Producatorul de tigarete Philip Morris, lider de piata in Germania, a investit pana acum peste un miliard de euro in fabrica sa din Berlin, locul de unde pleaca in fiecare zi 200 de milioane de tigari spre piete importante precum Japonia sau tarile arabe.
Fabrica Philip Morris din Berlin este una dintre putinele unitati de productie de tigarete aflate in centrul orasului, in conditiile in care aceste facilitati sunt situate de regula in afara oraselor pentru simplifica distributia produselor. Cu toate acestea, traficul in zona era destul de relaxat in momentul vizitei in fabrica, a treia ca dimensiune din reteaua de 33 de unitati de productie pe care Philip Morris le detine in lume.

Cea mai mare fabrica Philip Morris se afla in Olanda, urmatoarea ca importanta fiind localizata in Rusia.

Productia in fabrica din Berlin a inceput in anul 1972, cu un volum de 1,4 mld. tigarete pe an si 323 angajati. In prezent, in unitatea de productie lucreaza 1.400 de angajati repartizati in ture, iar capacitatea a crescut la 60 de miliarde de tigarete pe an. Fabrica ocupa o suprafata de 148.000 mp.

In ultimii 41 de ani, valoarea investitiilor realizate aici se ridica la peste un miliard de dolari, cea mai recenta fiind un dispozitiv capabil sa produca in fiecare minut 20.000 de tigarete.



In fiecare zi sunt procesate intre 26 si 30 de camioane incarcate cu tutun. Fabrica din Berlin utilizeaza trei tipuri de tutun – Burley, Virginia si Oriental.

Pentru acest an, reprezentantii companiei estimeaza o productie de 53 de miliarde de tigarete, dupa ce anul trecut fabrica a depasit capacitatea maxima de productie ca urmare a cutremurului din Japonia.

38% din productie este livrata pe piata locala, restul acoperind cererea din tarile arabe si Japonia.

Cea mai mare parte a productiei este sustinuta de brandurile Marlboro (56%), L&M (23%), Parliament (8%) si Virginia Slims (6%).

Costurile de productie sunt mai mari in cazul tigaretelor cu capsule incluse.

Date interesante despre consumul de tigarete in Germania:
Volumul pietei: 128,1 mld. tigarete
Vanzari totale pe an: 132 mld. euro
Piata neagra: fiecare a cincea tigara fumata in Berlin este de contrabanda
Principala sursa de comert ilicit: Ucraina
Lider de piata: Philip Morris
Cel mai vandut brand: Marlboro
Incidenta fumatului in randul tinerilor: 11% (in urma cu 10 ani era 22%)

Noua Directiva ar putea genera reducerea locurilor de munca cu pana la 175.000 la nivelul Uniunii Europene, respectiv o scadere a veniturilor din taxe cu pana la 5 mld. euro.

Romania ar putea sa piarda 19.000 de locuri de munca si 200 mil. euro din veniturile din taxe. In Romania 3.000 de angajati lucreaza in fabricile detinute de producatorii de tigarete British American Tobacco, Japan Tobacco International si Philip Morris, cei mai importanti jucatori din industria de profil.

Grav afectate de prevederile noii Directive sunt si Polonia, unde ar putea disparea 50.000 de locuri de munca si 780 mil. euro venituri din taxes sau Bulgaria (29.000 de locuri de munca si 240 mil. euro).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri