TenarisSilcotub, parte a grupului italian Techint si unul din cei mai importanti producatori si furnizori de produse tubulare si servicii conexe pentru industria energetica, a inaugurat o noua linie de productie in Zalau, in urma unei investitii de 62 de milioane de dolari (circa 46 de milioane de euro), iar planul investitional va continua si in 2014, cand are in plan mai multe investitii in dezvoltarea facilitatii de productie.

Compania va putea produce astfel, in Romania, tevi pentru explorari de petrol si gaze derulate de clienti din intreaga lume.
In noua capacitate se vor produce tevi cu conexiuni ce sunt utilizate de companiile petroliere in operatiuni in medii dificile precum offshore, la mare adancime, corozive, in puturi cu temperaturi si presiuni ridicate.

Invesitia grupului Tenaris la Zalau va creste productia produselor premium pentru sectorul de petrol si gaze de la 15.000 de tone la 50.000 de tone pe an. Astfel, cu noua linie tip OCTG premium line din Zalau, Tenaris isi va spori capabilitatea de a servi client din Europa, Africa de Nord, Orientul Mijlociu sau regiunea Caspica.

„Fabrica de la Zalau este un loc accesibil pietelor din regiune. Dupa 40 de ani de existenta sunt incredibile schimbarile ce au avut loc in centrul de productie din Zalau. (...) TenarisSilcotub are o vizibilitate foarte buna la nivel european, dar si in lume, Romania devenind un hub pentru productia de tevi si echipamente pe baza de otel in Estul Europei”, a declarat Michelle Della Briotta (foto), director regional Tenaris pentru Estul Europei si presedinte al CA TenarisSilcotub.

Noi investitii si angajari in Romania

Investitia derulata de Tenaris la Zalau in ultimul an este impartita in doua proiecte: primul a presupus finalizarea fabricii OCTG (tevi premium pentru exploatarea de petrol si gaze) si cea de-a doua care va demara la inceputul anului viitor si va fi definitivata pana la jumatatea lui 2014.

Din totalul investitiei de 62 de milioane de dolari, Tenaris va mai inaugura anul viitor o noua linie de finisare a tevilor printr-un proces care va elimina utilizarea vaselinei, un ulei foarte uzitat in industria siderurgica.

„A fost nevoie de mult efort pentru a realiza investitiile derulate pana in prezent. Inaugurarea investitiei de acum este precum asteptarea unui copil, iar astazi l-am aratat lumii. (...) Investitiile Tenaris nu se vor opri aici. Avem proiecte, avem idei si le vom demara curand. Pana la jumatatea anului viitor ne propunem sa finalizam investitia demarata la inceputul acestui an, care presupune inaugurarea unei noi linii de finisare a tevilor care va folosi o tehnologie cu acoperire uscata, multifunctionala a filetelor, care creste productivitatea, siguranta, cat si protectia mediului”, a completat seful Tenaris.

Potrivit acestuia, investitia necesara pentru finalizarea acestui proiect se ridica la 10-12 milioane de dolari. (7-7,5 mil. euro).
In prezent, noua linie de productie a necesitat angajarea unui numar de 66 de angajati, urmand ca o data cu finalizarea celei de-a doua facilitati numarul acestora sa creasca la peste 130.

Universitatea Tenaris, un plan investitional de 13 mil. euro

Grupul italian Tenaris a inceput de curand constructia unei noi cladiri pe terenul care se intinde pe o suprafata de 35 de hectare din Zalau, constructie care va deservi drept „universitate” sau spatiu de pregatire si specializare atat pentru angajatii TenarisSilcotub cat si pentru oameni din afara companiei.

„Pentru anul viitor mai avem in plan finalizarea proiectului Universitatea Tenaris, un concept care se regaseste de asemenea in Italia, Mexic, SUA sau Argentina si care va consta in specializarea si pregatirea personalului de la Zalau si nu numai”, a mai spus Della Briotta.
El a precizat ca efortul investitional pentru ridicarea noii cladiri se va situa intre 15-18 milioane de dolari (10-13 mil euro).

Miza pe un business de peste 350 mil. euro

Producatorul de tevi si servicii conexe spune ca aproximativ 80% din productia de tevi de la Zalau merge la export catre clienti din America de Nord, Africa sau in Orientul Mijlociu, iar acest lucru i-a asigurat companiei un parcurs pozitiv si profitabil in ultimii ani pe piata locala.
La nivelul anului trecut business-ul TenarisSilcotub s-a ridicat la circa 350 de milioane de euro, iar reprezentantii companiei spun ca in acest an valoarea se va situa in jurul aceleiasi valori, posibil in usoara crestere.

„La nivel de piata 2013 va fi cu siguranta mai bun decat anul trecut. Noua facilitate de productie inaugurata acum ne va oferi avantaje abia de anul viitor cand productia va fi mai mare cu 10%. In momentul de fata fabrica de la Zalau lucreaza la o capacitate de 85-90%. Un interes foarte ridicat a inceput sa vina din zona automotive, unde avem o prezenta importanta in productia de tevi pentru airbag-uri”, a precizat seful Tenaris care se asteapta ca o data cu finalizarea investitiilor din programul 2011-2014 numarul clientilor sa creasca continuu.
In ultimii ani, Tenaris a inaugurat mai multe investitii a caror valoare a depasit 300 de milioane de dolari, jumatate din investitii fiind realizate in ultimii doi ani.

Cea mai recenta investitie a companiei pe plan local a fost derulata in vara anului trecut prin inaugurarea capacitatii de productie din cadrul fabricii de la Zalau, unde sunt produse cele mai lungi tevi fara sudura din lume.

Tenaris a inaugurat linia de productie tevilor cazane de la Zalau in urma unei investii in valoare de 60 milioane dolari (47 milioane euro).
Linia de productie inaugurata de Tenaris anul trecut are o capacitate 75.000 de tone pe an si permite companiei sa fabrice tevi cu lungimi de pana la 26 m – cele mai lungi din lume, sa furnizeze produse cu cele mai restrictive tolerante la lungime: –0/+5 mm, care permit reducerea costurilor pentru producatorii de componente sub presiune sau sa obtina grosimi de perete si diametre mai omogene, in tolerante mai restranse - permitand reducerea inaltimii structurii, a numarului de treceri la sudura si marind eficienta.

Citeste si:

    In 2012, Tenaris a mai investit in achizitia unei fabrici de prajini de pompare la Campina.

    Tenaris este o subsidiara a grupului italian Techint, iar in Romania are in present peste 1.600 de angajati. Pe plan local, compania detine o fabrica de tevi (Zalau), o otelarie (Calarasi), un centru de servicii (Ploiesti) si o fabrica de prajini de pompare (Campina).

    Fabrica de tevi din Zalau are o capacitate de productie de 250.000 de tone de tevi pe an, in timp ce otelaria la Calarasi are o capacitate de 500.000 de tone de otel, de unde circa jumatate din productie este exportata in Canada la una dintre fabricile grupului.

    Sursa foto: Patrick Vrabie | Wall-Street.ro

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Companii »


    Setari Cookie-uri