Compania Chevron a anuntat oficial suspendarea activitatilor pe terenul detinut la Silistea-Pungesti, din judetul Vaslui, in urma manifestatiilor de protest din zona.

Reprezentantii societatii Chevron in Romania au anuntat ca respecta dreptul oamenilor de a-si exprima opiniile, insa acestea trebuie facute in limitele legii.

"Chevron confirma astazi (n.r. - sambata) suspendarea activitatilor in Silistea-Pungesti ca urmare a activiatilor protestatarilor. Prioritatea noastra este sa desfasuram aceste activitati intr-un mod responsabil fata de mediul inconjurator, in conformitate cu aprobarile pe baza carora operam si in siguranta, insa acest lucru nu poate fi posibil astazi. Respectam dreptul lor de a-si exprima opiniile, insacredem ca acesta trebuie exercitat in limitele legii", se arata in comunicatul de presa al companiei Chevron.

Chevron nu a mentionat, in comunicatul de presa, data la care vor fi reluate lucrarile in zona.

Circa 400 de persoane au declansat, sambata, un protest, pe marginea drumului Vaslui-Garceni, fata de intentia Chevron de a amplasa in zona prima sonda de explorare a gazelor de sist din judetul Vaslui.

Protestatarii, in majoritatea lor localnici, dar si din alte orase precum Iasi, Bucuresti, Brasov, Sibiu, s-au adunat pe terenul proprietate privata al unei persoane fizice din comuna Pungesti, vizavi de suprafata de teren luata in concesiune de catre Chevron.

Manifestantii au scandat lozinci impotriva companiei petroliere, a Jandarmeriei si a Guvernului. Printre lozinci se numara: "Jandermeria apara hotia", "Jos Guvernul", "Tradatorii", "Murim, luptam, Pungestiul aparam".

La un moment dat, protestatarii au trecut drumul judetean si au ajuns in poarta suprafetei ingradite, detinuta de catre Chevron, o parte dintre ei intrand pe terenul companiei petroliere si aruncand cu pietre in camioanele frmei angajate de catre Chevron.

Oamenii au inceput sa traga de gardurile imprejmuitoare reusind sa le darame aproape in totalitate.

Initial, protestul a fost pasnic, insa a degenerat in jurul orei 12.00, cand protestatarii au inceput sa arunce cu pietre in camioanele companiei Chevron si sa darame gardurile proprietatii acesteia.

Un tanar din randul protestatarilor de la Pungesti a fost luat, sambata, in jurul orei 13.00, de o ambulanta SMURD si transportat la Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui, dupa de ar fi fost agresat de catre fortele de ordine.

Tanarul a acuzat dureri in piept si sustine ca ar fi fost lovit de catre jandarmi. Acesta se afla pe sosea in momentul in care ar fi fost agresat de catre fortele de ordine.

Jandarmii, echipati in uniforme de lupta, cu scuturi si bastoane, au format un cordon in jurul manifestantilor pentru a nu permite accesul acestora spre terenul detinut de catre Chevron.

Totodata, jandarmii au fost mobilizati si la iesirea din localitatea Silistea pentru a nu permite altor persoane sa vina spre zona unde au loc manifestatiile.

De altfel, traficul in zona este restrictionat, fiind permis doar accesul autovehiculelor care vin dinspre Pungesti spre Silistea, respectiv Vaslui.

Anterior, cativa dintre protestatarii de la Pungesti au fost ridicati si dusi in masinile Jandarmeriei pentru a da declaratii, in timp ce altii s-au intins pe jos, pe sosea, pentru a nu permite acestor autovehicule sa iasa din zona, manifestantii imbrancindu-se cu jandarmii.

Protestatarii care s-au intins pe sosea au fost luati pe sus de catre jadarmi si dusi pe marginea soselei.

Unii dintre jandarmi au acuzat ca au fost ultragiati in momentul in care protestatrii daramau gardul de pe proprietatea Chevron.

Luni, Chevron a inceput lucrarile pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de sist la Silistea-Pungesti, ziua fiind marcata de proteste ale localnicilor, care au incercat sa impiedice accesul utilajelor companiei, si incidente intre acestia si jandarmi.

In zona au fost mobilizati 250 de jandarmi, care au blocat drumul judetean la iesirea din Silistea, montand garduri de-a latul soselei.

Localnicii din Pungesti au reclamat interventia in forta a jandarmilor, luni dimineata, mai multi protestatari fiind ridicati de fortele de ordine, in timp ce sapte persoane au fost duse la Politie, unde au fost intocmite dosare penale pentru blocarea drumului. O parte din protestatari au sustinut ca au fost agresati de jandarmi si ca ar fi fost loviti inclusiv cu bastoanele de catre fortele de ordine.

La randul lor, reprezentantii Jandarmeriei spuneau ca aproximativ 100 de persoane au blocat drumul judetean, iar misiunea jandarmilor a fost "sa asigure un climat de normalitate la Pungesti", fara a fi folosita forta.

In urma incidentelor intre jandarmi si protestatari, doua persoane - fostul primar din Pungesti Costica Spiridon si un alt barbat care acuza dureri in piept - au fost preluate de ambulante si duse la Spitalul Judetean Vaslui. Fostul primar, care a fost diagnosticat cu "fractura costala, contuzie genunchi si politraumatism prin agresiune", spunea ca a fost scos cu forta din masina cu care bloca drumul si tarat de jandarmi pe asfalt, dupa care a lesinat.

Citeste si:

    Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca la Pungesti "actiunile jandarmilor au fost suta la suta conforme cu legea si nu se va accepta ca 20, 30, 50 sau 70 de oameni sa incalce legea, in timp ce toti ceilalti o respecta".

    In 3 octombrie, Chevron a obtinut autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, dupa ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritati pentru prospectarea solului in perimetrul de la Silistea.

    Aproximativ 500 de persoane au protestat si in 16 octombrie in zona localitatii vasluiene Silistea, comuna Pungesti, unde compania Chevorn intentioneaza sa amplaseze prima sonda de explorare a gazelor de sist in judetul Vaslui. Localnicii au blocat atunci drumul judetean Vaslui - Garceni pentru a nu permite utilajelor firmei angajate de compania petroliera sa patrunda in perimetrul luat in concesiune pentru amplasarea sondei de explorare. Dupa protestele din octombrie, localnicii au amplasat corturi si un vagon de dormit, unde o parte dintre ei au stat si pe timpul noptii, zona fiind numita "tabara de rezistenta de la Pungesti".

    Citeste si:

      Ulterior, reprezentantii companiei Chevron si-au retras specialistii de pe suprafata de teren detinuta la Silistea, fara ca acestia sa mai revina in zona.

      Tom Holst, managerul Chevron pentru Romania, a anuntat apoi ca explorarea gazelor de sist de la Pungesti se suspenda pana cand siguranta angajatilor firmei, a constructorilor si a comunitatii va fi asigurata si, totodata, pana cand se va intelege ca metodele folosite de catre companie sunt cele mai bune.

      Consilierii locali din Pungesti au decis interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist la o zi dupa protestele care au avut loc la Silistea, unde Chevron intentiona sa inceapa lucrarile de amenajare a platformei pe care vrea sa-si amplaseze prima sonda de explorare a gazelor de sist din Romania. Hotararea a fost trimisa spre validare Prefecturii, insa institutia a retrimis-o consilierilor din Pungesti sa o revoce, lucru care nu s-a intamplat.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Companii »


      Setari Cookie-uri