Piata materialelor de constructii, asemenea industriei de profil, au consemnat o scadere de pana la 40% in ultimii cinci ani ca urmare a crizei care a afectat cei mai importanti actori din sector. Urmare a acestei scaderi a condus si la nenumarate insolvente ale marilor constructori sau producatori de materiale pentru constructii.

Conform datelor Asociatiei Producatorilor de Materiale pentru Constructii din Romania (APMCR), numai in ultimii cinci ani numarul producatorilor si fabricilor de blocuri ceramice de pe pe piata locala s-a injumatatit, marea majoritate a acestora fiind companii care au intrat in incapacitate de plata.
“In anul 2008, inainte de declansarea crizei, pe piata locala activau 42 de companii producatoare de caramizi. In 2013 numarul acesta s-a injumatatit, fiind active circa 20”, a spus Claudiu Georgescu (foto), presedintele APMCR, in cadrul unei conferinte de presa.
Potrivit acestuia climatul economic actual care nu favorizeaza sectorul constructiilor s-ar putea prelungi si in anii care urmeaza, in lipsa unor decizii care sa influenteze pozitiv bunul mers al lucrurilor.
Georgescu apreciaza ca nici anul viitor nu poate fi ocolit de insolvente, tot mai multi producatori de materiale de constructii fiind in pericol de a intra in incapacitate de plata.

Exporturile nu mai sunt o solutie viabila

“Ne putem astepta la o noua runda de insolvente, ceea ce ar putea conduce la inchideri de fabrici si exituri de pe piata a unor companii importante. Exporturile nu mai sunt o solutie viabila, pe care producatorii sa se poata baza, intrucat si tarile vecine noua dispun de productie interna care acopera intr-o mare masura necesarul din regiune. Din pacate nu sunt premise ca in anul ce urmeaza vom fi mai linistiti”, a declarat Claudiu Georgescu.
Presedintele executiv al APMCR a tinut sa sublinieze ca nivelul exporturilor raportat la cel al impoturilor a scazut ingrijorator in ultima perioada.
“Exportul de materiale pentru constructii din primele sapte luni a fost inferior celui al importurilor. Numai in luna iulie am exportat materiale de constructii in valoare de 26,1 milioane de euro, in timp ce nivelul importurilor s-a ridicat la 67,8 milioane de euro. Spania si Italia raman cei mai mari exportatori de placi ceramice, Italia exporta in Romania un numar foarte mare de produse sanitare, in timp ce China livreaza catre Romania accesorii destintate obiectelor sanitare – tevi, garnituri, iar Germania aduce in tara noastra un volum ridicat de tencuieli decorative”, a spus Georgescu pentru wall-street.ro.
In acelasi context nevaforabil al industriei constructiilor din tara noastra, Claudiu Georgescu a tinut sa dea exemplul pietei de placi ceramice si mai ales al evolutiei (negative) al acesteia din ultimii 20 de ani.
“Productia totala de placi ceramice s-a ridicat anul trecut la 25 de milioane de mp, unde cea locala a reprezentat aproximativ 8 milioane de metri patrati, de peste trei ori mai putin. Este ingrijorator, mai ales daca ne uitam in urma, in anii ’90, cand productia romaneasca se ridica la un volum de 13 milioane de metri patrati”.
El a mai spus ca in anii care urmeaza vor continua fuziunile si achizitiile in sectorul de constructii si a specificat ca un avanaj in acest sens in au companiile-filiale pentru grupurile mari din industrie care sunt sprijinite in caz de nevoie de firmele-mama.
Georgescu a mai completat atragand atentia asupra autoritatilor guvernamentale, dar mai ales asupra perioadelor din campaniile electorale, in care nu exista o viziune investitionala pe termen lung, ci doar investitii de fatata.
“In primele sapte luni ale anului piata constructiilor reprezinta 91% din cifra de afaceri inregistrata anul trecut, iar daca luam in calcul si inflatia, care se ridica la 5%, putem spune ca piata este la 86% din cat a reprezentat anul trecut. Fabricile incep sa anunte restrictii si iau masuri dure. Se poate ajunge la un blocaj. Acest lucru poate fi evitat daca va exista o mai mare transparenta in relatia autoritatilor cu actorii din piata, dar si investitii bine directionate care pot conduce piata spre iesirea din impas”, a concluzionat seful APMCR.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri