Operatorul privat de servicii medicale Anadolu din Turcia a tratat in 2012 circa 2.000 de pacienti romani si estimeaza pana la finalul anului o crestere de 20%. Dilek Inci, reprezentant al clinicii medicale, a explicat pentru wall-street.ro care sunt motivele pentru care tot mai multi romani aleg serviciile unui operator privat strain.

Cei mai multi pacienti sunt tratati pentru afectiuni oncologice. Astfel, cel mai scump tratament la Anadolu Medical Center este transplantul de maduva osoasa. Costurile unui tratament variaza intre 50.000 si 150.000 de dolari, in functie de tipul de transplant si starea de sanatate a pacientului, explica Dilek Inci, international services supervisor Anadolu Medical Center (Istanbul).

In ultimii patru ani in clinica din Istanbul au fost realizate 600 de transplanturi de maduva osoasa, cifra care plaseaza departamentul de Transplant de Maduva Osoasa pe locul 4 in Europa.

“Pacientii straini sunt in special persoane cu venituri medii si ridicate, dar aceasta nu este o regula. Avem si pacienti cu venituri mici care sunt sprijiniti de catre asociatii sau companii din Romania, dar si de catre spitalul nostru”, spune Inci.

In clinica lucreaza 1.074 angajati, dintre care 11 sunt romani: 136 de doctori (unul este roman), 384 de asistenti medicali (un roman) si 60 de angajati in departamentul de Servicii Internationale (9 dintre ei sunt romani).Clinica opereaza incepand cu anul 2005.

Anul trecut 45% dintre pacientii straini au venit din tari din Europa de Est, 38% din Orientul Mijlociu, 12% din Rusia si Comunitatea Statelor Independente, 5% din Europa de Vest si SUA. Pacientii romani reprezinta 2% din numarul acestor pacienti straini.

“Apreciem foarte mult medicii romani, sunt foarte bine pregatiti si au o expertiza solida. Insa Romania are deficiente in facilitarea tehnologiilor in sectorul public, spitale slab finantate si medici suprasolicitati. Romanii aleg centrul nostru pentru ca au acces la tehnologie de ultima generatie, medici cu o vasta experienta, instruiti in strainatate, terapii individualizate si o abordare multidisciplinara”, crede Dilek Inci.

Potrivit acesteia, departamentul de Servicii Internationale gestioneaza relatia cu pacientii straini oferind de la informatii medicale pana la rezolvarea unor probleme administrative precum rezervari de avion, transport, cazare, planificare financiara sau sprijin psihologic.

De asemenea, Dilek Inci sustine ca Istanbulul este o destinatie potrivita pentru un city break fiind numai la o ora distanta cu avionul de Romania.

Potrivit International Medical Tourism Journal, Turcia va fi una dintre cele 5 tari care vor conduce industria de turism medical in urmatorii 5 ani. Celelalte tari vor fi SUA, India, Thailanda si Singapore.

Aproximativ 7 milioane de oameni calatoresc in strainatate in fiecare an pentru a rezolva diferite probleme de sanatate – de la un banal tratament dentar la operatii de cancer. Industria de profil este estimata la nivel mondial la valoarea de 40 de miliarde de dolari.

In prezent, in topul celor mai populare destinatii de acest tip se numara Thailanda, Mexic, SUA si Singapore. Aceste tari atrag impreuna circa 3 milioane de turisti straini care apeleaza la tratamente impotriva cancerului, tratamente dentare sau chirurgie plastica.

In schimb, strainii interesati de tratament vin in Romania pentru tratament stomatologic, dar si pentru chirurgie plastica si cardiaca.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri