Ministerul Transporturilor a semnat, luni, cu Grup Feroviar Roman (GFR), companie controlata de omul de afaceri Gruia Stoica, contractul de privatizare a companiei CFR Marfa.

UPDATE: Proprietarul Grup Feroviar Roman (GFR), Gruia Stoica, a afirmat luni ca are banii pentru preluarea operatorului feroviar de stat CFR Marfa, iar plata se va face dupa avizul Consiliului Concurentei.

"Finalizarea se va face dupa avizul Consiliului Concurentei, motiv pentru care atunci vom face o conferinta de presa", a spus omul de afaceri la iesirea din sediul Ministerului Transporturilor, dupa semnarea contractului de privatizare.El a adaugat ca termenul pana la primirea avizului este de cinci luni.

"Poate sa dureze, exista o lege acolo, se pare ca maxim cinci luni de zile", a continuat proprietarul GFR.

Stoica a mentionat ca GFR va notifica autoritatea de concurenta in urmatoarele zile.

Reprezentantii Ministerului Transporturilor nu au iesit sa dea declaratii jurnalistilor, care au asteptat mai multe ore in fata institutiei si nu au fost invitati la ceremonia de semnare a contractului de privatizare.

STIREA INITIALA:

Contractul a fost semnat de Cristian Ghibu, presedintele comisiei de privatizare si secretar de stat in Ministerul Transporturilor, si Sorin Chinde, director general al GFR. La ceremonie au participat ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, si Gruia Stoica, proprietarul GFR, potrivit reprezentantilor Ministerului Transporturilor, scrie Mediafax.

Presa nu a fost invitata la eveniment.

Cumparatorul trebuie sa notifice tranzactia Consiliului Concurentei, decizia din partea autoritatii de concurenta putand fi pozitiva, pozitiva cu conditii sau negativa.

GFR a fost declarat castigator in luna iunie in procesul de privatizare a CFR Marfa, oferind un pret de 202 milioane euro pentru 51% din actiuni.

Hotararea de Guvern privind privatizarea transportatorului feroviar de marfa a fost publicata la jumatatea lunii august in Monitorul Oficial, termenul de finalizare a tranzactiei fiind stabilit la 60 de zile calendaristice de la data intrarii in vigoare a actului normativ, respectiv jumatatea lunii octombrie.

Actul normativ stabileste ca finalizarea tranzactiei, constand in transferul dreptului de proprietate asupra pachetului de actiuni, va fi realizata sub conditia incheierii unui contract de escrow in termnen de 30 de zile de la data semnarii contractului de vanzare de actiuni.

Contractul de escrow va fi anexa la contractul de vanzare de actiuni si va avea ca obiect, in principal, plata de catre cumparator a 10% din pretul de cumparare (90,49 milioane lei) in termen de doua zile de la data contractului de escrow.

Executivul nu indica insa un termen limita pentru semnarea contractului de vanzare a actiunilor.

Transferul dreptului de proprietatea asupra actiunilor majoritare la CFR Marfa este conditionat totodata de "emiterea de catre Consiliul Concurentei a unei adrese sau decizii" in conformitate cu dispozitiile Legii concurentei "si/ sau emiterea unui asemenea document de catre alte autoritati de concurenta competente".

Incheierea vanzarii actiunilor se va realiza de asemenea doar prin creditarea contului vanzatorului, statul roman, cu intreaga suma reprezentand pretul pachetului de actiuni.

Modalitatea de plata a actiunilor va consta in incasarea integrala, la data finalizarii tranzactiei, de catre vanzator a garantiei de participare la licitatie in valoare de 10 milioane euro, a celor 90 milioane lei din fondul escrow si a diferentei ramase pana la pretul de vanzare.

Premierul Victor Ponta i-a cerut saptamana trecuta noului ministru al Transporturilor, Ramona Manescu, sa il cheme, luni, pe castigatorul licitatiei de privatizare a CFR Marfa si sa semneze contractul de vanzare, adaugand ca, daca acesta "nu da banii", va fi numit un manager privat, iar licitatia va fi reluata.

Seful Consiliului Concurentei estima la jumatatea lunii august ca va dura o luna de la notificarea GFR pentru a se stabili daca decizia va fi luata local sau la nivelul CE, termenul legal de aprobare fiind de sase luni.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri