Potrivit directorului general al Rafo, la sfarsitul acestei luni actionarii rafinariei vor vota conversia datoriilor in actiuni, chiar daca AVAS se opune * In urma unei astfel de operatiuni, statul ar detine 40,45% din Rafo
Reorganizarea rafinariei Rafo Onesti va continua fara fuziunea cu producatorul de cauciuc Carom Onesti, operatiune care a intampinat opozitia mai multor institutii, printre care si Ministerul Finantelor Publice, a declarat pentru Mediafax directorul general al Rafo, Paul Ivascu. Potrivit acestuia, cele doua firme au facut demersurile pentru a realiza fuziunea, insa o serie de institutii nu au eliberat documentatiile necesare motivand ca exista mai multe procese si actiuni pe rol referitoare la acest aspect. Astfel, fuziunea cu Carom nu poate fi realizata din punct de vedere tehnic. El a afirmat ca celelalte prevederi ale planului de reorganizare, care a fost aprobat la 8 decembrie 2004, de judecatorul sindic, vor fi puse in aplicare. Astfel, actionarii companiei sunt convocati la 30 martie pentru a aproba conversia creantelor bugetare si garantate in actiuni, asa cum a fost stabilit in documentul amintit.

Autoritatea pentru Valorificare a Activelor Statului (AVAS) a formulat recurs impotriva deciziei din 8 decembrie prin care judecatorul sindic a confirmat planul de reorganizare. Potrivit lui Ivascu, recursul nu influenteaza, deocamdata, punerea in aplicare a reoganizarii, deoarece acea hotarare este irevocabila si executorie. El a aratat ca datoriile rafinariei catre creditori vor fi convertite in actiuni la 31 martie 2005, asa cum este prevazut in planul amintit. Conform anuntului de convocare a Adunarii generale a Actionarilor, capitalul social al rafinariei ar urma sa creasca, in urma conversiei, cu o valoare minima de 18.729 de miliarde de lei, pana la 22.763 de miliarde de lei.

In prezent rafinaria este detinuta in proportie de 99% de catre Balkan Petroleum, o societate inregistrata in Marea Britanie. VGB Oil detine 50% din actiunile Balkan Petroleum, restul participatiei fiind in posesia unui fond de investitii - Central European Petroleum. Potrivit Mediafax, dupa conversia datoriilor in actiuni, participatia Balkan Petroleum va fi diminuata la 17,35%, urmand ca cel mai important actionar sa devina Ministerul Finantelor cu 35,4%. Faber Invest&Trade ar urma sa detina 21,99% din titluri, in timp ce Petrom si-ar adjudeca o cota de 9,92%. VGB Oil ar controla 6,65% din actiuni, iar Tender SA 1,72%, in timp ce Directia Regionala Vamala Iasi ar avea 4,18% actiuni la Rafo. Per total, pachetul controlat de stat s-ar ridica la 40,45%.

La jumatatea lunii noiembrie 2004, fostul Guvern a aprobat o ordonanta de urgenta care prevede transferul catre AVAS a creantelor fiscale, in valoare de circa 15.000 de miliarde de lei, detinute de Ministerul Finantelor Publice, la 31 octombrie 2004, la Rafo si Carom. In decembrie, noul Cabinet a suspendat, pentru o perioada de 90 de zile, actul normativ mentionat, respectiv pana la sfarsitul acestei luni. Pe de alta parte, la inceputul acestei luni, Ordonanta emisa de Guvernul Nastase a fost respinsa de plenul Senatului si urmeaza sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor. In cazul in care plenul Camerei nu adopta, pana la sfarsitul lui martie, aceeasi decizie ca si Senatul, atunci Ordonanta Nastase s-ar putea reactiva avand in vedere expirarea suspendarii decisa de noul Guvern.

Premierul Calin Popescu Tariceanu s-a pronuntat, recent, impotriva adoptarii de catre Guvern a unor masuri pentru salvarea societatilor aflate in dificultate. "Nu sunt de acord ca statul trebuie sa fie salvator al societatilor aflate in dificultate. In cazul Rafo am inteles ca exista suspiciuni privind evaziunea si frauda", a explicat Tariceanu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri