Anul 2014 va fi cu siguranta unul interesant pentru industria constructiilor, este de parere Gabriel Colobatiu, directorul general al Somaco Grup Prefabricate, unul dintre cei mai mari producatori de materiale pentru constructii din Romania.

In opinia acestuia exista premise pentru revenirea pietei constructiilor, insa doar cu o singura conditie.
„Existe premise pentru revenirea pietei constructiilor, Guvernul fiind factorul decisiv in acest sens. Daca se vor debloca proiectele de infrastructura si cele rezidentiale, atunci anul 2014 va fi unul animat, benefic pentru industria constructiilor. In caz contrar, este posibil ca piata constructiilor sa inregistreze un declin. Segmentul infrastructurii ar trebui sa fie deblocat, tronsoanele de autostrada, aflate acum in curs de licitatie, ar trebui sa fie rapid atribuite, astfel incat lucrarile de constructii sa poata demara inainte de jumatatea anului”, a declarat pentru wall-street.ro – seful Somaco.
Reprezentantul Somaco spune ca in cazul in care sectorul infrastructurii nu va fi deblocat, anul ce urmeaza risca sa fie cel mai slab de pana acum.
„In cazul in care nu vor fi deblocate proiectele de infrastructura, anul 2014 poate fi, intr-un scenariu pesimist - cel mai slab an de pana acum, iar intr-un scenariu optimist – similar anului 2013. Guvernul ar trebui sa accelereze procesul de licitare si de atribuire a lucrarilor, de atragere de fonduri europene, de acordare a unor facilitati investitorilor, de sprijinire a proiectelor de infrastructura si de construire a unor locuinte cu scop de inchiriere”, a mai precizat Colobatiu.
In ceea ce priveste evolutia business-ului in anul ce urmeaza, seful Somaco este optimist si spune ca urmareste o crestere a rulajului.
„Daca vor fi deblocate lucrarile de infrastructura rutiera, ne asteptam la o crestere a rulajului”, spune seful Somaco, dar care nu a oferit cu exactitate un ritm al evolutiei de anul viitor.
Dupa un ritm sustinut de crestere al ultimilor ani, cu evolutii ce au depasit si pragul de 30% in plina criza, grupul Somaco, detinut in totalitate de fondul de investitii Oresa Ventures, se asteapta in acest an la o evolutie cuprinsa intre 8-10% a veniturilor, la 27,5 milioane de euro.
“Cauza scaderii ritmului de crestere al companiei in piata este data de lipsa noilor investitii, in special pe segmentul de infrastructura rutiera care va afecta in mod direct toti actorii pietei, in special constructorii cat si producatorii de materiale pentru constructii. Estimam un avans de cel mult 10% in acest an, pe o piata care ar putea inregistra un declin de pana la cateva procente”, a declarat Colobatiu.
Reprezentantul companiei a precizat ca la nivelul anului trecut piata s-a ridicat la 300.000 de metri cubi in volum si aproximativ 140 de milioane de euro, in valoare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri