Activitatea de coaching inregistreaza cresteri importante la nivel mondial, inclusiv in Romania, unde tot mai multi manageri din multinationale si, in ultima vreme, multi antreprenori romani apeleaza la un coach pentru a descoperi solutiile provocarilor din business.
Si cand cererea este mare, si remuneratiile unui coach cresc, ajungand de la 100 euro pe ora pentru unul aflat la inceput de cariera pana la 700-800 de euro pentru o sedinta cu un coach cu experienta.

Depinde foarte mult de experienta coach-ului, de clientii cu care a mai lucrat. Venitul mediul al unui coach este de 24.000 de dolari anual, a declarat coach-ul Lilia Dicu, citand datele Federatiei Internationale de Coaching, in cadrul Start-Up Wall-Street, emisiune moderata de jurnalistul Claudiu Vrinceanu (vrinceanu.ro).

Potrivit acesteia, la coaching apeleaza oameni din middle-managementul companiilor, din top management, iar cei mai importanti clienti sunt presedintii de companii. O categorie care incepe sa fie din ce in ce mai atrasa de coaching sunt antreprenorii romani.
Antreprenorii de astazi nu mai sunt cei de acum 10 ani, nu mai pleaca dupa ureche.
"Antreprenorii romani sunt foarte flexibili, nu isi fac bugete pentru coaching si training. Antreprenorii de astazi nu mai sunt cei de acum 10 ani, nu mai pleaca dupa ureche, se intereseaza despre piata. Ei sunt mai interesati, mai deschisi si cand se confrunta cu o provocare, cand nu stiu ce decizie sa ia, atunci se indreapta catre coaching", a explicat Dicu.

Ea defineste coachingul cu activitatea prin care "cu ajutorul unor intrebari de tot felul te ajuta sa iti descoperi propriul drum si sa ramai acolo, sa ti-l insusesti". Lilia Dicu (liliadicu.ro) este Executive Coach din 2007 si Professional Certified Coach, certificare oferita de ICF (International Coaching Federation) - organizatia numarul 1 din lume care reglementeaza profesia de coach la nivel international. Lucreaza cu executivi de top si antreprenori din Romania si din strainatate, care conduc organizatiile prin procese critice de schimbare. Doctor in filologie, Master in programare neuro-lingvistica, Lilia Dicu are si experienta relevanta in management. In intervalul 1999 - 2002, a ocupat pozitia de HR Manager la Lukoil. Pana in 2006, a fost Country HR Manager la SEWS (industria auto).

Coaching in cifre


• 19 coachi romani acreditati [ICF] Federatia Internationala de Coaching;
• Dintre care, trei Professional Certified Coach, ICF. Lilia Dicu este unul dintre ei;
• Venitul mediu anual al unui coach din Europa de Est este de 24.000 de dolari, fata de media globala de 47.900 de dolari;
• In Romania, onorariul unui coach acreditat porneste de la 100 de euro pe ora.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri