Reprezentantii companiei Chevron au anuntat ca suspenda activitatea privind explorarea gazelor de sist in localitatea vasluiana Silistea, in urma protestelor din ultimele zile, potrivit Mediafax.

Potrivit unui comunicat transmis, joi, de reprezentantii Chevron, prioritatea companiei este de a desfasura o activitate "intr-un mod sigur si responsabil fata de mediul inconjurator".

"Chevron poate confirma astazi (n.r. - joi) suspendarea activitatii in Silistea, comuna Pungesti. Prioritatea este sa desfasuram activitati intr-un mod sigur si responsabil fata de mediul inconjurator in conformitate cu acordurile de mediu pe baza carora operam. Chevron isi reitereaza angajamentul de a avea relatii constructive si pozitive cu comunitatile unde isi desfasoara activitatea", se arata in comunicatul citat.

Peste o suta de persoane din Silistea (Vaslui) protesteaza, joi, pentru a patra zi consecutiv, in perimetrul unde Chevron ar urma sa amplaseze o sonda de explorare a gazelor de sist.

In cursul diminetii de joi, societatea angajata de Chevron pentru amenajarea platformei pe care urmeaza sa fie amplasata sonda de explorare a gazelor de sist si-a retras din zona cele doua utilaje - un excavator si un buldozer -, in huiduielile manifestantilor.

Aproximativ 500 de persoane din Silistea, judetul Vaslui, au protestat, miercuri, in perimetrul unde compania Chevron ar urma sa amplaseze prima sonda de explorare a gazelor de sist, iar in timpul manifestatiei cinci localnici au lesinat, fiind transportati la Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui, unde au ramas internati.

Miercuri dimineata, in localitatea Silistea au ajuns doua utilaje ale societatii care va amenaja pentru compania Chevron platforma pe care ar urma sa fie amplasata sonda de explorare a gazelor de sist.

In timpul protestului de miercuri, aproximativ 50 de persoane au blocat drumul judetean Vaslui - Garceni, formand un cordon, pentru a impiedica accesul utilajelor in zona de explorare, iar la fata locului a venit si protopopul de Barlad care le-a transmis oamenilor mesaje de incurajare si a cantat "Cu noi este Dumnezeu".

In aceste conditii, jandarmii au intervenit in randul protestatarilor din localitatea Silistea, pentru a elibera soseaua pe care acestia o blocasera, multi dintre manifestanti fiind bruscati si luati pe sus de fortele de ordine.
In zona au fost trimisi peste 200 de jandarmi, inclusiv de la Gruparea Mobila din Bacau, acestia fiind retrasi din dispozitiv miercuri seara.

Miercuri seara, la Silistea s-au aflat prefectul judetului Vaslui, Radu Renga, si seful Inspectoratului General de Jandarmi, Mircea Olaru, care au stat de vorba cu reprezentantii locali ai fortelor de ordine.

Protestele localniclor din Silistea au inceput luni, cand aproximativ 150 de persoane au blocat, partial, drumul judetean ce tranziteaza comuna Pungesti de care apartine satul Silistea. Marti, la proteste au fost prezenti si patru preoti de la bisericile din comuna Pungesti, toti imbracati in straie bisericesti, iar in imediata vecinatate a parcelei detinute de Chevron, oamenii au instalat un cort sub care au dormit pe timpul noptii.

Explorarea s-a suspendat, dar capitalul Chevron a fost majorat

Capitalul companiei Chevron Romania Exploration & Production Bucuresti a fost majorat de asociatul unic Chevron Romania Holdings din Olanda cu 112 milioane lei, de la 283,6 milioane de lei la 395,6 milioane de lei. Operatiunea a fost realizata prin aportul in numerar al companiei din Olanda.

Ambele companii fac parte din producatorul de petrol si gaze american Chevron. Chevron Romania Exploration & Production are licente de explorare a gazelor de sist pe litoralul Marii Negre si in Moldova.

In 3 octombrie, Chevron a obtinut autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, dupa ce a primit toate avizele necesare de la autoritatile statului pentru prospectarea solului in perimetrul de la Silistea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »


Setari Cookie-uri