Marile companii din domeniul farmaceutic au sume estimate intre 20 si 40 de milioane de dolari blocate inutil in procesele de gestionare a fluxului de numerar, echivaland cu un procent situat intre 3,6% si 7,1% din vanzarile lor totale, conform studiului EY Cash on prescription.

In comparatie cu 2011, vanzarile marilor companii farmaceutice au scazut cu 3% in 2012, din cauza cresterii competitiei aduse de generice, a presiunii pe pret si a impactului negativ al ratelor de schimb valutar pentru companiile care raporteaza in dolari americani (reprezentand doua treimi din vanzarile totale din industrie). Cererea pentru produsele de ingrijire a scazut, de asemenea, semnificativ in a doua jumatate a anului, in special in Statele Unite si Europa. Activitatea de fuziuni si achizitii a fost si ea limitata. In acest context, nivelurile capitalului circulant au scazut, dar intr-un ritm ceva mai lent (-2%) decat vanzarile.

Potrivit raportului EY, distribuitorii sunt, de regula, cei mai rapizi platitori, in timp ce spitalele si agentiile guvernamentale au tendinta sa plateasca mai tarziu. De exemplu, distribuitorii din Statele Unite platesc la 35-45 de zile. In cazul Europei, termenele de plata au variatii mari, un numar mic de distribuitori stabilind nivelul general pentru fiecare tara. Germania si tarile scandinave inregistreaza cel mai scazut nivel al duratei medii de incasare (25-30 de zile). In Marea Britanie, durata medie de incasare a creantelor a crescut, ajungand la 60-90 de zile. In Japonia, durata medie de incasare a creantelor ramane ridicata, la 90-120 de zile, in timp ce in restul lumii, se inregistreaza o distributie larga a performantei duratei medii de incasare a creantelor, reflectand nivele variabile ale maturitatii pietei, politicilor locale de pret si strategiilor comerciale.

Romania avea obligatia sa plateasca facturile furnizorilor de medicamente la 180 de zile. Aceasta reprezinta un decalaj de plata de sase ori mai mare fata de restul Europei

In afara de distribuitori, companiile faramaceutice din Europa lucreaza cu un mix de doctori, farmacii, spitale si agentii guvernamentale, ceea ce duce la termene de plata extinse, nivele ridicate ale platilor intarziate si costuri mari cu logistica si distributia. Pentru acest segment, durata medie de incasare a creantelor poate fi estimata la 70-80 de zile, cu variatii mari in functie de categorii si tara.

“Daca pana in prezent, toate tarile membre ale Uniunii Europene aveau obligatia sa plateasca facturile la medicamente in termen de 30 zile, Romania avea obligatia sa plateasca facturile furnizorilor de medicamente la 180 de zile. Aceasta reprezinta un decalaj de plata de sase ori mai mare fata de restul Europei, desi, in realitate, in luna martie 2013 se ajunsese chiar la un termen de plata de 360 de zile pentru decontarea medicamentelor compensate si gratuite. Chiar daca, incepand cu luna martie 2013, pentru facturile emise dupa aceasta data, autoritatile din sistemul sanitar a trebuit sa reduca termenele de plata la medicamentele decontate la cel mult 60 de zile, in conformitate cu Directiva 7/2011 a Uniunii Europene care prevede combaterea platilor intarziate pentru tranzactiile comerciale cu statul, aceasta directiva este in continuare extrem de dificil de pus in aplicare, intrucat ar insemna fonduri suplimentare semnificative de care inca autoritatile locale nu dispun in momentul de fata”, subliniaza Silvia Talpeanu (foto), senior manager EY Romania.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 167.000 de angajati in 700 de birouri din 140 de tari si venituri de aproximativ 24,4 miliarde de dolari in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2012.

EY are peste 500 angajati din Romania si Republica Moldova, care furnizeaza servicii integrate de audit, asistenta fiscala, asistenta in tranzactii si servicii de asistenta in afaceri catre companii multinationale si locale. Compania are birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri