Enel a fost primul investitor strategic de pe piata energiei romanesti. Si singurul, de fapt, in 2004, cand a luat la pachet Electrica Dobrogea si Electrica Banat, contra sumei de 127,6 milioane de euro. Acum, italienii isi adjudeca cea mai ravnita reduta aflata inca in proprietatea statului, pentru 820 mil. euro.
Electrica Muntenia Sud, considerata "perla coroanei" energiei romanesti, a fost cumparata de grupul italian Enel pentru 820 de milioane de euro. Potrivit contractului de privatizare, Enel va achizitiona direct 50% din actiuni si va aloca fonduri pentru o majorare de capital, prin care participatia sa va ajunge la 67,5%. In urma acestei tranzactii, statul a castigat aproape 400 milioane de euro, fata de doar 50 milioane de euro in urma vanzarii tot catre Enel a distribuitorilor Electrica Banat si Electrica Dobrogea.

Italienii de la Enel au luat la pachet cele doua filiale ale Electrica in iulie 2004, contra sumei de 127,6 milioane de euro. Suma cuprindea plata unor pachete de actiuni reprezentand 24,62% din capitalul celor doua filiale ale Electrica, respectiv 35,1 milioane euro, fondurile alocate pentru majorarea participatiei la 51%, respectiv 76,7 milioane euro, si cheltuieli ulterioare in valoare de 15,6 milioane euro rezultate in urma aplicarii unui mecanism de ajustare a tranzactiei in functie de evolutia datoriilor societatii. La momentul preluarii celor doi distribuitori, reprezentantii companiei anuntau ca si-au propus ca in urmatorii cinci ani sa investeasca in firmele romanesti achizitionate circa 400 milioane euro, in vederea alinierii acestora la standardele europene.

De doua ori mai valoroasa

Suma platita de compania italiana este, in medie, de doua ori mai mare decat valoarea celor patru distribuitori ai Electrica trecuti in proprietate privata. In afara de cele doua filiale ale Electrica vandute catre Enel, au mai trecut in proprietate privata distribuitorii din Moldova si Oltenia. In 2005, cehii de la CEZ au platit 47,4 milioane euro pentru achizitia a 24,62% din actiunile Electrica Oltenia si au majorat capitalul companiei romanesti cu 103,6 milioane de euro, ajungand la o participatie de 51%.

Ulterior, mecanismul de ajustare a tranzactiei, inclus in contractul de privatizare, a impus plati suplimentare de 15,4 milioane euro, ridicand valoarea totala a tranzactiei la 166 milioane euro. O alta filiala Electrica, Moldova, a intrat in patrimoniul grupului german E.ON, de asemenea in 2005. E.ON a achitat 31,4 milioane euro pentru 24,6% din actiuni si a participat cu 68,6 milioane de euro la o majorare de capital, operatiune prin care a ajuns sa detina 51% din actiunile distribuitorului de electricitate. In urma ajustarii pretului in functie de evolutia datoriilor Electrica Moldova, suma a fost suplimentata cu 837.000 de euro. Valoarea totala a tranzactiei a ajuns, astfel, la aproape 101 milioane euro. Procesul de privatizare in sectorul distributiei de electricitate va continua cu celelalte filiale ale Electrica, respectiv Transilvania Nord, Transilvania Sud si Muntenia Nord.

Enel, in topul utilitatilor

Compania italiana intentioneza sa isi dubleze prezenta la nivel mondial, in particular prin extinderea in Europa Centrala si de Est, declara recent pentru Financial Times managerul companiei, Fluvio Conti.
"Planul nostru este de a deveni un jucator pan-european", spunea Conti la acea data, fara a numi, insa, tintele pentru viitoarele preluari. Grupul doreste sa participe la finalizarea lucrarilor de constructie a unor centrale nucleare si la privatizarea unor producatori si distribuitori de energie electrica din Romania, Bulgaria, Polonia, Turcia si Rusia. Pentru Electrica Sud s-au batut alte patru companii respectiv Enel, CEZ (Republica Ceha), Gaz de France International (Franta), Iberdrola (Spania) si RWE Energy AG (Germania).

Potrivit reprezentantilor MEC, cel mai important criteriu luat in calcul pentru selectarea castigatorului a fost pretul. Electrica Muntenia Sud are un capital social de 191,3 milioane lei si a obtinut o cifra de afaceri, in 2005, de 1,39 miliarde lei. Anul trecut, compania a raportat un profit net de 70 de milioane de lei. Enel este una dintre cele mai importante companii europene de utilitati, cu operatiuni in Italia, Spania, Bulgaria, Slovacia, Rusia precum si in America de Nord si America Latina. Statul italian controleaza circa 31% din actiunile companiei, dintre care 20,9% in mod direct, prin Ministerul Economiei, si 10,2% indirect, prin banca de stat Cassa Depositi e Prestiti.
Enel a obtinut in 2005 venituri de 32,27 miliarde de euro si un profit de 4,1 miliarde de euro. In urma preluarii Electrica Muntenia Sud, companie care are 1,1 milioane clienti in Bucuresti si in judetele Ilfov si Giurgiu, Enel va avea pe piata romaneasca peste 2,5 milioane de consumatori.

Enel Dobrogea merge pe profit

Compania de distributie a energiei electrice Enel Electrica Dobrogea a incheiat anul 2005 cu un profit brut de 79,5 milioane de lei, la o cifra de afaceri de 712 milioane de lei, potrivit datelor companiei, publicate in Monitorul Oficial.

Companii energetice aflate inca in proprietatea statului

- Electrica - distributie de electricitate
- Muntenia Nord
- Transilvania Nord
- Transilvania Sud
- Transelectrica - transport de electricitate
- Complexul energetic Turceni - productie de electricitate
- Complexul energetic Rovinari - productie de electricitate
- Complexul energetic Craiova - productie de electricitate
- Termoelectrica - productie de electricitate in principal din carbune
- Nuclarelectrica - productie de electricitate in principal din nuclear
- Hidroelectrica - productie de electricitate in principal din hidro
- Romgaz- productie de gaz
- Transgaz - transport de gaz

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri