Romania are potential sa atraga atraga investitii straine, iar managerii locali sunt s-au maturizat si sunt pregatiti sa gestioneze si sa adauge valoare investitiilor straine, a declarat Mona Neagoe, country manager in cadrul firmei de executive search Pedersen & Partners Romania.

Investitiile straine directe in Romania au inregistrat ani consecutivi de scaderi semnificative ca rezultat al crizei globale, nivelul fluxului net al investitiilor directe situandu-se la mai putin de 25% din maximul istoric din 2008. Conform datelor din 2012, acest trend este intr-un punct de curbura, fiind inregistrata prima crestere anuala a investiitilor straine directe nete de la prabusirea acestora la inceputul crizei in 2008.

“Acest context ofera o perspectiva optimista pentru perioada urmatoare. Cu toate ca investitorii sunt inca sceptici din cauza volatilitatii climatului fiscal din Romania, piata a absorbit majoritatea socului si exista mult potential pentru dezvoltare, conditia fiind ca autoritatile sa ofere un mediu de business stabil. Romania a inregistrat progrese vizibile in ultimii 20 de ani. Detinem in continuare un avantaj comparativ in zona, atat din punct de vedere al setului de abilitati tehnice cat si din punct de vedere al asimilarii de bune practici prin expunerea la cultura corporatista occidentala. Managerii romani s-au maturizat semnificativ, capatand experienta in formularea si implementarea atat a strategiilor de crestere aferente perioadelor de boom economic cat si a masurilor de optimizare si restructurare a modelelor de business aplicate in recesiune. Ei sunt acum pregatiti si competenti sa gestioneze si sa adauge valoare investitiilor straine”, afirma Mona Neagoe, country manager Pedersen & Partners Romania.

Afirmatiile Monei Neagoe sunt sustinute de studii recente realizate de Banca Mondiala. Romania are un PIB de 169 miliarde de dolari (sfarsitul lui 2012), cu o crestere inregistrata de 0,4% in 2012 si o prognoza de crestere de 2,5% pentru 2013, si este clasata pe locul 72 in topul statelor in care afacerile se desfasoara cu usurinta (2012).

Inflatia reprezenta o cauza de ingrijorare, cu valori ce depaseau 5%, insa masuri recente luate de Banca Nationala si de guvern au reusit sa stabilizeze ritmul de crestere al preturilor, inflatia fiind in momentul de fata estimata la 1,88% situandu-se comfortabil in jumatatea inferioara a bandei tintite de BNR, centrata la 2,5%.

Rata de impozit pe profit de 16%, una dintre cele mai scazute din Europa, plaseaza Romania intr-o lumina mult mai favorabila fata de multe tari vecine comparabile din punctul de vedere al investitorilor. De asemenea, indexul coruptiei oferit de Transparency International pentru anul 2011 comparativ cu cel pentru 2012 arata cu certitudine o imbunatatire a situatiei Romaniei, consolidand tendintele optimiste de investitii ale tarii.

Majoritatea directorilor generali participanti afirma ca angajarea unor manageri competenti si identificarea unor parteneri de afaceri locali de incredere sunt factori critici de succes pentru investitiile lor pe piete noi” precizeaza Conrad Pramboeck, seful Serviciului de Consultanta in materie de compensatii si beneficii din cadrul Pedersen & Partners si Project Manager-ul acestui studiu.

Multe companii raporteaza ca, in multe tari, este cu siguranta posibila identificarea unor oameni bine educati, cu abilitati tehnice si fluenti in limba engleza. Totusi, este mult mai dificil sa gasesti manageri antreprenoriali si cu o structura verticala, cu un simt al proprietatii si o buna potrivire la cultura de afaceri occidentala.

Costul redus al fortei de munca poate explica investitille straine directe doar pana intr-un anumit punct. “Majoritatea muncitorilor necalificati si calificati castiga inca in tarile emergente cu 50 pana la 80% mai putin fata de nivelul compensatoriu din state Occidentale. Pe de alta parte pachetele salariale pentru cei mai bine platiti executivi si manageri din Brazilia, China, India si Rusia au atins deja nivelurile din Vest” afirma expertul in compensatii Conrad Pramboeck.

Directorii generali ai corporatiilor vizeaza cresterea afacerilor si profituri ridicate in piete mari si stabile politic

Cele mai atractive piete pentru investitiile internationale in 2014 sunt Brazilia, China si India, urmate de Emiratele Arabe Unite, Qatar si Chile. Cresterea afacerilor, profituri sporite si marimea pietei sunt factorii cheie in functie de care directorii generali directioneaza investitiile companiilor catre aceste piete. Subventiile si beneficiile fiscale au doar o anumita relevanta in ceea ce priveste decizia acestora. Coruptia, mediul infractional si instabilitatea politica sunt cele mai mari bariere pentru investitiile straine directe.

Acestea sunt principalele concluzii ale unui studiu global realizat de compania de executive search Pedersen & Partners privind investitiile in 49 de piete de frontiera si in curs de dezvoltare, studiu condus printre 480 de directori generali in 51 de tari. Peste 30% dintre participantii la studiu sunt directori generali in corporatii internationale cu peste 5.000 de angajati.

America Latina, Orientul Mijlociu si Asia

Dintr-o perspectiva globala, statele din America Latina, Orientul Mijlociu si Asia sunt tot mai atractive, in timp ce tarile est europene si africane sunt mai putin susceptibile la a deveni obiectiv de investitii in anul urmator. Totusi, chiar si in regiuni cu un grad inalt de nesiguranta, coruptie si instabilitate politica, cum ar fi Africa, unele statele ofera conditii favorabile de investitii. In timp ce turbulentele politice au alungat din Egipt majoritatea corporatiilor internationale, multe companii au in vedere investitiile in Africa de Sud.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri