Agentia Nationala pentru Resurse Minerale vrea sa reduca perioadele de concesionare a perimetrelor petroliere.
Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) va initia un proiect de modificare a Legii petrolului prin care va limita durata de concesionare a perimetrelor petroliere de la 45 de ani, cit este in prezent, la maximum 20 de ani, a declarat presedintele institutiei, Gheorghe Buliga.

Daca va fi adoptata, legea va lovi direct compania Petrom, care detine cea mai mare suprafata concesionata in Romania si care, dupa finalizarea perioadei de concesionare, isi va vedea limitata urmatoarea perioada in care va putea sa utilizeze acel perimetru.

Petrom are in concesiune 30.000 de kilometri patrati, adica a opta parte din suprafata totala a Romaniei. Pentru o parte dintre perimetre expira licenta de explorare care se intinde pe cinci ani si, in functie de rezultatul explorarii, se poate extinde cu inca patru ani. Petrom nu a prezentat investitiile facute in aceste perimetre, a spus Buliga.

A expirat termenul-limita

Presedintele ANRM a precizat ca, in lipsa acestor investitii, agentia pe care o conduce va putea scoate din nou la concesiune aceste perimetre si o data cu asta poate sa si reduca durata totala a concesiunii (explorare plus eventual exploatare) de la 45 de ani la 20. Petrom poate sa vina din nou la licitatie daca doreste, a spus Buliga.

El a mai afirmat ca Petrom trebuia sa investeasca, in 2005, in sectorul de explorare si exploatare 240 de milioane de dolari, dar inca nu a prezentat la ANRM dovada acestor investitii, iar termenul-limita a expirat de mult.

In cazul in care compania nu va prezenta, in viitorul apropiat, dovada acestor investitii, exista posibilitatea ca statul sa scoata din nou la licitatie aceste perimetre. In momentul in care perimetrele ar fi scoase la licitatie, urmatoarea perioada totala de concesionare s-ar reduce de la 45 la maximum 20 de ani. Oficialii Petrom nu au putut fi contactati pentru a comenta situatia in care se afla compania.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5757&art=13993&cHash=ab05070ad1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri