Fondul american de hedging Elliott Associates, cel mai mare actionar al Fondului Proprietatea, propune prelungirea cu doi ani a mandatului de administrator al Franklin Templeton, care va expira in septembrie 2014. Administratorul va trebui sa indeplineasca doua tinte legate de active si distribuirea de bani catre actionari, scrie Mediafax.

Elliott Associates, care detine peste 18% din actiunile Fondului Proprietatea, propune ca actionarii sa aprobe de principiu reinnoirea mandatului Franklin Templeton si, tototdata, scurtarea mandatului de la patru la doi ani.

Propunerile, care au fost prezentante de firma Manchester Securities, controlata de fondul american de hedging Elliott Associates, vor fi discutate de actionarii Fondului Proprietatea intr-o AGA programata pentru 22 noiembrie.

Actionarii urmeaza sa decida de principiu daca prelungesc mandatul de administrator al companiei americane Franklin Templeton sau Comitetul Reprezentantilor va incepe procesul de selectare a unui nou administrator.

"In masura in care este permis de legea si reglementarile aplicabile, onorariul total care va fi platit catre Franklin Templeton va include un onorariu de baza in functie de capitalizarea de piata a societatii (cum este calculat in prezent - n.r.) si un onorariu suplimentar variabil in functie de valoarea distribuirilor exceptionale catre actionari in perioada de referinta (incluzand, de exemplu, rascumparari ale actiunilor, oferte publice de rascumparare, reduceri ale capitalului social cu restituirea catre actionari a unei cote-parti din contributiile acestora, dar excluzand distribuirile obisnuite de dividende). Valorile si detaliile specifice ale onorariilor vor fi negociate de Comitetul Reprezentantilor", se arata intr-o solicitare de completare a ordinii de zi a AGA transmisa de Manchester Securities si publicata de Fondul Proprietatea pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Elliott Associates a propus si la inceputul anului trecut introducerea unui comision suplimentar (1,5%) pentru administratorul Fondului Proprietatea calculat in functie de sumele rezultate din vanzarea de active si distribuirea banilor catre actionari.

Comisionul respectiv a fost respins, insa, la inceputul acestui an de fosta Comisie Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), intrucat onorariul ar incalca termenii conveniti la licitatia pentru numirea administratorului FP.

"Manchester Securities Corp. considera ca activitatea administratorului unic al societatii ar trebui sa fie verificata si remunerata conform unui set de obiective clare privind administrarea portofoliului. In acest scop, propunem ca modificarile contractului de administrare a investitiilor sau, dupa caz, noul contract de administrare a investitiilor sa includa criterii de performanta adecvate, impreuna cu posibilitatea de a remunera sau, daca este cazul, de a inceta mandatul administratorului unic in consecinta", se arata in solicitarea transmisa Fondului Proprietatea.

Pentru noul contract de administrare, Elliott Associates propune includerea unor criterii de performanta, printre un discount de cel mult 15% intre pretul actiunilor Fondului Proprietatea la bursa si valoarea activului net pe actiune, pentru minim doua treimi din sedintele bursiere din perioada 1 octombrie 2014 si 30 iunie 2015.

In prezent, actiunile Fondului Proprietatea sunt tranzactionate la 0,7895 lei, existand o diferenta de 32% fata de activul net pe actiune de la finalul lunii septembrie, de 1,161 lei.

"VUAN (valoarea activului net pe actiune - n.r.) ajustata la data de 30 iunie 2015 trebuie sa fie mai mare decat VUAN la data de 30 septembrie 2013; in scopul aplicarii acestui criteriu de performanta, VUAN ajustata va fi calculata ca: VAN calculata conform prevederilor legale in vigoare plus orice restituiri catre actionari in urma reducerilor capitalului social in perioada 11 octombrie 2013 - 30 iunie 2015 plus orice onorariu variabil platit lui Franklin Templeton (...), toate impartite la numarul de actiuni platite la data de 30 iunie 2015 minus numarul de actiuni rascumparate (si neanulate) de societate (...) in vederea analizarii indeplinirii criteriilor de performanta, Franklin Templeton va publica rezultatele criteriilor de performanta nu mai tarziu de 15 iulie 2015 si, daca, oricare dintre criteriile de performanta, sau ambele, nu sunt indeplinite, va convoca o AGA care va avea loc in luna septembrie 2015, avand ca punct specific pe ordinea de zi hotararea cu privire la incetarea anticipata a mandatului", a propus Elliott.

Daca AGA va decide incetarea mandatului, Comitetul Reprezentantilor va incepe un proces de selectie pentru un nou administrator, iar Franklin Templeton nu va primi nicio despagubire.

Ce schimbari mai pot aparea la Fondul Proprietatea

In AGA programata pentru 22 noiembrie actionarii urmeaza sa discute si o propunere a Franklin Templeton privind reducerea capitalului social cu 676,9 milioane lei, la 12,861 miliarde lei, si distribuirea banilor actionarilor.

Un alt subiect pe ordinea de zi este aprobarea unui nou program de rascumparare de actiuni. Administratorul Fondului propune rascumpararea unui pachet de 252,8 milioane de titluri reprezentand 1,87% din actualul capital social (de 13,778 milioane lei) sau 10% din "valoarea capitalului social subscris la data relevanta, aplicandu-se valoarea cea mai mica dintre acestea doua, incepand de la data la care programul de rascumparare aprobat prin hotararea Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor nr. 4/25 aprilie 2012 este finalizat (sau revocat de catre actionari)".

Fondul a lansat marti o oferta prin care vrea sa rascumpere un pachet de actiuni reprezentand 4,35% din capitalul social si pentru care este dispus sa plateasca 600 milioane lei (134,8 milioane euro). In primele doua zile ale operatiunii oferta a fost suprasubscrisa cu 22%, fiind plasate 211 ordine pentru 735,6 milioane de actiuni, care reprezinta 5,34% din toate titlurile Fondului, cumulat potrivit datelor din sistemul Bursei.

Oferta face parte din programul de rascumparare lansat in luna aprilie de Fondul Proprietatea si care vizeaza preluarea a maxim 8% din propriile actiuni. Prin acest program Fondul a preluat deja 2,34% din actiuni, pentru care a platit 213,1 milioane lei (48,3 milioane euro). In prezent, Fondul detine 4,08% din propriile actiuni, pachet dobandit prin programele de rascumparare derulate in 2011 si in acest an.

La sfarsitul lunii septembrie, investitorii institutionali straini detineau 57,06% din actiunile Fondului Proprietatea. Al doilea mai mare actionar al Fondului este Morgan Stanley, cu o participatie de putin peste 5% din capital, iar compania de administrare a investitiilor City of London are 4,87% din actiuni.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, infiintata in 2005 pentru despagubirea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucuresti in ianuarie 2011.

Actiunile FP au incheiat sedinta bursiera de miercuri in crestere cu 1,22%, la pretul de 0,7895 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera a companiei este de 10,878 miliarde lei (2,445 miliarde euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri