Un procent de 35,6% dintre romani isi doresc sa se mute definitiv intr-o alta tara, in viitorul apropiat, din cauza saraciei, reiese dintr-un studiu realizat de compania de cercetare de marketing Daedalus. Afla tarile in care acestia vor sa se relocheze.

Romanii ocupa locul al doilea intr-un clasament alcatuit din sapte tari din regiune, in ceea ce priveste dorinta de a se muta intr-o alta tara in viitorul apropiat – dupa sarbi, la acelasi nivel cu bulgarii, dar inaintea unor tari precum Croatia, Turcia, Slovacia sau Cehia, se arata in studiu.

In cazul romanilor, studiul a identificat inclinatii diferite catre emigrare, in functie de profilul respondentilor. Astfel, dorinta de a se stabili intr-o alta tara este semnificativ mai frecventa in randul barbatiilor (40.9%) decat al femeilor (30.6%), in timp ce persoanele cu varsta intre 25 si 34 de ani manifesta aceasta intentie in cea mai mare masura (47.9% fata de 35.6% cat este media).

De asemenea, in randul persoanelor care locuiesc in zona Moldovei, a celor cu un nivel de educatie scazut (cel mult 10 clase), a celor cu un venit personal mai mic (pana in 1.000 lei) sau a muncitorilor intentia de emigrare are o pondere mai mare decat media romanilor intervievati.

“Saracia este de departe cel mai important factor care genereaza intentia de emigrare. Barbatii sunt mai orientati in mod fiziologic catre risc si aventura, asadar mai calificati sa faca primul pas intr-un astfel de demers. Pe de alta parte, suntem tributari unei societati de tip traditional in care barbatul este cel care trebuie sa aduca painea in casa”, a declarat Daniel Enescu, managing partner Daedalus Millward Brown.

Germania este tara in care si-ar dori sa traiasca cei mai multi dintre locuitorii din regiune care au intentia sa emigreze. Romanii si bulgarii care isi doresc sa traiasca in Marea Britanie sunt intr-o proportie semnificativ mai mare decat in cazul altor tari din regiune.

Atunci cand respondentilor din cele 7 tari li s-a cerut sa mentioneze primele trei tari in care si-ar dori sa traiasca, cele mai multe mentiuni le-a primit Germania (38,1%), fiind urmata de Marea Britanie (25,6%) si Statele Unite (24,8%). Alte destinatii preferate sunt Elvetia, Australia sau Canada.

Germania si Marea Britanie sunt primele optiuni pentru romani si bulgari in cazul in care ar alege sa locuiasca intr-o alta tara. De notat ca ponderea romanilor si a bulgarilor care au mentionat Marea Britanie ca destinatie pentru relocare este semnificativ mai mare decat in regiune.

In cazul romanilor, primele cinci tari in care si-ar dori sa emigreze, in functie de numarul de mentiuni, sunt: Germania (40,4%), Marea Britanie (37,1%), Statele unite (28,7%), Italia (19,7%) si Franta (18,5%).

“In ultima perioada pragmatismul a depasit afinitatile culturale sau de limba. Pe de o parte, migratia masiva a romanilor in tarile latine a debalansat optiunile pentru cei care au ramas in tara. Astfel spus, cei cu optiuni pentru Spania, Italia sau Franta au emigrat deja in ultimul deceniu. Pe de alta parte, tarile latine nu mai sunt atat de ofertante din punct de vedere economic sau al oportunitatilor de munca. Astfel se explica de ce Germania si Marea Britanie ocupa locuri fruntase in intentia de emigrare in timp ce o tara precum Spania, in care s-a emigrat masiv in ultima decada, nici macar nu intra intre primele 5 optiuni”, a adaugat Enescu.

In studiu se mai arata ca barbatii romanii care mentioneaza Germania ca loc preferat pentru a locui sunt de doua ori mai numerosi decat romancele (51,5% vs. 26,6%). In schimb, femeile din Romania aleg Franta sau Canada intr-o masura mai mare decat o fac barbatii romani (24,1% vs.11.1% respectiv 25,3% vs 13,1%).

Studiul a fost realizat pe un esantion de 2.306 de respondenti din sapte tari: Romania, Bulgaria, Serbia, Croatia, Turcia, Cehia si Slovacia. Datele au fost culese in luna august 2013, din Panelul Daedalus Online. Esantioanele sunt reprezentative pentru populatia din mediul urban, cu varsta cuprinsa intre 18 si 65 ani, a fiecarei tari.

Sursa foto: Freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri