Wienerberger Romania, filiala locala a unuia dintre cei mai mari producatori de blocuri ceramice (caramizi) din Europa, ar putea decide inceperea constructiei fabricii din judetul Iasi, o investitie care se ridica la 20 de milioane de euro, chiar de anul viitor, conditia fiind ca piata sa cunoasca un trend favorabil, dupa mai multi ani de scadere.

Proiectul anuntat inca de la inceputul anului trecut a fost pus “pe hold” de catre reprezentantii companiei austriece, in lipsa unui climat economic care nu a favorizat constructia de locuinte noi, ba mai mult, care a culminat cu o scadere a numarului de locuinte nou construite in Romania.

Primii pasi pentru demararea proiectului s-au facut inca din 2011, prin inchirierea a 41 de hectare de teren in satul Razboieni din judetul Iasi, in urma unei licitatii publice la care au participat trei jucatori. Conditiile de piata, insa, i-au fortat pe reprezentantii Wienerberger sa amane cu inca un an demararea lucrarilor de constructii in viitoarea facilitate de productie.

In baza estimarilor care anunta o crestere a pietei de zidarie de cel mult 3% anul viitor, dupa ce anul acesta piata ar putea suferi o contractie de pana la 5% in 2013, reprezentantii Wienerberger isi manifesta un “optimism informat” si “rezervat” privind evolutia pietei constructiilor si spun ca 2014 poate fi primul an de revenire a consumului.

“Exista semnale din piata care anunta o revenire pe un trend favorabil atat in domeniul constructiilor cat si in celelalte ramuri industriale. Anul 2014 ar putea aduce in premiera o crestere a increderii consumatorilor, ceea ce se va manifesta cu siguranta si la nivelul constructiilor, in special a celor rezidentiale”, a declarat intr-un scurt interviu acordat wall-street.roCorneliu Fecioru (foto), administrator si director general al producatorului de sisteme de caramizi Wienerberger Romania.

El apreciaza ca o data cu o revenire a consumului sunt sanse foarte ridicate pentru demararea lucrarilor de constructie la cea de-a treia facilitate de productie din Romania.

“In acest an au existat multe semne de intrebare in piata, multe incertitudini si foarte multe insolvente. Acest lucru nu ne-a incurajat sa demaram investitii noi. Angajamentul constructiei unei fabrici noi trebuie luat intr-o perioada care anunta stabilitate. Din pacate 2013 nu ne-a oferit acest lucru. Avem premise ca 2014 va fi un an mai bun, ceea ce ar putea conduce la revizuirea dosarului investitiei si posibilitatea demararii lucrarilor Razboieni”, a spus Fecioru, care nu a putut oferi cu exactitate perioada cand ar putea fi incepute lucrarile.

2014, un an electoral. La ce sa ne asteptam?

Pe o piata extrem de sensibila la schimbarile politice, anul 2014 se anunta incarcat de evenimente pe scena Executivului , fiind marcat de doua evenimente majore: alegerile pentru Parlamentul European si alegerile prezidentiale. Desi niciunul dintre acestea nu are un impact major asupra deciziilor la nivel local, seful Wienerberger spune ca intr-o oarecare masura piata poate fi influentata de aceste evenimente.

“2014 va fi de asemenea un an care anunta schimbari de ordin politic. Domeniul constructiilor este unul destul de sensibil la aceste schimbari, dar incercam sa ne pastram optimismul si sa vedem un trend favorabil in piata”, a completat acesta.

Pentru anul care urmeaza analistii estimeaza o crestere a PIB cu pana la 2%, rezultat sustinut in special din exporturi si dintr-un an agricol bun.

Ca si prioritate in industria constructiilor, seful Wienerberger apreciaza ca cea mai mare pondere a fondurilor destinate domeniului constructiilor ar trebui virata in zona lucrarilor de infrastructura care vor crea locuri de munca, dar vor facilita si transportul de marfuri si de persoane.

Prudenta din partea consumatorilor

Potrivit datelor GfK publicate la jumatatea acestui an, luna iulie a consemnat cel mai scazut nivel al increderii populatiei (consumatorilor) din ultimii 10 ani.

“In aceasta vara s-a atins minimul increderii populatiei in consum, iar comportamentul consumatorilor a devenit unul extrem de prudent. Nu doar investitiile in case noi sau autoturisme noi a scazut, ci si cele in cosul zilnic s-au diminuat. Este fundamental ca Guvernul sa ia o serie de decizii corecte, care sa influenteze pozitiv intreaga piata”, a spus Corneliu Fecioru.

2013, cel mai slab an de pana acum

In opinia sefului Wienerberger Romania, anul 2013 va fi cel mai slab an pentru industria constructiilor de pana acum atat pentru piata in ansamblu cat mai ales pentru cea de zidarie, in lipsa unei cereri pentru constructii rezidentiale noi.

Din datele companiei, in piata de zidarie fabricile functioneaza in prezent la doua treimi din capacitatea totala de lucru instalata in varful sezonului, ceea ce pentru jucatorii din piata poate insemna chiar si un regres al veniturilor anuale.

Fecioru apreciaza de asemenea ca starea vremii poate influenta intr-un mod decisiv bunul mers al pietei si spune ca sezonalitatea livrarilor se poate schimba o data cu aparitia primelor zapezi.

“In primele sapte luni lucrarile de zidarie au cunoscut un declin de 3% comparativ cu anul trecut, in timp ce in primele opt luni s-a consemnat o scadere de 10% a numarului de locuinte noi”, spune Fecioru.

Citeste si:

    El apreciaza ca piata de zidarie ar putea scadea cu pana la 5% in acest an, urmand trendul nefavorabil din industrie.

    Chiar si asa Fecioru spune ca vanzarile Wienerberger in primele noua luni s-au mentinut pe un trend pozitiv.

    “In primele 9 luni ale anului am raportat venituri peste nivelul celor de anul trecut, dar pentru intregul an estimam o stagnare a vanzarilor”, spune Corneliu Fecioru care apreciaza ca preturile de la raft ale Wienerberger sunt mai mari pentru produsele premium fata de concurenta.

    La nivelul anului trecut afacerile Wienerberger in Romania s-au ridicat la 28 de milioane de euro.
    De la intrarea pe piata locala, in 1998, si pana in prezent compania a investit peste 75 milioane euro pentru a construi o retea de trei fabrici si o echipa de peste 200 de angajati.
    Compania detine in acest moment trei fabrici la nivel local, acestea fiind cele mai moderne unitati de acest tip.
    Unitatile de productie detinute de companie in acest moment sunt localizate in Gura Ocnitei – Dambovita, Sibiu si Tritenii de Jos - Cluj.
    Principalii concurenti ai Wienerberger – Sisteme de Caramizi pe piata locala sunt Ceramica Iasi, Siceram Cemacon Zalau dar si Soceram.
    Grupul austriac Wienerberger mai opereaza in Romania si prin alte companii printre care Tondach (prod. tigla metalica), Semmelrock Stein+ (prod. pavele si borduri), dar si Pipelife (prod. sisteme de conducte).
    Corneliu Fecioru a preluat functia de de administrator in cadrul Wienerberger Romania la inceputul anului trecut. El are o experienta de pste 15 ani in pozitii de conducere, 11 fiind petrecuti in piata de constructii.
    Anterior functiei detinute in cadrul filialei locale a Wienerberger, Fecioru a lucrat pentru Lafarge Romania, Gebruder Weiss dar si Ceramica Iasi.

    Citeste si:
      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Companii »


      Setari Cookie-uri