In premiera, pretul petrolului a depasit 57 $/baril
Companiile petroliere au toate motivele sa scumpeasca carburantii, chiar si inainte de 1 aprilie. Cresterea accizelor, mult peste nivelul stabilit, si noile recorduri atinse de cotatiiile petrolului vor duce la majorarea substantiala a pretului la benzina si motorina de la 1 aprilie. Surse autorizate din piata avanseaza scumpiri ale carburantilor cu mult peste 2.000 lei/litru la pompa, ca urmare a majorarii accizei. In mod normal, din cauza cresterii pretului petrolului, care in premiera, a depasit, ieri, 57 $/baril, cel mai inalt nivel din istorie, pretul carburantilor ar trebui sa salte cu cateva sute de lei pe litru.

Companiile petroliere prefera insa sa opereze modificari la pretul carburantilor luand in calcul numai influenta accizelor, pe motiv ca scumpirea de la 1 aprilie oricum va "arde" buzunarele soferilor, spun surse autorizate. La Petrom va fi cel mai simplu deoarece are avantajul enorm ca consuma titei intern. Celelalte companii de pe piata romaneasca vor absorbi cresterea pretului petrolului in profit, afirma aceleasi surse. In repetate randuri, specialisii in domeniu au atras atentia asupra faptului ca alte tari au luat masuri de protectie impotriva cresterilor de preturi la petrol pe piata mondiala.

De pilda, in Franta, se percepe un procent de pana in 5% din pretul benzinei care se varsa la bugetul statului si atunci cand apar fluctuatii mari la pretul titeiului, companiile petroliere primesc bani de la buget astfel incat sa nu fie nevoite sa creasca pretul la carburanti, explica petrolistii. Desi au estimat cu cat vor creste preturile din cauza accizelor, companiile petroliere inca lucreaza la noile preturi valabile de la 1 aprilie. Este de asteptat ca unele societati sa modifice preturile si saptamana viitoare, asa cum procedeaza de mai bine de o luna si jumatate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri