Cemacon SA (CEON), al treilea cel mai mare producator de blocuri ceramice (caramizi) din Romania, a inregistrat in 2013 o crestere cu 38% a cifrei de afaceri fata de anul precedent, la aproape 11 milioane de euro, conform calculelor wall-street.ro.

Vanzarile cantitative au crescut cu 35%, iar profitabilitatea operationala s-a ridicat la 19%, in timp ce compania si-a adjudecat 16% din piata de caramida la nivel national, atingandu-si obiectivul propus la inceputul anului trecut.
Cifra de afaceri a Cemacon a continuat in 2013 o crestere sustinuta; raportat la 2009, cifra de afaceri Cemacon a crescut cu 107%. In acelasi interval, piata de caramida a scazut cu 34%. Cemacon a incheiat anul 2013 cu o cifra de afaceri de peste 48 milioane de lei.

“Anul 2013 a insemnat pentru Cemacon incheierea unui ciclu de redresare a afacerii si trecerea intr-o noua etapa de dezvoltare. Restructurarea operationala, inceputa in 2011, a fost completata cu succes de cea financiara, odata cu restructurarea creditelor bancare, rezultand o companie stabila si puternica. La inceputul anului ne-am stabilit obiective ambitioase de crestere, pe care am reusit sa le indeplinim, fie ca vorbim de rezultatele financiare sau de cele comerciale. Am crescut datorita unei noi imagini de brand noua si printr-o strategie comerciala prin care am valorificat piete si canale de vanzare noi. Acestea ne-au permis sa crestem cu 35% volumele vandute fara sa afectam pretul, si, astfel, sa ne atingem obiectivul de profitabilitate asumat la inceputul anului”, a declarat Liviu Stoleru, director general si presedinte al Consiliului de Administratie al Cemacon.



Cresterea Cemacon s-a bazat pe consolidarea pozitiei pe piata din Transilvania, extinderea ariei de distributie, noua gama de produse Evoceramic si pe contributia centrelor proprii de vanzare.
“Fabrica de la Recea, din judetul Zalau, a functionat 11 luni din 12 in 2013, un record de la darea in functiune, capacitatea de productie fiind utilizata in proportie de 88%. Pentru ca volumele de vanzari au depasit productia, stocurile companiei s-au redus, iar veniturile operationale au permis autofinantarea”, a completat seful Cemacon.
In contextul diminuarii stocurilor, profitul operational, EBITDA, se situeaza la 9,3 milioane lei, cu o rata de 19%, care mentine compania in topul jucatorilor din sector.

Rezultatul financiar din 2013 ramane unul negativ

Rezultatul financiar din 2013 ramane insa negativ, sub influenta costurilor cu dobanzile aferente pachetului de credite de peste 26 de milioane euro contractat de companie inainte de 2010, completate de diferentele negative de curs valutar.

Pe fondul performantei operationale, in noiembrie 2013, Cemacon, principalii sai actionari si Banca Comerciala Romana, au incheiat un acord de principiu pentru restructurarea creditelor. Acesta presupune un set de actiuni, care se vor implementa in perioada urmatoare si care vor conduce la o echilibrare si din punct de vedere financiar a Cemacon. La incheierea procesului de restructurare a creditului, compania va avea o datorie sustenabila de 13 milioane de euro.

Planuri pentru 2014

Pentru anul 2014 Cemacon isi propune o crestere a cifrei de afaceri si a profitului operational cu doua cifre. Totodata, , compania isi propune o pozitionare mai buna pe piata.
“Pentru 2014 tintim continuarea cresterii, avand fundamente mult mai solide. Ne propunem sa potentam parteneriatul cu distribuitorii si sa cream valoare pe baza noilor produse care ne diferentiaza de competitori. Am atins deja o incarcare a capacitatilor de productie care ne determina sa ne concentram pe valoarea adaugata a vanzarii. Din aceasta perspectiva, anul 2014 va fi determinant pentru decizia de extindere a afacerii”, a adaugat Liviu Stoleru.
Potrivit estimarilor companiei, anul 2014 ar putea fi marcat de cresterea preturilor medii pentru materialele de constructii. Producatorii vor fi fortati spre astfel de masuri in contextul modificarilor fiscale de la 1 ianuarie 2014 si a viitoarei liberalizari a preturilor la energie, care pun presiune puternica pe costurile de productie. Producatorii nu mai au capacitatea sa absoarba aceste majorari de cost deoarece ultimii ani au fost marcati de o crestere constanta a preturilor la materii prime, energie si combustibil, care, pe fondul contextului competitiv al pietei si al supracapacitatii de productie la nivel national, nu s-au reflectat in pretul de vanzare pana acum.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri