Compania de asigurari de viata Delta Asigurari isi va majora capitalul social de la 8 milioane RON la 12 milioane RON. Aceasta este limita minima stabilita de Comisia de Supraveghere a Pietei Asigurarilor pentru capitalul social al firmelor de acest tip. Noile actiuni vor fi oferite spre subscriere la valoarea nominala de 0,1 RON pana la jumatatea acestei luni. Desi avea dreptul sa participe la majorarea de capital, Asociatia Salariatilor Petrom a renuntat la dreptul de preemptiune. La fel s-a intamplat in 2005, cand Elbahold a intrat in actionariatul societatii Petromservice.

Reprezentantii actionarilor au luat, la ultima reuniune, mai multe decizii importante pentru cei care detin participatii si pentru viitorul societatii. In primul rand, au aprobat acordarea dividendelor aferente anului 2005 - care insumeaza 4.032.695,64 RON - proportional cu participarea la capitalul social. Apoi, in aceeasi sedinta, au decis majorarea capitalului social prin emiterea unui numar de 40.000.000 de actiuni nominative. Surprinzator, doi dintre actionari Gheorghe Supeala, membru in consiliile de administratie la Petromservice si la alte societati in care aceasta are interes, precum si Asociatia Salariatilor Petrom, reprezentata la sedinta AGA prin presedintele Liviu Luca au declarat in mod expres ca renunta la exercitarea dreptului de preemptiune pentru noile actiuni emise.

Ceilalti actionari au insa cale libera. Hotararea AGA nr 5/26.04.2006 arata modul in care se vor petrece lucrurile. La expirarea termenului, actiunile care nu au fost subscrise de catre actionarii societatii, proportional cu actiunile detinute la data de 31.03.2006, vor fi oferite spre subscriere actionarilor care doresc sa-si majoreze cota de capital detinuta si isi manifesta expres, in scris si in mod neechivoc, intentia de subscriere a noilor actiuni emise si nesubscrise, astfel incat sa fie subscris si varsat capitalul minim prevazut de legislatia in domeniu. In termen de maximum 10 zile de la data subscrierii actiunile vor trebui achitate integral.

Freciu si Tabor, umar la umar

Daca Liviu Luca a renuntat in numele PAS Petrom, iar Gheorghe Supeala a avut probabil motive bine intemeiate sa nu mai participe la majorare, in cursa raman Ovidiu-Sorin Freciu, redactor la The Money Channel (post de televiziune creat recent de Sorin Ovidiu Vantu, n.r.) - si actionar cu o cota de 0,00000125% la Delta Asigurari -, si Tabor Projects Limited. Aceasta este o societate cu sediul in Suite 22, 95 Wilton Road, Londra, organizata conform legilor din Marea Britanie si reprezentata legal prin Ranohold Limited. La randul sau, Ranohold Limited este reprezentata legal de Octavian Turcan, cetatean al Republicii Moldova, nascut la data de 13.09.1969 in Chisinau. Tabor Projects Limited este detinatoare a 69.710.000 de actiuni, reprezentand 87,1375 % din capitalul social.

La data infiintarii, Delta Asigurari S.A. avea un capital social de 21 miliarde ROL, Asociatia Salariatilor din SNP Petrom SA detinand un procent de 48,99% din actiuni. Astazi, societatea este controlata de Tabor Projects Limited, companie nregistrata n Marea Britanie, care detine peste 87% din actiuni. Asociatia Salariatilor din SNP Petrom mai are doar o participatie de 12,8% din capitalul societatii Delta Asigurari. Compania a obtinut decizia de autorizare a functionarii si practicarea asigurarilor de viata in decembrie 2003, fiind si membru fondator al Asociatiei pentru Pensii Administrate Privat din Romania. Delta Asigurari a nregistrat anul trecut subscrieri de 1,7 milioane de euro.

Delta cumpara actiuni la Petroas

Actionarii societatii au hotarat, de asemenea, la ultima sedinta AGA, ca Delta Asigurari sa participe la majorarea capitalului social al societatii Petrol Asigurare-Reasigurare Petroas SA, prin achizitionarea de actiuni. Limita maxima a aportului a fost aprobata la nivelul sumei de 3.000.000 RON. La sfrsitul anului trecut, Delta a cumparat un pachet din actiunile societatii de asigurare Petroas, de la Romexterra Bank. Valoarea tranzactiei a fost de 1,917 milioane lei, achizitia fiind realizata la valoarea nominala a actiunilor, de 0,1 lei.

In luna martie 2006, in urma aprobarii cesiunii celor 19.177.000 actiuni, structura capitalului social s-a modificat: Romexterra Bank - S.A. detine acum un numar de 24.500.000 actiuni, in valoare nominala de 0,1 lei, echivalentul unei participatii de 2.450.000 lei, reprezentand 49,000% din capitalul social, Delta Asigurari are 19.177.000 actiuni, echivalentul unei participatii de 1.917.700 lei, ce reprezinta 38,354% din capitalul social, si alti 88 de actionari tip lista se afla in proprietatea a 6.323.000 actiuni, echivalentul unei participatii de 12,646% la profit si pierdere. Petroas a fost nfiintata n anul 1998 si are un capital social de 5 mil. lei (peste 1,38 mil. euro). Potrivit estimarilor companiei, primele brute subscrise n 2005 s-au ridicat la 4,3 mil. lei (circa 1,18 mil. euro).

Actiunile Romexterra Bank, in vizor

In luna ianuarie, actionarii societatii Delta Asigurari SA au aprobat si achizitia de actiuni emise de Romexterra Bank, in limita maxima a sumei de 1.500.000 RON (circa 430 mii euro). Pretul maxim de achizitie votat atunci in AGA a fost la valoarea nominala a actiunilor, respectiv 2,5 RON/ actiune. Transferul actiunilor s-a realizat prin cesiune, de la persoane fizice si/sau juridice. Actionarii Romexterra sunt Petrom, care detine 2% din titluri, unitati din industria gazului metan, cu 3,2337% din actiuni, persoane juridice cu capital privat, cu 17,6347%, si persoane fizice, care controleaza 77,1316% din actiuni.

Banca a ncheiat anul trecut cu un profit brut de peste 6,2 mil. euro, n crestere fata de profitul obtinut n 2004. Romexterra Bank este, la randul sau, principalul actionar al firmei Romexterra Leasing, infiintata n anul 2003, companie cu un capital social de 22,58 milioane de lei. Romexterra Leasing a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 16,77 milioane de euro, de aproape doua ori mai mult decat in 2004.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri