Agentia Nationala de Integritate (ANI) va avea pana la jumatatea anului viitor un sistem informatic care va emite avertismente in timp real atunci cand apar nereguli in timpul procedurilor de achizitii publice finantate cu fonduri europene, proiect al carui valoare se ridica la circa 7 milioane de euro.

“Din rapoartele Comisiei Europene s-a semnalat o evolutie a conflictului de interese, motiv pentru care am decis sa implementam un proiect de supraveghere care pana la jumatatea anului viitor va deveni functional”, a declarat Horia Georgescu, presedinte al ANI.

Proiectul, care urmeaza sa se numeasca “PREVENT”, va fi o platforma integrata care va monitoriza sistemul electronic de achizitii publice prin analiza datelor, fiind primul sistem de acest fel implementat pe piata locala.
"Intr-o prima faza, toate persoanele implicate in procesele de achizitii publice finantate cu fonduri europene vor fi monitorizate in timp real si sistemul, denumit Prevent, va emite avertismente atunci cand in timpul derularii procedurilor de licitatie sunt semnalate rude de gradul I si II care au legatura cu persoanele implicate in acest proces. Ulterior, monitorizarea se va extinde pentru toate licitatiile publicate in SEAP", a spus Georgescu.
In luna martie, Georgescu a anuntat ca sistemul Prevent va functiona printr-o platforma cu o baza de date care va fi integrata atat la nivelul Registrului Comertului, cat si la nivelul institutiilor fiscale, astfel incat sa se faca relationarea cu persoanele conducatoare de institutii publice sau implicate in proceduri de achizitie publica.
In urma unui studiu ANI efectuat in 2012, la care au participat peste 80 de entitati reprezentate de consiliile locale, municipale si resedinte de judet, au fost identificate 78 de persoane, alesi locali, care au incasat bani publici prin procedura achizitiilor publice, prejudiciul estimat fiind de aproximativ opt milioane de euro.
Proiectul PREVENT va fi suportat in totalitate prin intermediul Programului Operational Sectorial Cresterea Competivitatii Economice (POS CCE) 2007 – 2013, Axa III „Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor pentru sectoarele privat si public” si va necesita o investitie de circa 7 milioane de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »


Setari Cookie-uri