Fondul Proprietatea (FP) are din nou un reprezentant in Consiliul de Administratie al Nuclearelectrica (SNN), la opt luni dupa o AGA in care reprezentantul Fondului nu a mai fost numit de actionari in conducerea administrativa a producatorului de energie.

Actionarii Nuclearelectrica au reconfirmat luni sase din cei sapte membri ai Consiliului de Administratie si l-au revocat din postul de membru CA pe directorul general al EnergoNuclear Dragos Paul Popescu, potrivit unui comunicat transmis, marti, Bursei de Valor Bucuresti. Din vechiul CA au fost reconfirmati Daniela Lulache (directorul general al Nuclearelectrica), Ionel Bucur (directorul centralei de la Cernavoda), Alexandru Alexe (director general adjunct la Departamentul pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei), Carmen Radu (fost presedinte al Eximbank), Dan Popescu (secretar general al Agentiei Nucleare si pentru Deseuri Radioactive) si Alexandru Sandulescu (presedinte CA), informeaza Mediafax.

Fosta componenta a Consiliului de Administratie a fost stabilita intr-o AGA din luna aprilie, cand compania nu era listata, in baza legislatiei privind guvernanta corporativa, aproape toti provenind din sistemul de stat. In AGA respectiva, reprezentantul de pana atunci al Fondului Proprietatea in CA, Dan Valentin Gheorghe, nu a mai fost ales administrator. Actionarii Nuclearelectrica l-au inlocuit in CA, luni, pe Dragos Paul Popescu cu Sebastian Gabriel Tcaciuc, propus de Fondul Proprietatea. Tcaciuc este director de investitii la Advent International, unde activeaza din 2005.

FP detine 9,72% din actiunile Nuclearelectrica si a solicitat, la inceputul lunii decembrie, completarea ordinii de zi a AGA de luni cu alegerea administratorilor prin metoda votului cumulativ. Aceasta metoda de vot permite actionarilor minoritari intr-o companie listata sa poata pune macar un membru in CA. Nuclearelectrica a anuntat, luni, ca Enel (Italia) si ArcelorMittal au decis sa paraseasca proiectul de peste 6 miliarde euro al constructiei reactoarelor nucleare 3 si 4 de la centrala din Cernavoda (CNE), astfel ca statul, prin Nuclearelectrica, ramane unicul actionar implicat in acest proiect.

Nuclearelectrica trebuie sa plateasca 18 milioane de lei (4 milioane euro) pentru actiunile detinute de Enel si ArcelorMittal la EnergoNuclear, compania mixta infiintata pentru constructia reactoarelor 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda. Nuclearelectrica are obligatia sa cumpere actiunile celor doua companii in EnergoNuclear in termen de 30 zile de la primirea notificarilor, la un pret egal cu 80% din valoarea nominala a actiunilor.

In luna noimbrie, conducerea Nuclearelectrica a semnat cu presedintele companiei China General Nuclear Power Corporation o scrisoare de intentie pentru colaborare. Potrivit Nuclearelectrica, compania din China a solicitat, ca o conditie pentru participarea la investitie, implicarea autoritatilor romane in proiect. Compania canadiana Candu Energy, producatorul celor doua reactoare nucleare de la Cernavoda, a anuntat ca este pregatita sa livreze doua noi unitati in Romania, dupa ce Nuclearelectrica si China General Nuclear Power Group au semnat o scrisoare de intentie in acest sens.
Nuclearelectrica are doua reactoare nucleare in functiune cu care acopera aproximativ 20% din consumul anual de energie, potrivit datelor de pe site-ul companiei.

Statul controleala, prin Departamentul pentru Energie, un pachet de actiuni reprezentand 81,27% din capitalul social al Nuclearelectrica. Actiunile Nuclearelectrica au fost listate la Bursa de la Bucuresti in luna noiembrie, iar cel mai recent transfer cu aceste titluri a fost realizat vineri, cand pretul a crescut cu 0,89%, la 11,3 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera a companiei este de 3,184 miliarde lei (711,4 milioane euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri