Petrom a programat pentru acest an investitii de peste un miliard de euro, din care circa 85% pentru proiectele din domeniul explorarii si productiei, sumele alocate anul trecut de compania detinuta de grupul austriac OMV totalizand 1,2 miliarde euro.

Printre proiectele finantate in acest an se numara forarea sondelor de dezvoltare, redezvoltarea zacamintelor, activitati de reparatii capitale si blocul offshore Neptun Deep, operat impreuna cu ExxonMobil, anunta Mediafax.

In ceea ce priveste parteneriatele cu ExxonMobil, Petrom noteaza, in raportul financiar pentru 2013, ca pentru Neptun Deep estimeaza reluarea campaniei de foraj de explorare la jumatatea anului 2014, iar pentru Midia va efectua interpretarea datelor seismice.

Petrom va urmari si oportunitatile de dezvoltare prin achizitii de perimetre de explorare in Marea Neagra, astfel ca va continua negocierile privind acordul de impartire a productiei pentru perimetrul Skifska din Ucraina.

Investitiile efectuate anul trecut de Petrom au crescut la 5,3 miliarde lei, de la 4,93 miliarde lei in 2012, ca urmare a cresterii sumelor alocate explorarii si productiei, contrabalansata de nivelul mai scazut in sectoarele gaze-energie si rafinare-marketing.

"Investitiile in E&P (4.401 mil lei) au reprezentat 83% din valoarea totala inregistrata in 2013, fiind cu 17% peste nivelul din 2012. Aceste investitii au fost directionate catre forajul sondelor de dezvoltare, proiecte integrate de redezvoltare a zacamintelor, lucrari de reparatii capitale si operatiuni de adancime, instalatii de suprafata, precum si pentru proiectul Totea Deep. Investitiile realizate in G&E in 2013 (18 mil lei) au fost semnificativ mai mici comparativ cu 2012, intrucat centrala electrica de la Brazi a inceput operatiunile comerciale in august 2012", arata Petrom, in raport.

Investitiile in Rafinare&Marketing (827 milioane lei) au reprezentat 16% din total si au fost directionate in special catre programul de modernizare a rafinariei Petrobrazi, incluzand modernizarea instalatiei de desulfurare a gazelor si recuperarea sulfului, respectiv a instalatiei de conversie in vid a motorinei.

Pentru segmentul "Sediu si altele", Petrom a alocat 57 milioane lei, cu precadere pentru proiecte IT.

Petrom a inregistrat anul trecut un profit record de 4,82 miliarde lei (1,091 miliarde euro), cu 22% peste cel din 2012, insa vanzarile au scazut cu 8%, la 24,18 miliarde lei (5,47 miliarde euro), in principal din cauza vanzarilor mai mici de titei si produse petroliere, desi vanzarile de energie electrica au crescut.

In anul 2012, grupul a consemnat vanzari record, de 26,258 miliarde lei si un profit net de 3,946 miliarde lei.
Vanzarile consolidate au scazut cu 8% anul trecut comparativ cu 2012, la 24,185 miliarde lei, in principal din cauza vanzarilor mai mici de titei si produse petroliere, care au contrabalansat vanzarile crescute de energie electrica. Vanzarile din segmentul Rafinare si Marketing au reprezentat 79% din totalul vanzarilor consolidate, cele din Gaze si Energie au reprezentat 16%, iar cele din Explorare si Productie au fost aproximativ 5%, se arata in raportul grupului.
"In 2013, Romania a inregistrat o crestere economica mai mare decat anticipat, insa consumul a ramas scazut, iar povara fiscala a continuat sa creasca. In pofida cererii scazute din sectorul de gaze si electricitate, a contractiei marjelor de rafinare si preturilor la electricitate, Petrom a inregistrat o performanta financiara solida, datorita initiativelor de excelenta operationala si de control strict al costurilor, precum si datorita mediului favorabil al pretului la titei. In activitatea operationala, am crescut cu succes productia de hidrocarburi din Romania, compensand declinul natural, si ne-am angajat in parteneriate ce vizeaza deblocarea potentialului onshore. In Marea Neagra, am continuat activitatile de explorare prin finalizarea achizitiei de seismica 3D si am facut pregatirile pentru reluarea campaniei de explorare la jumatatea anului 2014", a declarat, in raport, directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

Ea a mentionat ca din momentul privatizarii, Petrom a asigurat dezvoltarea companiei si viitorul productiei de hidrocarburi, prin reinvestirea a aproximativ 85% din profiturile operationale, respectiv 10 miliarde euro cumulat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri