Omul de afaceri Ioan Niculae a declarat ca spera ca dosarul privind subminarea economiei nationale si complot sa ajunga la instanta si aceasta sa inteleaga ce inseamna un discount, sustinand ca este pentru prima data in istoria lumii cand "un discount comercial se considera paguba", scrie Mediafax.

Ioan Niculae a fost, miercuri, la Judecatoria Sectorului 1 pentru termenul de judecata din dosarul "mita la PSD", in care este acuzat alaturi de liderul PSD Braila Gheorghe Bunea, de directorul Viorel Barac, de la Interagro, si de Gheorghe Teodorescu, de la INSOMAR.

Instanta a constatat ca martorul Cristian Burci nu s-a prezentat pentru a fi audiat si a stabilit un nou termen pentru 30 octombrie.

Ioan Niculae a fost intrebat, la iesirea din sala de judecata, cum comenteaza acuzatiile din dosarul privind subminarea economiei nationale si complot, omul de afaceri spunand ca nu este vorba de favorizare si de interventie la ministri, pentru ca atunci cand ai firme in domeniu, ajungi oricum la minister.

Ioan Niculae a adaugat precizat l-a sunat pe fostul ministru al Economiei Adrian Videanu pentru a-l intreba daca mai da drumul la fabrici.

"Fiind ministru al Economiei, pe cine puteam sa sun, portarul? Pentru ca, pana la urma, eram patronul acestor fabrici de ingrasaminte chimice, si nu cred ca portarul m-ar fi ajutat prea mult. Il sunam sa-l intreb daca mai tin oamenii, daca mai dam drumul la fabrici, daca le taiem, daca le ducem la fier vechi, mai ales dupa ce m-au inselat, in ianuarie 2009, semnand un protocol cu Ministerul Finantelor, Ministerul Agriculturii si Ministerul Economiei, respectiv Videanu, Ilie Sarbu si cu Hogea, care era atunci ministru de Finante, care a spus sa dam drumul la fabrici prin semnatura, deci printr-un protocol semnat, sa dam drumul la fabrici ca urmeaza sa dea un ajutor pentru fermierii romani. Din pacate, cu toata semnatura celor trei ministri si a patronatelor noastre din industria ingrasamintelor chimice, nu s-au tinut de cuvant", a spus Ioan Niculae.

Acesta a mentionat ca a dat drumul la fabrici si astfel au fost create pagube imense, astfel ca era normal sa-l intrebe pe Videanu ce face "cu aceste ingrasaminte" si de ce au pus patronatele sa porneasca fabricile "daca stiau ca nu dau".

"Deci ei m-au obligat, ne-au pacalit, ne-au pus sa semnam, am semnat acest protocol. In momentul in care trebuia sa dea si legea care dadea aceste ajutoare la fermierii romani, au uitat, ca de obicei, sa o faca. Iar in perioada respectiva era firesc sa-l intreb pe ministru care semnase: «Domnule, m-ai pus sa dau drumul la fabrici, mi-ai creat o paguba de inca 50 de milioane de dolari numai pe o luna de zile cheltuielile cu gazul si energie electrica. Nu era firesc sa-l intreb ce fac cu fabricile?" a spus Niculae.

Intrebat daca a incercat sa negocieze reducerile pe care urma sa le primeasca la cumpararea gazelor, omul de afaceri a spus ca nu doar firma sa a beneficiat de acestea.

"E prima data in istoria, nu a Romaniei, a Europei, a lumii cand un discount comercial se considera paguba. (...). Sigur, eu sper sa ajungem la instanta si instanta va fi destul de pregatita sa inteleaga ce inseamna un discount. Daca nu ar mai fi discounturi in lumea asta, nu s-ar mai vinde chiloti in magazine, nu s-ar mai vinde, eu stiu, masini Dacia, nu s-ar mai vinde nimic in lumea asta. Discountul comercial este o treaba care o face furnizorul sau vanzatorul pe un interes al lui de a-si creste desfacerea, nu are nicio legatura cu paguba. In plus, au obtinut discounturi nu numai Interagro, ci si celelalte 13-14 firme care au obtinut discounturi, cele doua mari firme de distributie care nu aveau niciun drept sa obtina discounturi (...). Noua ne-au dat un discount de circa 5-6 milioane de dolari intr-un an, si am avut pierderi de 30 de miloane, dar am reusit sa nu distrugem fabricile", a adaugat omul de afaceri.

Niculae a precizat ca pentru cinci sau sase milioane de dolari pe care firma sa i-a primit discount a platit peste 200 de milioane de euro taxe, TVA, accize, transporturi, salarii si impozite pentru acestea.

"A avea paguba nu inseamna ca nu pot sa merg cu o fabrica. Sunt foarte multe, milioane, in fiecare an, chiar anul acesta, peste 17.000 de firme au intrat in insolventa, inseamna ca nu aveau dreptul sa existe? (...) Sigur, fiecare poate sa spuna. Asta era rolul lor, sa spuna prostii (...) dar justitia romana isi va spune cuvantul. (...) Pentru cinci milioane de dolari sau sase milioane de dolari pe care mi i-au dat mie discount efectiv, intr-un an de zile, Interagro a platit peste 200 de milioane de euro taxe, TVA, accize, transporturi, salarii, impozite la salarii. Cineva cat de cat destupat la minte va judeca toate treburile astea, intr-un raport de expertiza real, nu facut de DIICOT", a mai spus Niculae.

Procurorul general al Parchetului ICCJ a solicitat, in 2 septembrie, Senatului si, respectiv, sefului statului declansarea procedurilor pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale in cazul lui Varujan Vosganian si, respectiv, Adriean Videanu, pentru complot si subminarea economiei nationale.

Presedintele Traian Basescu a transmis, in 8 septembrie, ministrului Justitiei cererea de urmarie penala pentru Adriean Videanu.

DIICOT a anuntat ca in 9 septembrie a fost inceputa urmarirea penala in cazul fostului ministru al Economiei Adriean Videanu, pentru complot si subminarea economiei nationale.

Comisia juridica a Senatului se intruneste miercuri, in sedinta secreta, pentru a studia materialul probator in cazul ministrului Economiei Varujan Vosganian, acesta fiind invitat la comisie in 1 octombrie.

Citeste si:

    Dosarul in care DIICOT a cerut aviz pentru inceperea urmaririi penale a lui Videanu si Vosganian este desprins din cel in care, in decembrie 2011, procurorii au inceput urmarirea penala in cazul a 40 de persoane cu functii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei si Agentia Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, pentru complot si subminarea economiei nationale.

    Potrivit procurorilor, Varujan Vosganian si Adriean Videanu, in perioada in care au fost ministri ai Economiei, au aprobat si sustinut in Guvern mai multe acte pentru a sprijini interesele financiare ale lui Ioan Niculae si au folosit unitatea nationala de interes strategic SNGN Romgaz in interesul privat al SC Interagro SA, producand un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari.

    Procurorii DIICOT sustin ca SNGN Romgaz SA a livrat catre Interagro gaze naturale din productia proprie in valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lei, respectiv aproximativ 500 de milioane de dolari, din care 270 de milioane de lei, respectiv 92 de milioane de dolari, reprezinta "valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal".

    Demersul ministrilor Vosganian si Videanu s-a realizat in conditiile in care SC Interagro SA inregistra o datorie reprezentand aproximativ 70 la suta din bugetul anual al societatii nationale, au precizat procurorii.

    Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a fost in 12 septembrie la DIICOT, procurorii aducandu-i la cunostinta ca este urmarit penal pentru complot si subminarea economiei nationale, in legatura cu favorizarea intereselor firmei Interagro, a lui Ioan Niculae.

    Videanu declara ca, dupa discutia cu anchetatorii, ca a inteles ca are toate argumentele si probele necesare dovedirii nevinovatiei sale in acest dosar, pe care le va inmana procurorilor pe parcursul anchetei.

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Companii »


    Setari Cookie-uri