Ritmul scazut al lucrarilor de infrastructura din 2013 a incurcat planurile grupului HeidelbergCement pe plan local, volumele vandute de companie inregistrand o contractie de 14%, potrivit unei informari a companiei.

„Ritmul scazut al lucrarilor de infrastructura din 2013, precum si scaderea nivelului investitiilor straine directe au dus la o scadere a vanzarilor de ciment vrac. De asemenea, scaderea puterii de cumparare a populatiei a dus la o scadere a vanzarilor pe segmentul cimentului la saci. In ceea ce priveste Carpatcement, toti acesti factori au influentat vanzarile, care au scazut cu aproximativ 14% comparativ cu 2012. Practic, volumele au scazut aproape la nivelul anului 2005, cu mult sub volumele anilor 2006 - 2008, ani care au fost marcati de aderarea la Uniunea Europeana si de „boom-ul“ in industria constructiilor“, au declarat oficialii CarpatCement.

„Indiferent de dificultatile pietei interne, de care am tinut cont, am urmarit mereu sa ne dezvoltam prezenta in Romania pe termen lung. De aceea, chiar daca a trebuit uneori sa ne restrangem unele activitati, investitiile au ramas pe primul loc, atat la nivelul cresterii business-ului, cat si la nivelul dezvoltarii durabile, in acord cu societatea si mediul inconjurator. Vrem sa evidentiem mai ales investitiile pe care le-am facut pe timp de criza, in anii 2008-2009, atunci cand am investit aproximativ 100 de milioane de euro in cresterea capacitatii noastre de productie, care astfel a ajuns la aproximativ 7,15 milioane de tone pe an“, a declarat Florian Aldea, presedinte si director general al Carpatcement Holding.

An nou, provocari noi: ce planuri are grupul in 2014

Pentru Carpatcement, anul 2014 aduce provocari similare ca si in 2013.

„Cresterile de taxe anuntate de Guvern (redevente, impozitul pe cladiri speciale si celelalte taxe care au fost deja incluse in noul cod fiscal) se vor reflecta in costurile de productie ale companiei. La acestea se adauga si o crestere a costurilor de distributie, avand in vedere cresterea potentiala a accizelor la combustibili.
Consideram ca aceasta crestere de taxe si impozite va avea ca impact direct o crestere in lant a preturilor, de la bunurile de larg consum la cele de folosinta indelungata. In aceste conditii estimam ca bugetele alocate pentru constructii noi, reparatii sau chiar renovari vor fi sensibil reduse. De asemenea, in 2013 ne-am confruntat cu multe situatii in care clientii traditionali, din cauza conditiilor de piata, au ajuns in insolventa. Din relatia cu clientii nostri observam ca nu asistam nici la o relaxare a conditiilor de creditare din partea bancilor“, a mai declarat domnul Florian Aldea.

Cu toate acestea, Carpatcement Holding intentioneaza ca in acest an sa isi continue investitiile, in speranta repornirii lucrarilor de infrastructura si a sectorului rezidential, care pot avea un impact pozitiv semnificativ asupra pietei de constructii si, implicit, asupra pietei cimentului. Investitiile pentru acest an se ridica la aproximativ 15 milioane de euro si vor merge in special in eficientizarea energetica, cresterea performantei costurilor de productie, investitii de mediu si in dezvoltarea personalului.

O piata care isi poate reveni

Piata de constructii cat si piata cimentului se vor relansa, crede Florian Aldea CEO-ul Carpatcement, unul dintre cei mai mari producatori de materiale pentru constructii din Romania, iar acest lucru se va materializa de indata ce investitorii vor simti ca gradul de predictibilitate si stabilitatea macroeconomica si legislativa se vor imbunatati, iar sursele de finantare vor deveni atractive.
„Demararea investitiilor in constructii este strans legata de nivelul de incredere si sursele de finantare. Sunt putine proiecte bancabile, iar creditele sunt aproape prohibitive. Desi proiectul „prima casa” a fost initial unul bun, in prezent sunt putini care se pot califica datorita veniturilor mici in special ale celor tineri”, a declarat pentru wall-street.ro - seful Carpatcement.
El apreciaza ca lucrarile sustinute cu fonduri europene, parteneriatele de tip public-privat si atragerea investitorilor straini sunt forme sigure pentru dezvoltarea industriei – cu atat mai mult cu cat nevoia de dezvoltare in cazul tarii noastre este intr-adevar crescuta.
“Speram de asemenea ca proiectele de autostrazi recent anuntate de Guvern vor demara, astfel incat sa contribuie la dezvoltarea locala si regionala si in final la o crestere economica sustenabila. Repornirea lucrarilor de infrastructura poate avea un impact pozitiv semnificativ asupra pietei de constructii si implicit asupra pietei cimentului. In acelasi timp, sustinerea cresterii din domeniul constructiilor rezidentiale poate contribui ca si pana acum la stabilitatea pietei”, a completat acesta.
Reprezentantul Carpatcement a punctat ca autoritatile trebuie sa creeze un mediu economic propice.
“Este nevoie de legi mai simple, stablitate legislativa, predictibilitate, reducerea numarului de taxe si simplificarea sistemului, mai ales in contextul in care peste noapte apar noi taxe la nivel local. O alta masura ar fi reducerea nivelului de taxe si impozite, care sa permita natural extinderea colectarii de la cat mai multi operatori economici si cresterea gradului de colectare la buget”, a mai declarat Aldea.
O alta realitate a pietei de constructii este aceea a scaderii puterii de cumparare a populatiei, a nivelului investitiilor straine directe, a ritmului de derulare a lucrarilor de infrastructura si a proiectelor rezidentiale sunt cateva din provocarile anului care urmeaza.

De asemenea, numarul mare de insolvente in randul companiilor de constructii, generat de ritmul scazut al incasarilor pentru lucrarile efectuate, va fi o provocare si pentru companiile din domeniul productiei de ciment, in contextul in care bancile acorda din ce in ce mai greu Scrisori de Garantii Bancare, a mai spus seful Carpatcement

„Suntem in continuare optimisti, intrucat avem mult de construit impreuna pentru a ajunge la standardul European, pe care cu totii ni-l dorim”, a conchis acesta.

Afacerile Carpatcement la nivel local s-au ridicat in 2012 la 180 de milioane de euro si un profit de 34 de milioane de euro.

Pe piata locala de ciment Carpatcement concureaza cu elvetienii de la Holcim si cu francezii de la Lafarge.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri