Un numar de 13 companii au primit anul trecut infuzii de capital de peste 50 de milioane de euro de la actionarii straini, in total peste 1 miliard de euro, acestea activand in domeniul energiei, retail, industria lemnului, sectorul financiar, auto, media si in industria petroliera, potrivit ONRC.

Cea mai mare majorare de capital din 2013 a fost realizata de retailerul francez Auchan, de circa 140 de milioane de euro. Majorarea a fost realizata in doua transe, cea mai mare infuzie, in valoarea de 108,5 milioane de euro fiind realizata in luna octombrie. La aceste doua infuzii se adauga si una de 39 de milioane de euro realizata la compania Real Hypermarket, care opereaza cele 20 de hipermarketuri preluate de grupul francez de la Real la sfarsitul anului 2012, relateaza Mediafax.
Volksbank, cu o infuzie de 120 de milioane de euro de la banca-mama din Austris, a beneficiat insa de cea mai mare majorare de capital, intr-o singura transa din anul trecut. Pe locul doi se afla Enel Green Power Romania, divizia de energie regenerabila a grupului italian de utilitati Enel, a carei capital a fost majorat cu 113,4 milioane de euro.
Producatorul de amortizoare cu gaz Stabilus Romania, a primit de la grupul german Stabilus, o injectie de capital de 87,3 milioane de euro chiar in ultima luna a anului trecut.
Un aport de 110 milioane de euro, in doua transe, a fost adus la capitalul Petrofac Solutions & Facilities Support, subsi¬diara din Ro¬ma¬nia a companiei britanice Petrofac, furnizor de servicii pentru industria pro¬duc¬tiei de hidrocarburi. In prima faza, capitalul Petrofac a fost majorat cu 82 milioane de euro, iar in decembrie actionarii au mai adus un aport de 28,2 milioane de euro.
In domeniul auto, o alta majorare de capital semnificativa a fost realizata tot in decembrie, de grupul german Continental Automotive Systems, de 77,4 milioane de euro.
Cel mai important aport de capital din asi¬gurari este cel al grupului american MetLife, care au adus 75 milioane de euro pentru a sustine compania Aviva Asigurari de Viata, pe care a preluat-o anul trecut.
Si furnizorul canadian de componente pentru echipamente electronice Celestica, proprietarul unei fabrici in judetul Bihor, a primit in noiembrie 70 de milioane de euro de la actionari.
Companiile farmaceutice au fost capitalizate si ele in 2013, cea mai mare suma fiind adusa de actionarii britanici, la capitalul companiei GlaxoSmithKline, respectiv 66,8 milioane de euro, operatiune realizata, de asemenea, in decembrie.
Dogan Media (66,2 milioane de euro), E.On Romania (66,1 milioane de euro), Lufkin Industries (56,1 milioane de euro) si Kasatamonu Romania (53,5 milioane de euro) se numara si ele printre companiile care au primit anul trecut infuzii de capital de peste 50 de milioane de euro.
Majorarile de capital realizate la cele 13 companii reprezinta mai mult de jumatate din nivelul investitiilor straine directe atrase de Romania in primele zece luni ale anului trecut, care au totalizat, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, 1,82 miliarde de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri