Adrian Porumboiu, fondatorul grupului de firme Racova din Vaslui si cel mai mare proprietar de terenuri agricole din Romania, afirma ca o potentiala crestere a cotei unice la 20-22%, respectiv o reducere a TVA de la 24% la 22%, pot reprezenta doua masuri utile in conditiile in care vom avea un sistem economic functional “cap-coada”.

“Orice taxa prin care se incearca colectarea de bani la buget poate fi un lucru bun. Insa aceste taxe sunt platite de foarte putini. Sunt foarte multi care au bani insa nu ii scot la vedere, in timp ce noi platim pana la ultimul leu, banii nostri sunt analizati cu lupa, cu pixul, cu microfonul”, a spus Adrian Porumboiu.

Acesta a adaugat ca o eventuala marire a cotei unice reprezinta o masura pe care multi afaceristi nu o vor putea sustine.

“Cand e vorba de taxe si impozite rasuflam cu totii foarte greu. Consider ca ar trebui sa existe un pachet mult mai amplu de masuri care sa sustina economia reala, ea ar trebui sa functioneze in primul rand. Sunt de acord sa platim toate taxele atata timp cat vedem un sistem functional cap-coada”, a adaugat Porumboiu.

Omul de afaceri vasluian administreaza 54.000 de hectare (jumatate in proprietate, jumatate in arenda), silozuri cu o capacitate de 300.000 de tone, o fabrica de ulei, una de biodisel, trei mori, noua fabrici de paine, doua ferme de vaci, o fabrica de procesare a laptelui si aproape 300 de magazine proprii.

La randul sau, Mihai Anghel, proprietarul Cerealcom Dolj, sustine ca orice majorare de taxe este inutila in conditiile in care evaziunea se situeaza la un nivel ridicat.

“O reducere de impozit te bucura, orice crestere te intristeaza, e ceva normal. Este foarte mare zona neagra. Daca de acolo nu se fac colectari orice crestere de impozit nu are sens”, explica Anghel.

Cu o avere estimata la 90-100 mil. euro, Mihai Anghel este prezent si pe piata vinurilor, Domeniul Coroanei Segarcea aducandu-i anual incasari de aproximativ 10 mil. euro. Investitiile in via de la Segarcea depasesc 30 mil. euro, pe rod fiind aproximativ 300 ha de vie.

Cresterea cotei unice ar fi necesara daca FMI si CE nu accepta pentru 2014 un deficit bugetar mai mare din cofinantarea fondurilor UE, pentru a permite majorarea salariilor si a pensiilor, mai ales dupa o incasare la noua luni cu mult sub programul de la inceputul anului, afirma surse oficiale citate de Mediafax.

Surse din USL au declarat ca liderii USL au vorbit la finalul ultimei sedinte a Uniunii despre varianta reducerii TVA si cresterii cotei unice in contextul discutiilor legate de constructia bugetara pentru anul 2014.

Discutia ar fi avut loc, potrivit surselor citate, la finalul sedintei USL de vineri cand a venit vorba despre modul in care se va construi bugetul de stat pe anul 2014 si despre necesitatea unor fonduri suplimentare.

In acest context, premierul Victor Ponta ar fi avansat ideea cresterii cotei unice, in prezent de 16%, dar si a reducerii TVA, care acum este de 24%. O varianta a fost ca acestea sa ajunga la acelasi nivel.

Conform surselor din USL, a fost vehiculat un cuantum de 20 sau 22% pentru cota unica, respectiv pentru TVA sau o aducere a ambelor la un acelasi nivel, in functie de eventuale simulari realizate pentru bugetul pe 2014.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri