Piata de constructii este inca departe de a-si reveni intrucat nu exista momentan semnale venite din partea autoritatilor, care sa sprijine in vreun fel principalii actori din industrie, sustine Laurentiu Plosceanu (foto), presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO).
“Chiar daca in primul semestru piata suferit o contractie de 7%, situatia reala este mult mai grava. Guvernul a incercat sa isi respecte indatoririle pentru a-si plati creantele, dar nu a reusit altceva decat sa sufoce piata. Plata pe lucrarile finalizate nu s-a efectuat. Cel de-al doilea semestru vine cu o rectificare de buget care are neaparata nevoie de asumarea unor investitii care sa «miste» economia. Daca piata constructiilor va fi in declin, principalele companii din industrie nu vor mai putea face fata competitivitatii, mai ales pe programele europene de finantare”, a declarat pentru wall-street.ro - Plosceanu.

El apreciaza ca un program national de stopare a declinului in constructii – corelat cu strategia Europeana de proiecte de mediu si de infrastructura, precum si o legistlatie a PPP trebuie incurajate, la fel si programele de reabilitare energetica carora ar trebui sa le fie acordata o mai mare atentie in perioada urmatoare.

Presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii sustine ca in cei cinci ani de zile ai crizei in constructii cel mai mult au avut de suferit companiile mici si mijlocii, dar spune ca si jucatorii mari au fost afectati de evolutia nefasta a pietei.

“In economie se aplica o regula binecunoscuta, si anume «Cei care au vor avea si mai mult, iar cei care nu au vor avea si mai putin». Firmele mari si-au mentinut capacitatea de a merge in licitatii, iar acest lucru a afectat din plin firmele mici din cauza bancilor care s-au retras din jocul economic, dar si al creantelor care a facut ca si evolutia companiilor sa fie negativa. Companiile mari si-au putut mentine competitivitatea. Ele au castigat lucrari si au reusit sa creasca in piata”, a declarat presedintele ARACO.

In ciuda unei evolutii negative a pietei, care suferit un regres de 40% intre 2008-2013, cei mai mari 25 de constructori din Romania au reusit sa isi creasca veniturile cu 30% la circa 10 miliarde de lei.

Romania a avut in iunie cea mai abrupta scadere din UE a lucrarilor de constructii, de 2,4% fata de luna anterioara, fata de cresteri de 0,7% in zona euro, respectiv 0,8% la nivelul intregii Uniuni Europene, potrivit datelor prezentate de Eurostat.

Cititi aici analiza completa despre evolutia celor mai mari 25 constructori din Romania in cei cinci ani de criza.

Sursa foto: agerpress.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri