Producatorul de vinuri premium Vitis Metamorfosis a finalizat in acest an o investitie de 5 milioane de euro in proiectul viti-vinicol din Podgoria Dealu Mare si estimeaza ca va obtine profit incepand cu 2014, au declarat pentru wall-street.ro reprezentantii companiei.

Investitia a presupus achizitia a 100 de hectare de teren, dintre care 67,5 hectare plantate cu vita-de-vie, in centrele viticole Urlati, Fintesti si Naeni, din Podgoria Dealu Mare, replantarea unei suprafete de 52,5 hectare, precum si achizitia, renovarea si retehnologizarea cramei de la Vadu Sapat. Aceasta a fost realizata incepand cu anul 2008 si va fi finalizata pana la sfarsitul anului in curs. Fondurile alocate proiectului reprezinta atat contributia actionarilor, cat si finantare europeana atrasa.

Planurile pentru urmatorii doi ani prevad plantarea intregii suprafete de teren aflata in proprietatea companiei si amenajarea cramei in vederea desfasurarii unor activitati turistice.

In prezent, Vitis Metamorfosis are un portofoliu de opt vinuri: Cantus Primus Cabernet Sauvignon, produsul etalon al cramei, si gamele Vitis Metamorfosis si Fluturi & Farfalle. Dupa recolta din acest an, compania va incepe productia unor vinuri bio.

Compania estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de aproximativ 300.000 euro, urmand ca in 2014 business-ul sa se situeze in jurul valorii de 800.000 euro. In plus, reprezentantii producatorului preconizeaza intrarea pe profit anul viitor.

O alta directie de dezvoltare o constituie exporturile, ce reprezinta in prezent circa 5% din totalul vanzarilor. Compania exporta in tari precum China, Belgia, Danemarca, Japonia, Olanda, Cehia, Italia si estimeaza ca in urmatorii trei ani ponderea exporturilor sa creasca pana la 15%.

“Romania este una dintre cele mai mari piete din lume. Potrivit ultimelor estimari, suntem pe locul 10 sau 11 din punct de vedere al consumului. Totusi, piata nu si-a atins inca maturitatea, iar cresterea din ultimii ani a fost mai domoala. In 2008, de exemplu, consumul a fost foarte mare, scazand ulterior in principal din cauza crizei. Am observat insa o revenire usoara in ultimul an. In ultima vreme, vinurile romanesti au inceput sa starneasca interesul si la export”, afirma oficialii companiei.

Pana la finalul anului, compania Vitiviticola, detinuta de Antinori, isi va creste participatia in cadrul Vitis Metamorfosis de la 51% in prezent pana la 77% ca urmare a achizitionarii pachetului de actiuni apartinand Halewood Romania. Restul de 23% din actiuni apartine familiei Rista.

Vitis Metamorfosis a fost infiintata in 2008. Primul vin produs de Vitis Metamorfosis, Cantus Primus Cabernet Sauvignon, a fost lansat pe piata in 2009.

Romania se mentine in topul celor mai mari zece consumatori de vin la nivel mondial, cu un consum de 22-24 litri per capita, care se afla insa la jumatate fata de statele dezvoltate, cu o medie de 50 de litri pe cap de locuitor.

Patrimoniul viticol reprezinta 2,4% din suprafata arabila a Romaniei, ceea ce ne plaseaza pe locul sase in Europa dupa suprafata viticola si pe locul sapte la productia de struguri si vin. Productia de vin a fost anul trecut de 3,31 mil. hectolitri. 2009 a fost anul de varf, cu o productie de 5,36 mil. hectolitri.

Industria de vin este estimata la 400 milioane de euro, cei mai importanti producatori fiind Vincon, Murfatlar, Cotnari, Jidvei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri