Cifra de afaceri a Terapia Ranbaxy, cel mai mare producator de medicamente generice din Romania, s-a situat in primul semestru la 250 milioane lei (56 milioane euro), in crestere cu 8% comparativ cu perioada similara a anului trecut, scrie Mediafax.
"La preturi de producator cifra de afaceri a fost de circa 220 milioane lei pe piata interna si 30 milioane lei la export. Am avut o crestere de circa 8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, dubla fata de cresterea pietei de circa 4%, in acord cu prognozele interne", a declarat directorul general al companiei, Dragos Damian.

In ceea ce priveste piata farmaceutica, seful Terapia Ranbaxy spune ca in a doua jumatate a anului, aceasta va stagna sau chiar va scadea cu pana la 2% in lei, la preturi de producator.

"Piata farma s-a contractat puternic in prima jumatate a anului ca urmare a inaspririi mediului de afaceri. Plata creantelor la 360 de zile, politica celui mai mic pret din Europa, inpredictibilitatea si instabilitatea taxei claw-back, inghetarea preturilor la un curs fantezist de 4,25 lei/euro fata de cel real, termenele lungi de inregistrare si rambursare a medicamentelor, practica obligativitatii unor taxe foarte mari de distributie sau de raft pe anumite canale comerciale care nu sunt interesate sa vanda medicamentele ieftine si in general mediul neconform si practicile anticoncurentiale fac ca mediul de afaceri sa fie foarte greoi, impredictibil si impovarator in special pentru companiile de dimensiuni medii si mici care au probleme serioase de capital de lucru si de suprafiscalizare", a aratat Damian.

El spune ca nici estimarile privind evolutia pietei in 2014 nu sunt optimiste.

"Nici estimarile pentru 2014 nu sunt optimiste pentru ca nu exista claritate in planurile autoritatilor cu privire la noua lista de medicamente, reglementarea claw-back-ului diferentiat, schimbarea metodologiei de calcul a preturilor la medicamente si plata creantelor in asa fel incat sa se ajunga cat mai repede in reperele Directivei 7/2011", a spus seful Terapia Ranbaxy.

Fabrica din Cluj-Napoca produce 200 de tipuri de medicamente orale si injectabile. Terapia a lansat anul trecut 15 produse noi si are in plan 12 lansari in acest an.

La sfarsitul lui 2012, producatorul avea 850 de angajati si intentioneaza sa faca noi angajari in acest an.

Potrivit datelor companiei de analiza si studii de piata Cegedim Romania, Ranbaxy ocupa locul noua pe piata farmaceutica locala, cu o cota de 3,7%.

"Terapia Ranbaxy este (...) singurul producator de generice din top 10, situatie nemaiintalnita in nicio alta tara central si est-europeana sau din fostul spatiu sovietic, unde de regula in top 10 exista cel putin trei producatori de medicamente generice", a aratat Damian.

Ranbaxy Laboratories, cel mai mare producator de medicamente din India, a preluat in luna martie 2006, de la fondul de investitii Advent International, un pachet de actiuni reprezentand 96,7% din actiunile Terapia Cluj-Napoca, pentru 324 milioane de dolari.

Ulterior, in 2008, grupul japonez farmaceutic Daiichi Sankyo a devenit actionarul majoritar al Ranbaxy Laboratories
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri