Conform unui studiu realizat la inceputul anului, aproximativ 80% dintre romani citesc cu atentie eticheta produselor alimentare si continutul de E-uri. Procentul creste chiar la 84% in cazul parintilor cu copii minori, dar pentru 9 din 10 acestea sunt greu de inteles.

In plus, numai 14% dintre respondenti cunosc diferenta intre tipurile de E-uri prezente in alimentele de la raft. In acest context, 1 din 2 respondenti afirma ca un element vizual ca o stampila sau marca l-ar ajuta in identificarea alimentelor mai sanatoase, in timp ce aproximativ 25% au indicat ca un scris mai mare ar simplifica citirea etichetei. Mai mult, 69% ar avea incredere intr-o institutie specializata, independenta, care sa ofere ajutor in intelegerea informatiilor de pe etichetele alimentare.

Stampila CEFF de pe ambalajul produselor certifica faptul ca nu contin niciun aditiv dintr-o lista de 70 de substante grupate in conservanti, coloranti artificiali, indulcitori si glutamati, care fac obiectul unor controverse la nivelul expertilor, desi sunt acceptati de Uniunea Europeana. In total, exista 320 de aditivi acceptati de UE.

In prezent, CEFF este prezenta in Cehia, Slovacia si Polonia, Romania fiind a patra tara in care este lansat acest proiect. Planurile vizeaza introducerea acestei stampile in alte zece tari pana in 2017, urmatoarele pe lista fiind Ungaria si Suedia.

Daniela Niculescu

“CEFF Certified E-friendly Food sau Alimente fara chimicale inutile, vine in Romania tocmai ca un astfel de ghid de filtrare care ajuta consumatorul sa aleaga produsele care nu contin aditivi controversati sau cu un potential periculos, fara a mai citi eticheta. Vizam companii din domeniul alimentar de dimensiuni medii. Pana acum am stabilit contacte cu 200 de companii si suntem in discuti avansate cu 10-20 de firme”, a declarat Daniela Niculescu, director general CEFF Romania.

Aceasta sustine ca pana la finalul lunii vor aparea la raft si primele alimente cu stampila CEFF. Costul standard pentru obtinerea unei certificari este de circa 300 de euro per produs, potrivit Danielei Niculescu.

Citeste si:

Oficialul a mai precizat ca aceasta modificare adusa ambalajului nu va fi reflectata in pretul final al produsului, acesta ramanand neschimbat.

Pentru a obtine certificarea CEFF, producatorii trec printr-un un flux de evaluare ce include verificarea ingredientelor listate si continutul de aditivi, documentele de conformitate, fise tehnologice. Testarile sunt coordonate si supervizate cu sprijinul Institutului de Cercetare si Dezvoltare pentru Bio-Resurse Alimentare. Produsele certificate pot imprima pe ambalaj stampila CEFF timp de un an, insa testele sunt efectuate trimestrial.

Eticheta, momentul adevarului?

Conform unui studiu realizat de Ivox.ro, 74% dintre respondent iau in calcul efectul daunator al aditivilor alimentari atunci cand vine vorba de achizitie. 50% dintre respondenti sunt dispusi sa renunte la un produs daca lista de ingrediente ridica suspiciuni, insa numai 14% dintre respondenti cunosc si pot face diferenta intre tipurile de E-uri, putand astfel sa evalueze impactul lor. Dintre alimente, romanii acorda in primul rand atentie etichetei produselor semipreparate si mezelurilor. Astfel, 78% dintre ei declara ca aceste produse necesita cea mai mare atentie cand sunt selecte la raft.

Mai mult, aproape 35% au declarat ca iau in considerare lucrurile negative pe care le aud despre anumite marci sau tipuri de produse. 67% dintre respondenti considera ca marcile ce atesta calitatea sunt importante, iar cetatenii recunosc din ce in ce mai multe astfel de marci, conform unui studiu Eurobarometru realizat in 2012.

In plus, 41% dintre respondentii la studiu cauta pe Internet informatii cu privire la alimentatia sanatoasa, alimente de evitat sau urmaresc specialistii nutritionisti. Mai mult de un sfert dintre cei chestionati au declarat ca au renuntat la un produs de pe lista de cumparaturi la recomandarea nutritionistului. Si totusi, pentru 26% dintre respondenti, aprecierea personala pe care o au fata de produs este de multe ori decisiva in favoarea alegerii unui aliment nerecomandat de sursele de incredere. Cel mai important criteriu declarat de achizitie a produselor alimentare este preferinta familiei (47%), urmat de continutul de aditivi (25%) si de informatiile nutritionale (17%). La nivel european, brandul are o influenta mai mare, 47% dintre respondenti declarand ca este important, conform aceluiasi studiu.

Ne uitam la pret si nu la eticheta

Potrivit lui Sorin Mierlea, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania (A.N.P.C.P.P.S.), consumatorul roman se uita in continuare la pretul produsului inainte de a studia eticheta.

“Cetatenii se uita in special la pret si nu la eticheta. Daca o fac totusi urmaresc in principal data de expirare a produsului respectiv si mai putin ce contine, ce valori nutritive are. Cu toate acestea, atunci cand apar probleme ei nu sesizeaza autoritatile ceea ce face ca in top 10 reclamatii nu se regasesc cele privind produsele alimentare”, explica Mierlea.

La randul sau, Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane, sustine ca exista in multe cazuri probleme de etichetare in sectorul alimentar.

“Deseori nu sunt mentionate corect E-urile pe care un anumit produs le contine, iar etichetarea este facuta gresit. Este nevoie de un control mai exigent, nu ne putem baza pe buna credinta”, spune Hancu.

Sursa foto: Retail. Shutterstock.com