Piata constructiilor va inregistra in acest an o valoare cuprinsa intre 8,5 si 8,8 miliarde euro, in scadere de la 9,3 miliarde euro cat a inregistrat in 2012, in conditiile in care la nivelul anului 2008 aceasta s-a ridicat la 15 miliarde euro, sustine Laurentiu Plosceanu (foto) presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO).

"Guvernul si autoritatile, in general, nu au o viziune, asumata politic, pentru investitiile care trebuie sustinute in urmatorii ani in Romania, la nivel central si regional", a precizat Plosceanu in cadrul unui eveniment organizat de catre Ziarul Financiar.

Potrivit acestuia, la nivelul anului trecut, firmele de constructii au inregistrat un grad mediu de indatorare de circa 90% din valoarea activelor, iar rata medie a profitului a fost negativa, de minus 10%.

Printre problemele cu care se confrunta constructorii se numara, printre altele, continuarea "amprentei politice evidente" in ceea ce inseamna alocarile de proiecte, atunci cand sunt organizate licitatii sau neplata creantelor, potrivit reprezentantului Asociatei Romane a Antreprenorilor de Constructii.

Plosceanu a precizat ca Guvernul trebuie sa isi asume un program national prin care actorii pietei constructiilor sa stie ce proiecte vor fi asumate de Autoritate in urmatorii ani si ce isi propune acest proiect din punct de vedere valoric sa ofere.

“Vrem ca activitatea din sector sa fie trecuta pe o lista a proiectelor nationale. Promisiunile trebuie respectate”, a completat acesta.

El a mai adugat ca in ritmul actual de evolutie a pietei ne putem astepta ca in anii ce urmeaza Romania sa fie invadata de companii straine care nu vor mai intalni concurenta locala competitiva, iar in acest fel piata risca sa fie disputata doar de catre grupurile din alte tari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri