Actionarii Fondului Proprietatea (FP) au aprobat luni reducerea capitalului social cu 676,9 milioane lei, la 12,861 miliarde lei, si distribuirea banilor catre actionari, prin diminuarea valorii nominale a actiunilor de la un leu la 0,95 lei, potrivit unor surse din piata prezente la AGA, potrivit Mediafax.

Totodata, actionarii au fost de acord cu modificarea statutului prin reducerea cvorumului pentru adoptarea deciziilor legate de reducerea capitalului la cel putin 25% din drepturile de vot la prima convocare si minim 20% la a doua convocare.

In prezent, pentru validitatea deliberarilor adunarii generale extraordinare a actionarilor pentru adoptarea unei hotarari privind majorarea capitalului social, reducerea capitalului social, dizolvarea anticipata a Fondului Proprietatea, efectuate in conditiile legii, este necesara atat la prima, cat si la a doua convocare prezenta actionarilor care sa reprezinte cel putin 50% din numarul total al drepturilor de vot.

Administratorul a mentinut insa cvorumul minim necesar la 50% pentru AGEA privind majorarea capitalului social si dizolvarea anticipata a Fondului, efectuata in conditiile legii. La AGA de luni au fost prezenti actionari care detin 52,88% din FP.

Decizia de reducere a capitalului a fost adoptata cu 93,92% din voturile celor prezenti, insa operatiunea va trebui aprobata si de ASF.

Managerul FP, Greg Konieczny, le-a spus actionarilor ca nu trebuie platit impozit pentru banii pe care ii vor primi si ca Fondul va incerca sa obtina o pozitie oficiala de la autoritati in ceea ce priveste acest subiect.
Reprezentantii FP au invocat o prevedere din codul fiscal, potrivit careia distributiile de bani nu sunt asimilate dividendelor, astfel ca nu se plateste impozit.

Konieczny a mentionat ca Fondul nu poate incepe al treilea program de rascumparare de actiuni, intrucat FP a ajuns la limita maxima legala de actiuni pe care o companie poate sa o detina din capital, respectiv 10%.
"Pentru a incepe al treilea program de rascumparare asteptam aprobarea reglementatorului, pentru a anula o parte din actiunile rascumparate. Speram ca in aceasta saptamana sa primim aprobarea", a spus managerul FP.
Konieczny a mai spus ca in luna martie Fondul urmeaza sa prezinte detalii privind listarea secundara. La AGA din noiembrie, administratorul a spus ca in primul trimestru din acst an va face o noua propunere privind piata pe care sa fie cotate actiunile Fondului, printre bursele vizate fiind bursa de la Londra sau New York.

Totodata, managerul Fondului le-a raspuns actionarilor ca administratorul va prezenta actionarilor si o propunere de dividende care ar urma sa fie distribuit din profitul de anul trecut, urmand ca actionarii sa decida daca vor dividende sau ca banii sa fie pastrati pentru programul de rascumparare.

Actionarii au reaprobat toate deciziile AGEA incepand din 6 septembrie 2010. Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, infiintata in 2005 pentru despagubirea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucuresti in ianuarie 2011.

Actiunile FP au inchis sesiunea de vineri la un pret de 0,8155 lei, iar la aceasta cotatie, capitalizarea companiei este de 11,236 miliarde lei (2,49 miliarde euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri