“Anii de boom nu se vor mai intoarce”, spune unul dintre cei mai mari oameni de afaceri din Romania. Inca de la declansarea crizei, in anul 2008, piata constructiilor din Romania si-a inceput declinul ca urmare a blocarii proiectelor noi, in special pe segmentul rezidential, eveniment care a condus la o scadere accentuata in toate sectoarele industriei.

In lipsa unor proiecte solide, unii producatorii de materiale de constructii au suferit in ultimii ani, in timp ce altii au reusit sa gaseasca o “portita” de scapare.
Este aici si cazul AdePlast, companie care in prezent este specializata in productia de adezivi, mortare uscate, polistiren dar si vopsele.
Marcel Barbut (foto), proprietarul AdePlast, este de parere ca anii de crestere de dinainte de 2009 nu se vor mai intoarce, iar in prezent miza producatorilor de materiale pentru constructii ramane pe segmentul de termoizolatie si de infrastructura, singurele ramuri ale constructiilor care sustin piata.
“Daca prin constructii intelegem infrastructura, atunci, evident ca demararea unor proiecte in aceasta zona se va resimti in zona de business. Daca vorbim despre sectorul in care activam noi, atunci deblocarea proiectelor de termoizolatii ar putea sa aiba un impact major asupra pietei. Cele mai multe cladiri au peste 30 de ani de cand nu s-au mai facut imbunatatiri sau reparatii. Mai devreme sau mai tarziu aceste proiecte trebuie deblocate deoarece tara noastra este obligata sa vina solutii concrete in urmatoarea perioada pe asa numita masura “20-20-20” impusa in spatiul european”, a declarat pentru wall-street.ro – antreprenorul roman.

Cum si-ar putea reveni piata

Intrebat de wall-street.ro cum vede o revenire in sectorul constructiilor, Marcel Barbut a precizat ca in primul rand este necesar ca autoritatile sa isi achite datoriile catre firmele din constructii.
“Statul trebuie sa inchida datoriile din anii trecuti catre firmele de constructii pentru a putea incepe noi investitii. Pe de alta parte, autoritatile locale, ar trebui sa inceapa sa stimuleze asociatiile de locatari, prin diverse facilitati, sa inceapa pe cont propriu sa-si reabiliteze blocurile”, a completat omul de afaceri.

Planuri pentru AdePlast

In anii care urmeaza Marcel Barbut isi propune sa atace o noua piata si pune la bataie circa 20 de milioane de euro pentru deschiderea unei fabrici de vata bazaltica.
“Nu exista nicio fabrica de vata bazaltica in Romania. Este o nisa de piata foarte profitabila cu o rentabilitate foarte mare. Planuim ca pana la finalul anului sa demaram constructia fabricii pe actuala platforma de langa Ploiesti si pana la finalul T1 din 2015 vrem sa o punem in functiune. Concurenta este foarte scazuta pe acest segment, fiind in prezent numai trei concurenti, a caror volume vandute sunt inca la un nivel scazut”, a declarat Barbut.
Potrivit reprezentantului companiei, afacerile AdePlast au crescut in primele 10 luni ale anului 2013 la peste 50 de milioane de euro, depasind estimarile anuale de crestere.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri