea ce priveste profitabilitatea, compania si-a pastrat trendul crescator inregistrand un profit net de circa 9,5 milioane de euro in 2012.

Top 3 al celor mai mari pierzatori de pe piata este completat de austriecii de la Baumax, ale caror venituri au suferit o contractie de 10%, de la 135 de milioane de euro la 122 milioane euro in 2012.



La polul opus, castigatoare au fost lanturile de bricolaj Dedeman – controlat de fratii Paval, cu afaceri de peste 540 de milioane de euro si un profit de aproximativ 60 de milioane de euro, urmat de sibienii de la Ambient – companie controlata de catre omul de afaceri Ioan Ciolan si Hornbach, ale carei venituri au inregistrat o crestere de 6% si un nivel de profitabilitate de 0,7 milioane de euro.

Dintre toti jucatorii din piata, insa, francezii de la Leroy Merlin au reusit intr-un singur an, cu un singur magazin, sa vanda de aproape cinci ori mai mult de la un an la celalalt, business-ul evoluand din 2011 pana in 2012 de la 6 milioane de euro la 30 de milioane de euro, conform estimarilor companiei, datele nefiind inca centralizate de Ministerul de Finante.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri