Discutia reducerii TVA la paine a inceput de un an, iar pana acum masura nu a fost aplicata, pe parcursul lunilor aparand tot felul de probleme si conditionari. Cea mai noua? Ponta conditioneaza reducere TVA de ajutorul asociatiilor de producatori in combaterea evaziunii.
Update: TVA la paine, redusa din septembrie

Taxa pe valoarea adaugata la paine va fi redusa doar daca asociatiile de producatori din industria painii vor ajuta Guvernul sa combata evaziunea fiscala, mesaj care le va fi transmis in perioada imediat urmatoare, a declarat premierul Victor Ponta. "O sa le spun ca facem acum un sacrificiu cu TVA-ul doar daca fac si ei un sacrificiu sa ne ajute sa luptam impotriva evaziunii fiscale, ca altfel, n-o facem", a spus Ponta la RTV, citat de Mediafax.

El a precizat ca va avea in acest sens o discutie cu asociatiile producatorilor din industria painii.

Aurel Popescu, presedinte Rompan, cea mai importanta asociatie din industria panificatiei, a spus pentru wall-street.ro ca marti ar urma sa fie luata o decizie in sedinta de Guvern cu privire la aceasta problema.

Premierul Victor Ponta a declarat de asemenea, anterior ca spera ca pe 30 iulie, cand va fi aprobata rectificarea bugetara, sa poata anunta reducerea TVA la paine. Daca se va anunta reducerea TVA la paine maine, potrivit lui Ponta, masura va fi aplicata din septembrie.

Ce inseamna insa acest ajutor al asociatiilor de profil in combaterea evaziunii? Popescu spune ca se refera la furnizarea unor informatii privind consumul de materie prima pe tona de paine sau documentatia pe care trebuie sa o intocmeasca brutariile la fabricarea painii. "Avem date si documente si cand ni se vor cere le vom pune la dispozitia autoritatilor", a spus Popescu,

Declaratiile lui Ponta vin insa dupa o lunga serie de amanari, probleme si conditionari ale aplicarii acestei masuri.

In urma cu cateva saptamani, Ponta declara din nou ca in reducerea TVA va conta colaborarea mediului privat si daca ei vor ajuta guvernul sa combata evaziunea. “...aici va conta foarte mult colaborarea din partea mediului privat, daca ei ne vor ajuta sa combatem evaziunea fiscala si sa avem incasari bune, se va dovedi un proiect de succes. Daca vor considera ca si la 9% este prea mare TVA-ul si nu trebuie sa il plateasca, inseamna ca am gresit noi, dar merita incercat", a spus Ponta la Digi 24. "Premierul a facut cel mai probabil un apel la cei care fac evaziune", spune Popescu.

Nici atunci premierul nu a spus nimic de autoritatile fiscale, cele care ar trebui sa aiba in sarcina combaterea evaziunii, si nu producatorii din panificatie. Evaziunea fiscala este combatuta prin controale si sanctiuni din partea autoritatilor competente, si nu prin promisiunea producatorilor ca nu vor face evaziune.

Tot atunci, premierul a spus ca oficialii FMI sunt sceptici, nu le place ideea, “dar pana la urma este decizia noastra”. Daca noi putem sa aratam ca masura este sustenabila.

Conditionarea reducerii TVA de “juramintele” producatorilor ca nu vom mai face evaziune este doar ultima piedica prin care guvernantii incearca sa conditioneze aplicarea unei masuri, care a prins bine in campania electorala.

Initial s-a discutat de reducerea TVA la paine de la 1 iulie, insa bineinteles au intervenit unele probleme legate de o rectificare bugetara care nu putea fi aplicata decat din al doilea semestru.

“Guvernul va efectua la sfarsitul lunii iulie prima rectificare bugetara din acest an, prin care se spera ca vor fi asigurate fonduri care sa faca posibila reducerea TVA la paine, masura care ar putea fi insa aplicata, probabil, doar din luna septembrie”, potrivit premierului Victor Ponta.

Ce inseamna reducerea TVA la paine din punct de vedere financiar?

Premierul Victor Ponta a declarat, la jumatatea lunii mai, ca pentru proiectul de reducere a TVA la paine incepand cu 1 iulie va trebui sa fie alocate 250 de milioane de lei, Fondul Monetar International transmitand Guvernului sa aloce acesti bani din alta parte si sa nu mearga doar pe ideea ca ii va recupera din evaziunea fiscala.

Ce efecte ar putea avea pentru evaziunea fiscala?

Scaderea TVA la paine de la 24% la 9% nu va duce, poate, la diminuarea pretului, dar va micsora evaziunea ficala cu 15-20%, declara in mai 2012, intr-o conferinta de presa, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

El a adaugat ca atunci cand TVA era de 19%, inainte de majorarea la 24%, in iulie 2010, evaziunea acoperea 50% din sectorul panificatiei.

"In momentul in care TVA a crescut la 24%, evaziunea a ajuns la 71%. Asa cum arata simularile credem ca putem sa reducem evaziunea intre 15 si 20% intr-un anumit timp daca vom scadea TVA la 9%", a mai spus Constantin.

Aurel Popescu sustine de asemenea ca in prezent evaziunea din domeniu este la 60-70% din piata.

Pe de alta parte, Rene Schob, partener al firmei de consultanta Adevaris, crede ca reducerea TVA la paine nu va avea un impact real notabil pentru consumator.

"In cazul luarii acestei decizii, ar fi de vazut mai intai daca si cat din reducerea TVA se va transfera in pretul produselor. Chiar daca intreaga diferenta s-ar regasi in pretul final, impactul ar fi unul destul de redus. In schimb, ca efect psihologic, masura ar oferi un precedent bun pentru eventuale alte masuri similare de incurajare a consumului, daca va reusi totusi sa produca si efectul dorit asupra evaziunii fiscale din acest sector", a declarat, pentru wall-street.ro, Schob.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri