Profitul grupului Gazprom a scazut cu 10,8% in trimestrul al treilea, la 276 miliarde ruble (5,9 miliarde euro), din cauza costurilor operationale si declinului castigului din activitati financiare, in timp ce castigul la noua luni a urcat cu 3,8%, la 858,8 miliarde ruble (18,5 miliarde euro), scrie Mediafax.

Scaderea profitului net vine la numai doua luni dupa ce grupul a imbunatatit estimarea privind profitul pentru intregul an 2013. Gazprom are si alte operatiuni decat cele de productie si export de gaze naturale, inclusiv Gazprombank.

Veniturile totale ale grupului, detinut de stat, au crescut in trimestrul al treilea cu 7,4% fata de perioada similara a anterior, la 1.200 miliarde de ruble (25,86 miliarde de euro). La noua luni, veniturile au avansat cu 12,5%, la 3.772 miliarde de ruble (81,3 miliarde de euro).

Grupul a livrat pe piata europeana 126,8 miliarde de metri cubi in primele noua luni ale anului trecut, cu 14% mai mult fata de 111,4 miliarde de metri cubi in intervalul similar din 2012. Vanzarile totale au scazut cu mai putin de 1% in intervalul analizat, la 339,8 miliarde de metri cubi, ca urmare a cererii mai reduse in Rusia si fostele state sovietice.

Declinul profitului in trimestrul al treilea evidentiaza presiunile in crestere cu care se confrunta Gazprom, in contextul piedicilor din partea autoritatilor de reglementare din Europa, cea mai importanta piata a grupului, noteaza Financial Times.

Oficiali ai guvernului rus urmeaza sa se intalneasca, joi, la Bruxelles cu reprezentanti ai UE pentru a pregati viitoare discutii referitoare la o ancheta antirust a UE vizand practicile Gazprom in privinta preturilor. Moscova vrea sa incheia amiabil disputa, inainte de inceperea formala a procedurilor Comisiei Europene impotriva Gazprom, in luna mai.

Autoritatile europene au transmis, de asemenea, Gazprom ca trebuie sa renegocieze contractele semnate cu mai multe state UE pentru constructia gazoductului South Stream, astfel incat noile intelegeri sa respecte reglementarile europene.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri