Anul 2014 se anunta unul bun pentru compania de resurse umane Gi Group, unde noul manager, Felix Toma, vrea sa obtina pentru prima data de la intrarea companiei in Romania profit, axandu-se atat pe liniile principale de business (recrutare si munca temporara), precum si pe serviciile adiacente.

"In 2012 am avut o cifra de afaceri de 34 milioane de lei, in crestere fata de anul anterior, iar pentru anul 2013 estimez ca vom creste cu 10%, undeva la 37-38 milioane de lei. De asemenea, imi propun ca anul viitor sa inregistram profit pentru prima data", a declarat Felix Toma intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Informatiile reies din datele postate pe siteul Ministerului Finantelor Publice.

Pana in 2012 compania a functionat prin firmele Barnett McCall si Gi Group Romania. In 2013, pe plan local, Gi Group a ajuns sa controleze 100% din Barnett McCall Recruitment, firma de recrutare si selectie prin intermediul careia a inceput operatiunile in Romania, in urma cu patru ani.

Potrivit lui Felix Toma, motoare de crestere vor fi liniile principale de business, recrutare si munca temporara, precum si serviciile adiacente.

"Vom obtine profit crescand volumul de business. Ma voi axa pe cele doua servicii mari, recrutare si munca temporara, insa voi incerca sa dezvolt in Romania si serviciile adiacente, partea de payroll si servicii de personal, serviciile de coaching, vom avea si un studiu salarial propriu. O sa dezvolt de asemenea partea de outplacement (asigura tranzitia persoanelor concediate n.red.), de assesment center ( evaluare cu multiple tehnici de simulare a jobului n.red.), pentru ca acestea sunt servicii cu valoare adaugata. Ca sa fiu profitabil nu este suficient sa cresc doar cifra de afaceri", a explicat Toma.

Criza a transformat businessurile

Potrivit acestuia, inainte de criza, businessul Gi Group Romania era impartit aproximativ egal intre recrutare permanenta si munca temporara, insa o data cu criza lucrurile s-au schimbat, iar plasarea temporara rerezinta 90% din afacerile companiei.

"Pana cand a inceput criza, in 2009-2010, erau companii care incepusera sa foloseasca munca temporara si companii care nu voiau sa mearga decat pe recrutare. Odata cu criza, din cauza faptului ca vizibilitatea pe dezvoltare in cadrul companiilor care foloseau servicii de HR a scazut de la 10 ani de exemplu pana la sase luni sau chiar 1-2 luni. Evident, in conditiile astea, au preferat sa nu mai angajeze direct oameni, ci servicii de munca temporara, datorita flexibilitatii. De la proiecte pe pana la cinci ani companiile primesc acum proiecte pe doua sau trei luni si automat au nevoie de forta de munca pentru mai putin timp”, a adaugat managerul general al Gi Group Romania.

Domeniile care au proiecte pe termen scurt si mediu si cauta oameni cand inregistreaza varfuri de productie sunt industria electronica (in ultima parte a anului, datorita sarbatorilor), industria automotive (in functie de comenzile venite din afara), precum si industria logistica.

Agricultura revine in forta - 3.500 lei pentru un tractorist

Agricultura este un domeniu care vine din urma in piata de munca temporara, anual cautandu-se cateva sute de oameni. Salariile in acest domeniu pot sa depaseasca 3.500 de lei pentru un tractorist cu experienta.

"Companiile mari, care administreaza zeci de mii de hectare, incep sa foloseasca munca temporara in diverse etape ale procesului de productie agricola, cum ar fi pentru insamantare sau pentru recoltare. In acest domeniu salariile pot sa varieze de la 800-900 de lei pentru cei care recolteaza efectiv pana la 2.500 - 3.500 de lei pentru tractoristi, ingineri agricoli sau tehnicieni. Salariul este bun pentru ca nu orice tractorist are experienta sa conduca pentru drumurile publice utilajele mari. Mai mult, in ultimii ani putina lume s-a mai indreptat sper meseria aceasta. In anii `60-`70 sa fii tractorist pentru mediul de la tara era un job de inalt nivel, insa incepand din anii `90 putini s-au mai indreptat spre astfel de specializari", a explicat Toma.

Domeniile de top in plasarea temporara

Felix Toma spune ca daca in urma cu 10 ani se cautau angajati temporari doar in industriile automotive si electronica, la ora actuala acestia sunt prezenti in majoritatea industriilor.

In prezent, cei mai multi angajati temporari se cauta in continuare in domeniile automotive, electronica, BPO, outsourcing, precum si in sectorul bancar, vanzari, IT.

"IT-ul este zona cu cele mai mari salarii, de la 400-500 euro pentru un incepator la 3.000 de euro pentru un senior. Si in sistemul bancar se plateste bine, un analist financiar ajungand si la 5.000 lei pe luna pentru un proiect", a mai precizat el.

Un numar de aproximativ 50.000 de persoane sunt angajate in regim de munca temporara in Romania, ceea ce inseamna un grad de penetrare de 1,5% din totalul fortei de munca (aproximativ 4,5 milioane de persoane), ceea ce inseamna un procent mult sub media europeana - 14%.

Si recrutarea sta mai bine in 2013

Dupa ce criza a lovit puternic recrutarea permanenta de personal, se pare ca in ultima perioada acest domeniu da semnale de revenire.

"Industria de recrutare si-a revenit in ultimii doi ani, daca in 2009-2010 a avut o scadere, intre timp si-a mai revenit si avem destul de multe pozitii deschise. Noi cautam multi specialisti in domeniul IT, multi ingineri, avem joburi in vanzari (middle si top management,), cautam sefi productie, directori financiari si personal pentru customer service, iar CV-uri primim pentru toate pozitiile", a afirmat Felix Toma.

Potrivit acestuia, faptul ca se angajeaza mai mult pe termen nedeterminat este un semnal ca unele companii incep sai aiba o proiectie mai mare asupra businessului, dupa reorganizari si restructurari.

"Inainte de criza toata lumea risca, toate companiile angajau oameni, se inregistrau volume mari, crezand ca acea situatie va dura pentru totdeauna, ceea ce nu s-a intamplat. Inca se vorbeste de criza la nivel global, dar faptul ca businessul de recrutare permanenta isi revine este un semnal pozitiv, un semnal ca s-a maturizat piata. Inainte operatorii din industrie se mutau pentru 10-15 lei de la o firma la alta, insa nebunia asta a disparut in ultimii ani", a mai spus Felix Toma.

Felix Toma are o experienta de peste 11 ani in domeniul vanzarilor. Si-a inceput cariera in compania Imo Europa in 2002 in pozitia de director de vanzari, pentru ca in 2006 sa se alature Accor Services Romania ca si area sales representative. In acelasi an, a fost numit branch manager in Timisoara in cadrul companiei Adecco Romania. In ianuarie 2011 a fost promovat ca si national operations anager, un rol pe care l-a indeplinit pana la preluarea conducerii Gi Group Romania.

Gi Group Romania ofera servicii de munca temporara si permanenta prin divizia Gi Group, recrutare si selectie prin divizia Barnett McCall si salarizare, administrare si consultanta in Dreptul Muncii prin divizia ePayPoint. Incepand din 2013, Gi Group Romania furnizeaza servicii de coaching si training in parteneriat cu Erickson International.

Printre cele mai importate companii cu activitate pe piata de munca temporara se numara Adecco Romania, Lugera, Gi Group, ManpowerGroup Romania, APT, Agentia Professional, Trenkwalder.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri