Hotararea care aproba memorandumul convenit cu Rompetrol a fost adoptata in sedinta de miercuri a Guvernului, au declarat surse oficiale, informeaza Mediafax.

Premierul Victor Ponta a anuntat anterior ca hotararea care aproba memorandumul convenit cu Rompetrol este finalizata, pe baza observatiilor primite de la ministerele Finantelor si Justitiei, si va fi aprobata, miercuri, de Guvern.

"Vreau sa dam un semnal foarte clar ca vrem sa salvam investitiile in Romania, chiar si cand acestea sunt victime ale bataliilor politice, sa salvam locurile de munca si ca, pentru Guvernul acesta, cei care investesc bani in Romania, care platesc taxe si creeaza locuri de munca sunt parteneri. Nu cred ca e nimic rau sa spun asta, toti cei care investesc bani, care platesc taxe corect si fac locuri de munca trebuie sprijiniti de catre acest Guvern, indiferent ca e vorba de cea mai mare companie din Romania sau de cea mai mica. Acesta este mesajul pe care vreau sa-l dam prin decizia de astazi", a spus Ponta in sedinta de guvern, in fata presei.

Saptamana trecuta, surse guvernamentale au declarat ca hotararea care aproba memorandumul convenit cu Rompetrol a fost inclusa pe agenda sedintei de atunci a Guvernului, dar Executivul a amanat aprobarea hotararii pentru o sedinta viitoare.

Consilierul premierului pe probleme de strategii guvernamentale, Mirel Palada, a sustinut ca acest subiect nu a fost discutat atunci de Guvern, dar premierul Victor Ponta a declarat ulterior ca hotararea care aproba memorandumul convenit cu Rompetrol a fost discutata, de fapt, atunci, de Guvern, in prima lectura, si urmeaza sa fie adoptata in aceasta saptamana.

Potrivit memorandumului, statul va incasa 200 milioane dolari prin rascumpararea de catre compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan a unui pachet de 26,69% din actiunile Rompetrol Rafinare.
De asemenea, KazMunaiGaz, actionarul majoritar al Rompetrol, promite sa infiinteze un fond care va investi in proiecte din domeniul energetic.

Premierul Victor Ponta i-a cerut saptamana trecuta ministrului delegat pentru Energie, Constantin Nita, sa pregateasca, impreuna cu Ministerul Justitiei, un proiect de act normativ prin care Guvernul sa aprobe memorandumul cu Rompetrol, spunand ca vrea sa salveze compania si imaginea tarii fata de investitori.

In luna noiembrie, legea de aprobare a memorandumului de intelegere intre statul roman si Rompetrol, in legatura cu care presedintele Traian Basescu a formulat o sesizare la Curtea Constitutionala, a fost declarata neconstitutionala. Basescu a aratat ca Presedintia nu a atacat pe fond memorandumul si, ca atare, el a ramas in vigoare, aratand ca premierul Victor Ponta va trebui sa si-l asume prin hotarare de guvern, "daca simte nevoia". Cu activitati de rafinare, petrochimie, retail, trading, explorare, productie si servicii industriale, grupul Rompetrol este prezent in 12 tari si are peste 7.000 de angajati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »


Setari Cookie-uri