Luminita Ghildus, general manager al Goldart-Ghildush, a declarat, marti, ca 2013 a fost "un an greu, dar cu cateva varfuri". La licitatiile casei a fost consemnata si cea mai importanta adjudecare a anului trecut - o lucrare semnata de Stefan Luchian, vanduta cu 300.000 de euro, scrie Mediafax.

Casa de licitatii Goldart-Ghildush din Capitala a organizat, marti, la noul sediu, o conferinta de presa in care au fost prezentate proiectele casei pentru anul 2014, incepand cu prima licitatie, ce va avea loc pe 27 ianuarie, dedicata Zilei Unirii. La conferinta de presa au participat Alexandru Ghildus, presedintele de onoare, Luminita Ghildus, general manager, Marian Constantin, istoric, si Mihnea Ghildus, fondator Dizainar.

Pe langa licitatiile de arta, Goldart va continua sa ofere publicului intalniri culturale, lansari de carte, concerte si spectacole, prezentari turistice si educationale, dar si prezentari ale creatiei romanesti din alte domenii. De asemenea, Alexandru Ghildus a precizat in timpul conferintei ca, anul acesta, va fi reluata o initiativa privind arta contemporana, "Marturia artistica". "«Marturia artistica» este o secventa de film, cinci minute, (...) interviu cu artistul care povesteste despre crearea unei lucrari din licitatie. (...) Aceasta formula ne-a ajutat in vanzare", a explicat acesta.

Potrivit Luminitei Ghildus, rapoartele anuale prezentate pana acum de institutiile specializate in monitorizarea pietei de arta se refera la vanzarile de arta contemporana. Artprice, de exemplu, defineste arta contemporana ca fiind acea opera creata de un artist nascut dupa 1945. Din acest punct de vedere, piata mondiala se imparte in patru jucatori mari: Statele Unite ale Americii reprezinta 33,72% din piata, China, 33,70%, urmata de Regatul Unit al Marii Britanii, cu 21,10%, si de Franta, cu 2,79%, Germania, Suedia, Qatar, Turcia, Taiwan, fiecare cu mult mai putin decat cea de-a patra clasata.

"Am constatat ca interesul pentru arta contemporana este mic, este sporadic si este influentat foarte mult de confirmarile pe care artistii nostri contemporani le obtin in strainatate. S-a vandut un artist cu pret mare la Paris sau la Londra, atunci il cautam si la noi si cumparam - nu chiar la pretul acela de la Londra - artist care a creat si a muncit in Romania", a declarat Luminita Ghildus.

"Din 2008 pana in 2013, de cand existam ca si Casa de licitatii Goldart, am vandut in licitatiile noastre aproximativ 5.000 de lucrari de arta plastica, inclusiv contemporani, dar numarul lucrarilor de arta contemporana este totusi mic. Am vandut prin Galeria de arta de la Hilton, din 1997 pana 2012, cand am desfiintat-o, peste 10.000 de lucrari de arta contemporana, majoritatea acestora au plecat in strainatate. Majoritatea clientilor din Galeria de Arta Goldart de la Hilton erau straini si cumparau nu pentru nume, ci pentru ca le placeau acele lucrari", a declarat Luminita Ghildus.

Pe de alta parte, aceasta a spus ca 2013 a fost un an greu, Goldart inregistrand o "usoara" crestere de 10% a vanzarilor fata de anul 2012. "Am vandut 640 de lucrari de arta plastica, dintre care am consemnat cea mai importanta adjudecare de pe piata de arta din Romania, respectiv lucrarea «Doua fete», de Stefan Luchian, care s-a adjudecat pentru suma 300.000 de euro", a precizat aceasta.

In topul lucrarilor vandute in licitatiile Goldart in 2013 se afla Gheorghe Petrascu, cu doua tablouri, "Dormind" (46.000 de euro) si "Natura statica cu peste" (40.000 de euro), dar si "Nud", de Nicolae Tonitza, adjudecat cu 40.000 euro, si "Flori in vas albastru", de Theodor Pallady, vandut cu 32.000 euro.

Samuel Mutzner este artistul pentru care Casa Goldart-Ghildush detine suprematia in materie de preturi - lucrarile vandute, cea mai mare parte provenite din familie, au inregistrat preturi de 35.000 de euro ("In gradina"), 30.000 euro ("Peisaj cu balta"), cu 32.000 de euro ("Pe veranda").

"Nu au lipsit din autorii vanduti de noi cu preturi importante Tonitza (Nicolae, n.r.). (...). S-au vandut in crestere, in foarte mare crestere, lucrarile Rudolf Schweitzer Cumpana, o lucrare a acestuia am vandut-o intr-o licitatie cu suma de 28.000 de euro, spre exemplificare, in licitatie era si un Pallady, care s-a vandul cu 25.000 de euro", a mai explicat aceasta.

Luminita Ghildus a completat ca anul 2013 a fost un an greu, "dar cu cateva varfuri". "Noi am avut 17 lucrari cu preturi ce au depasit 15.000 de euro, restul de 623 fiind cuprinse cu preturi intre cateva sute si 14.000 de euro, in general depasesc media de 2.000 - 3.000 de euro", a mai spus aceasta.

"Preturile pentru artisti s-au mentinut, pe alocuri chiar au crescut, altii au inregistrat cresteri spectaculoase, precum (Stefan, n.r.) Luchian, Rudolf Schweitzer Cumpana, Gheorghe Petrascu, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza, sau cresteri mai mici sau mai mari in functie de calitatea lucrarii a inregistrat Octav Bancila. Nu s-au mai vandut lucrarile frumoase, dar nesemnate sau atribuite, in 2008, spre exemplu, vandusem 53 de lucrari atribuite sau nesemnate calitatilor lor artistice. Colectionarii au devenit mult mai selectivi si criteriile lor nu se mai bazeaza doar pe calitatea operi, ci si pe evaluarea randamentului operei. Nu se mai cumpara o opera numai pentru calitatile ei, ci se cumpara si ca investitie", a mai precizat aceasta.

Citeste si:

    Luminita Ghildus a subliniat ca, in cazul artistilor romani interbelici, cota nu a scazut, ci s-a mentinut, pe alocuri aceasta chiar a crescut, adaugand ca arta ramane o valoare sigura de investitii.
    Totodata, Goldart va colabora cu Dizainar, magazinul-concept dedicat in exclusivitate designului romanesc de produs, din luna februarie.

    "La Dizainar promovam doua tipuri de design. Primul tip (...) este vorba despre design industrial, realizat pentru productia in serie. Al doilea tip il putem numi design unicat si este vorba despre prototipuri, serii mici, capete de serie, machete, unicat, obiecte semnate", a declarat Mihnea Ghildus, fondatorul Dizainar, care a mai explicat ca, in unele tari, "designul este uneori mai bine cotat ca arta".

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Companii »


    Setari Cookie-uri