Eric Gregoire (foto) traieste de mai bine de 20 de ani in Romania. Si nu ii pare nicio clipa rau ca a lasat Franta pentru a locui in tara noastra.

Managerul francez este in prezent directorul general al Fayat Group, un important producator de utilaje pentru constructii, avand sediul in Timisoara, de unde, impreuna cu alti sase colegi desfasoara activitatea de vanzare de echipamente marilor constructori din Romania.
In ciuda faptului ca francezii si-au facut in general o opinie negativa despre Romania, Gregoire este unul dintre putinii francezi care s-au adaptat traiului din Romania.
“Am plecat din Franta imediat dupa terminarea studiilor, la 22 de ani. Nu regret nicio clipa ca am plecat. Ma simt mult mai bine si am o placere de a trai in Romania cum nu am intalnit in alta parte, inclusiv in Franta. Statul francez a devenit o republica «interzisa», unde avem mai putine drepturi decat avem in Romania sau in alta parte”, sustine Eric Grigoire, care apreciaza ca Franta a devenit o tara cu mai putina libertate decat Romania, iar aici nivelul de trai este mult mai sanatos.
Managerul francez, care este casatorit cu o romanca de peste 20 de ani, apreciaza ca Romania este o tara de viitor pentru Europa.
“Dupa 23 de ani nu imi pare rau ca sunt aici. Cred in viitorul Romaniei. Se va ajunge la un trai mai bun in Romania decat intr-o alta parte a Europei. In 6-7 ani se va trai mai bine ca in Italia, Spania sau Franta. Aceste state regreseaza, nu progreseaza. (...) Viata de zi cu zi este mai sanatoasa in Romania, nu avem atat de multa nesiguranta asa cum este in Franta. Lumea in Franta s-a saturat. Sunt taxele foarte mari care te ingroapa si tocmai din acest caz oamenii nu mai au impulsul de a face ceva”, a declarat pentru wall-street.ro – directorul general Fayat Romania.

“Trebuie demolat si refacut totul!”

Eric Grigoire a subliniat ca intrarea Romaniei in topul tarilor dezvoltate din Uniunea Europeana nu se va putea realiza decat printr-o reconstruire completa a tarii, iar cel mai important aspect care trebuie luat in calcul fiind pregatirea tinerilor studenti pentru a da piept cu realitatea din piata.
“Trebuie demolat si refacut totul. Avem nevoie de ingineri care sa stapaneasca cunostinte tehnologice, oameni care sa inteleaga industria. Exista specialisti, Romania este bogata din acest punct de vedere, dar o parte dintre ei au plecat in alte tari. (...) Schimbarea ar trebui sa vina din facultate, unde oamenii se formeaza. Institutiile de invatamant de la noi nu au suficiente fonduri si tocmai din acest motiv exista un deficit de profesionalism. Noi avem un proiect in acest an cu Facultatea de Drumuri si Poduri din Timisoara, prin intermediul caruia vom primi tineri absolventi in practica, intr-un program de internship”, a mai precizat seful Fayat Group.
O solutie pentru o mai buna educare a tinerilor studenti ar fi ca acestia sa isi dezvolte abilitatile practice in timpul studiilor, in locul pregatirii teoretice, deja invechita.
“Studentii din ziua de azi vad doar partea teoretica si nu dau piept cu adevaratele tehnologii ce se ascund in spatele meseriei de constructor. Avem nevoie de cel putin doua generatii ca aceste lucruri sa se schimbe”.
Un alt aspect important aici este schimbarea sistemului politic din Romania. “Este o problema a Romaniei, care trebuie solutionata”, a mai precizat managerul francez.

Romania, o tara a tehnologiilor moderne

“Romania este mereu unul din primele state care adopta noile tehnologii”, a mai spus Gregoire in discutia cu jurnalistul wall-street.ro , apreciind ca imediat dupa caderea Comunismului romanii au fost foarte deschisi catre zona tehnologica, dovada fiind si numarul mare de specialisti in domeniu, care activeaza in marile companii de profil din lume.
“Romania a trecut de la epoca de piata la tehnologie de varf (nano-age), in timp ce Franta, spre exemplu, a stagnat la nivelul de varf. In 1990, cand am venit in Romania, Franta detinea deja tehnologii moderne, in timp ce in Romania inca exista fax-ul. In 1998, cand in Romania a aparut telefonia mobila a fost o explozie, iar patru ani mai tarziu piata din Romania a fost cea mai buna pentru producatorii de telefoane mobile din Europa Centrala si de Est. Spre comparatie, in 2002, in Franta, inca se foloseau telefoanele fixe si faxul. (...) In 2004, Romania avea viteze de Internet superioare statelor din Europa, iar, abia in 2005, in Franta, lua amploare fenomenul telefoniei mobile conectate la Internet.

“Vad la tara oameni pe caruta cu telefonul mobil!"

Strabatand soselele tarii, managerul francez a ramas surprins sa vada pe strada o imbinare a traditionalului cu lumea moderna, tehnologica.
“Vad la tara oameni pe caruta cu telefonul mobil. Mi se pare o dovada clara ca tehnologiile avanseaza intr-un ritm net superior altor state. (...) Am semnal la telefon in aproape toata Romania. In Franta, daca merg intre Strasbourg si Bordeaux mi se intrerupe semnalul de cel putin 20 de ori pe un drum de 20 de kilometri. (...) Romania este foarte avansata din punct de vedere tehnologic. Jumatate din francezi se mira cand ajung in Romania si vad realitatea de dupa cuvinte”, a mai spus seful reprezentantei locale Fayat.
Eric Grigoire s-a alaturat grupului Fayat in 2009, an care a marcat si intrarea oficiala a francezilor pe piata locala. Compania este specializata in productia de echipamente si utilaje pentru constructii de amploare. Grupul Fayat aduce utilajele de constructii din tari precum Italia, Franta si Germania. In ceea ce priveste preturile unui astfel de utilaj, managerul francez a precizat ca o statie de asfalt poate porni de la un milion de euro, iar o masina de mentenanta are un pret care porneste de la 300.000 de euro.

Afacerile Fayat Group in Romania s-au ridicat anul trecut la circa 3 milioane de euro.

Fayat numara in Romania circa 7 angajati, iar 65% din vanzari sunt catre companiile straine de constructii, in timp ce 35% revine vanzarilor catre companiile de constructii din Romania. Spedition UMB este cel mai mare client al companiei, cu circa 12% din veniturile inregistrate la nivelul anului trecut.

Cum arata business-ul Fayat Group si care sunt principalele provocari pe piata, intr-un viitor material pe acest subiect!

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri