AJOFM Cluj a inceput recrutarea a 180 de persoane pentru prima intreprindere sociala din Romania, unde vor lucra someri de la Combinatul Mechel Campia Turzii si unde se vor produce sosoni pentru claparii de schi, printr-o finantare de la Comisia Europeana de 6,4 milioane de euro, scrie Mediafax.

Directorul Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Cluj, Daniel Don, a declarat ca proiectul intreprinderii sociale a fost depus in decembrie 2012 la Comisia Europeana, de unde a primit o finantare de 6,4 milioane de euro.

"AJOFM Cluj a inceput recrutarea si selectia a 180 de persoane care vor lucra in prima intreprindere sociala din Romania, un proiect unic in Romania, care se adreseaza somerilor de la Combinatul Mechel Campia Turzii. Numarul total de angajati va fi de 250, prima linie de productie urmand sa inceapa activitatea in ianuarie 2014. Proiectul combinatului social a fost depus in decembrie 2012 la Comisia Europeana, de unde a primit o finantare de 6,4 milioane de euro, din care 4 milioare reprezinta intreprinderea sociala si crearea a 250 de locuri de munca, iar restul cursuri de formare si subventii acordate celor care se prezinta la selectie", a spus Don.

Proiectul intreprinderii sociale se va derula pe o perioada de patru ani, iar la finalul acestora angajatii vor decide daca vor continua colaborarea, iar daca vor accepta, vor deveni proprietari ai intreprinderii sociale.

Don a spus ca a fost identificat si un spatiu de productie - o hala in suprafata de 4.500 de metri patrati, intre Campia Turzii si Turda, in care vor fi instalate utilajele necesare noii activitati.

Angajatii combinatului social vor lucra pentru doua firme care au contracte cu compania Salomon, specializata in productia de echipamente destinate sporturilor de iarna si care a facut parte din grupul Adidas pana in 2005, fiind apoi vanduta unei companii finlandeze.

Alin Fetita, directorul general al uneia dintre firmele pentru care vor lucra angajatii noii intreprinderi sociale, SC CHIM SPORT, a declarat la randul sau, in aceeasi conferinta de presa, ca se vor produce sosoni pentru claparii de schi.

El a explicat ca fabrica va avea cinci linii de productie, din care trei pentru sosoni de schi care se introduc in clapari, una va fi de vopsitorie si una de injectie mase plastice.

"Vom incepe in ianuarie 2014 cu prima linie de sosoni, urmand ca in aprilie sa ajungem la cadenta ceruta de clientul nostru, o firma multinationala. Estimam ca vom produce circa 1.000 de sosoni pe zi pe o linie de productie, pentru Europa si America de Nord, iar in viitor speram sa putem trece si la producerea claparilor", a spus Alin Fetita.

Directorul executiv al celeilalte firme partener, Plastor, Gavril Milas, a subliniat ca persoanele selectate vor urma cursuri de instruire la o fabrica din Oradea, cuprinse intre o saptamana si o luna, pentru a se familiariza cu producerea sosonilor.

"Avem o experienta de 16 ani in producerea sosonilor pentru claparii de schi. Sosonul are componente din plastic, din tesatura, din spuma poliuretanica. Este un produs complex care se realizeaza intr-un timp cuprins intre 20 si 60 de minute, in functie de nivelul lor de performanta. O parte din componente vin din China, iar intreprinderea sociala este un proiect care inseamna oprirea activitatii acolo si transferul in Romania", a mentionat Milas.

La selectie participa peste 300 de persoane, fosti angajati ai Mechel Campia Turzii, care au fost disponibilizati in 2012 si care trebuie sa treaca o serie de teste.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri