In prezent, un roman din mediul urban genereaza, in medie, aproximativ 346 kg de deseuri menajere/an, in timp ce persoanele din mediul rural produc, in medie, de pana la 3,5 ori mai putin (aproximativ 95 kg de deseuri menajere/an). Din acestea, deseurile reciclabile reprezinta aproximativ 39% in urban si 52% in rural, din care aproximativ jumatate sunt ambalaje.

Studiul este realizat de Eco-Rom Ambalaje, compania detinatoare a licentei “Punctul Verde” in Romania i cea mai importanta organizatie de preluare de la agentii economici a obligatiei de reciclare i valorificare a deeurilor de ambalaje, in perioada septembrie 2012 – august 2013. Acesta prezinta analiza compozitiei deseului menajer in Romania, generat atat in mediul urban, cat si in cel rural.

,,Dupa 10 ani de la ultimul studiu care a stat la baza strategiilor nationale de gestionare a deseurilor, a venit timpul sa aflam ce cantitate de deseuri genereaza un roman, care sunt acestea si cum putem sa le transformam in resurse. Practic, acest studiu ne arata un aspect esential pentru Romania in momentul de fata: daca gestionam eficient deseurile de ambalaje, putem indeplini cu succes obligatiile nationale stabilite pana in 2020 – reciclarea a 50% din deseul reciclabil generat in gospodarii.” a declarat Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.

Rezultatele studiului arata ca, in mediul urban, populatia separa, in containerele dedicate de 1,1m3, 6.3% (8.4 kg) din totalul deseurilor reciclabile generate (134,6 kg deseuri reciclabile generate anual de o persoana). Restul de aproximativ 94% se regasesc in masa de deseuri colectate in amestec si trimise spre statiile de sortare si depozitele de deseuri. Cele mai multe deseuri reciclabile identificate de cetateni sunt cele de hartie, urmate de cele de plastic si de cele de sticla.

Din masa totala de deseuri reciclabile, deseurile de ambalaje reprezinta aproximativ 50% (65 kg), iar raportat la totalul deseurilor generate anual de o persoana in mediul urban (346 kg de deseuri menajere*), ambalajele reprezinta 18%. Daca acum 10 ani, conform unui studiu similar, toate deseurile de ambalaje erau trimise la gropile de gunoi, in prezent, 7,5% din acestea sunt colectate in containerele de 1,1m3 (respectiv 5 kg din totalul de 65 kg de deseuri de ambalaje generate anual de o persoana, in mediul urban).

,,Odata cu extinderea infrastructurii de reciclare, a crescut si numarul romanilor care separa corect deseurile de ambalaje. Cu toate acestea, efectele noilor investitii cu fonduri

*deseuri menajere = deseuri de ambalaj din plastic, metal, hartie-carton, sticla; deseuri reciclabile altele decat cele de ambalaje, deseuri reziduale (resturi de mancare, de exemplu) .

europene si private in gestionarea deseurilor nu s-au facut simtite in masura asteptata, cauza fiind participarea unui numar inca redus de persoane la colectarea separata a deseurilor menajere. In acest context, trebuie ca toti actorii – industrie, autoritati, operatori de salubritate – sa se implice mai mult in informarea si constientizarea publicului, astfel incat separarea deseurilor sa devina o obligatie si un obicei.” a mai declarat Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.

Studiu a fost realizat cu scopul de a evidentia posibilitatea atingerii tintelor stabilite prin Legea 211/2011 – Legea Deseurilor – si a determina tipurile si cantitatile de deseuri generate in gospodariile populatiei (cu precadere ponderea ambalajelor in acest flux). Aceste date vor servi si la stabilirea de noi obligatii in domeniul reciclarii ambalajelor la nivel national, domeniu pentru care, pentru anul 2013, s-au stabilit urmatoarele tinte minime de reciclare: hartie/carton – 60%; plastic – 22,5%; metale – 50%; sticla – 50%.

In prezent, aproximativ 9 milioane de romani au acces la sistemul de colectare separata pus la dispozitie de Eco-Rom Ambalaje. In parteneriat cu autoritatile locale si operatorii de salubritate desemnati, organizatia dezvolta serviciile de colectare separata a deseurilor de ambalaje in 450 de localitati, cu aproximativ 165 mai multe decat aceeasi perioada a anului trecut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri