Sub presiunea bugetelor taiate si in goana dupa profit, companiile uita de multe ori sa se mai gandeasca la starea de spirit a angajatilor. Wenceslao Unanue, consultant ONU pentru probleme de economie bazate pe fericire si bunastare, a declarat intr-un interviu acordat Wall-Street ca fericirea angajatilor influenteaza buna functionare a organizatiilor.

"Aceasta este cheia (fericirea personala n.red). Cercetarile au aratat ca persoanele fericite actioneaza mai eficient in cadrul companiilor din care fac parte. Acestea reusesc sa aiba relatii sociale mai bune, dau dovada de un mai mare angajament, sunt mai organizae, lipsesc mai putin si sunt mai productive. Mai mult, companiile cu angajati fericiti castiga mai multi bani si conduc clasamentele de performata in afaceri", a explicat, Wenceslao Unanue, consultant ONU pentru probleme de economie bazate pe fericire si bunastare si consilier pentru Guvernul Regal al Bhutanului, prima tara care isi bazeaza deciziile economice pe nivelul de fericire al populatiei.

Potrivit acestuia, mai mult de 30 de ani de cercetare au aratat ca fericirea poate fi masurata in mod real.

Cum se masoara fericirea

Cea mai comuna metoda de masurare a nivelului de fericire al oamenilor este prin intermediul chestionarelor. Cu toate acestea, recent, neurostiinta (stiinta care se ocupa cu studiul sistemului nervos n.red.) permite specialistilor sa studieze creierul, ceea ce reprezinta o completare a masurilor traditionale.

Surprinzator, in prezent, cu ajutorul imagisticii prin rezonanta magnetica poate fi masurat nivelul de fericire al oamenilor.

Wenceslao Unanue mai spune ca mediul economic dificil, resimtit de majoritatea economiilor, a condus la scaderea nivelului de incredere, factor determinant al fericirii.

Criza a afectat veniturile populatiei, din ce in ce mai multi oameni atingand pragul saraciei.

Astfel, la polul opus, sunt o multime de factori care pot detemina nefericirea in randul angajatilor unei companii printre care nivelul veniturilor, conditiile de munca, starea de sanatate, relatiile cu ceilalti, si nivelul de incredere in ceilalti.

Conditiile pentru a deveni o tara fericita

La nivel national, niveluri scazute ale inegalitatii intre oameni, o buna mobilitate sociala, niveluri ridicate de incredere si conditii bune de munca pot trasforma o economie intr-una fericita.

Cele mai fericite tari, la nivel modial, sunt considerate a fi Danemarca, Norvegia, Elvetia, Olanda si Suedia, potrivit celor mai recente date publicate de World Happiness Report.

Cum motive pentru a deveni nefericiti sunt o multime, oamenii trebuie sa stie ca fericirea poate fi regasita prin altruism si ajutor acordat celorlalti, un stil de viata cat mai simplu, precum si prin focus asupra valorilor personale. De asemenea, extrem de importante sunt relatiile cu ceilalti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri